NASLOVNADRUŠTVO
Požeška biskupija dodijelila stipendije učenicima i studentima

FOTO: pozeska-biskupija.hr

Požeška biskupija dodijelila stipendije učenicima i studentima

13.10.2019. 09:33 | pozeska-biskupija.hr PREGLEDA: 1334

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 12. listopada okupili su se učenici i studenti kojima je Zaklada Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima odobrila stipendije u započetoj školskoj i akademskoj godini. Na susretu je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević koji je pozdravio učenike i studente, a osobito njihove roditelje, zahvalivši im za žrtvu i ljubav kojom primaju i odgajaju svoju djecu. Spomenuo je kako se stipendije već tradicionalno dodjeljuju u pripravi za blagdan sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale.Pročitao je potom ulomak iz Lukina evanđelja o bezumnom bogatašu koji je srušio stare i sagradio nove žitnice da pohrani ljetinu koja mu je obilno urodila, kako bi za dugi niz godina uživao u bogatstvu. Spomenuo je da nas Isus u naviještenoj prispodobi poziva da ne budemo pohlepni za materijalnim dobrima, nego da se bogatimo u Bogu. Rekao je kako su materijalna dobra potrebna čovjeku za njegov dostojan život, ali da je izgradnja u vrlinama, postajati bogat u plemenitosti, dobroti, nesebičnosti, poštenju, časti i ljubavi važnija, jer nas čini sretnijima od bogatstva. Podsjetivši mlade na Shakespearova Hamleta i dramu ljudskoga života na razini «imati ili ne imati», ustvrdio je kako je naša prava životna dilema na razini »biti ili ne biti«, kako to zaključuje mladi princ Hamlet, jer čovjekova sreća nije tek imati nešto, nego biti netko, biti čovjek u Božjim dimenzijama. Kazao je mladima da se raduje što smije biti njihov suradnik u materijalnom pomaganju, duhovnoj povezanosti s njima, u molitvi, u nastojanju oko intelektualne izgradnje i rasta u vrlinama, te ih je pozvao da unatoč brojnih poteškoća, žive s Bogom ljepotu vlastitog postojanja.


Potom je podsjetio nazočne  kako je natječaj za stipendije bio otvoren 10. kolovoza ove godine, na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa te je trajao do konca rujna. Povjerenstvo Zaklade za dodjelu stipendija razmotrilo je 159  pristiglih molbi i strogo se držeći statutarnih propisa Zaklade, donijelo odluku o stipendiranju 110 studenata i učenika. Pored toga odobrene su stipendije za 54 učenika koji su molili pomoć preko katoličkih škola Požeške biskupije, kojima  pokrivaju troškove produženog boravka, školske kuhinje ili prijevoza te boravak učenika u požeškom Kolegiju. K tome Požeška biskupija financijski pomaže i studente teologije među kojima su i oni koji promišljaju o svećeničkom zvanju. Za sve navedeno Biskupija iz svog proračuna izdvaja ove školske godine oko 1,500.000,00 kuna.

Tome treba dodati potporu koju Biskupija također iz svog proračuna dodjeljuje za redovito funkcioniranje svojih pet škola u Požegi, Virovitici i Novskoj u iznosu od oko 1,500.000,00 kuna, te godišnji iznos za sve navedene svrhe iznosi oko 3,000.000,00 kuna. Pored spomenutog Biskupija za djecu i mlade godišnje osigurava značajna sredstva koja ulaže u izgradnju školskih prostora i opremu uz pomoć primljenu od donatora iz inozemstva. Biskup je istaknuo kako sve navedeno nije potrebno Crkvi, nego roditeljima i njihovoj djeci, te da je ono što Požeška biskupija nastoji činiti na području odgoja i obrazovanja, kao i pomoć koju pored toga pruža obiteljima s brojnom djecom, svjedočanstvo njezine osjetljivosti za socijalno stanje ljudi u Slavoniji, izraz njezine solidarnosti s njima, te služenje našoj budućnosti. Dodao je kako nevoljko iznosi spomenute podatke, ali smatra to ipak uputnim zbog toga što mnogi prigovaraju Crkvi, ne poznajući ono što ona čini. Biskup je zahvalio ravnatelju Zaklade Ivanu Popiću, tajniku Caritasa Ivici Rajkovači te suradnicima u Caritasu za dobro obavljeni posao u pripravi dodjele stipendija. Učenicima i studentima poželio je blagoslovljenu započetu školsku i akademsku godinu, zazvao na njih Božji blagoslov, na što su svi zajedno zapjevali poklik sv. Terezije «Samo je Bog dostatan».

Pri koncu je stipendistica Valentina Pavličević u ime učenika i studenata kojima su odobrene stipendije čestitala biskupu predstojeći blagdan sv. Terezije Avilske te mu zahvalila za brigu i pažnju koju Požeška biskupija iskazuje prema mladim ljudima preko stipendija. Osobito mu je zahvalila na blizini te brojnim poticajima i toplim riječima koje na različite načine upućuje mladima u susretima s njima. Istaknula je da Požeška biskupija kroz stipendiranje učenika i studenata uvelike pomaže mladima u njihovu obrazovanju i doprinosi njihovoj budućnosti. Potom je ravnatelj Zaklade Ivan Popić protumačio na koji način funkcionira mjesečna dodjela novca stipendistima i pozvao ih da potpišu ugovore o stipendijama.


Tagovi: biskupija, stipendije , dodijela

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Požegi umjesto da se sanira rupa na kolniku po hitnom postupku, nadležni postavili znak i građevinski blok

.

Čak 15 djelatnika požeške bolnice pozitivno je na COVID-19

.

UOČI UTAKMICE DESETLJEĆA: ʺNama da dolazi Real Madrid sve ovisi o namaʺ

.

53 nova slučaja u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 91 osoba

.

Kod Gradišta u šumi stablo palo na muškarca koji je preminuo od ozljeda

.

Otkazan poznati Drenovački memorijalni turnir

.

Na 13. Županijsko ocjenjivanje vina Vino-kap Kaptol pristiglo 80 uzoraka

.

Škola plivanja od sutra ponovo kreće s radom

.

Slavonku Petru epidemija koronavirusa zatekla u Tajlandu

.

Što je drvo kome krivo?

.

Veće plaće za milijun građana već u prvoj godini mandata nove Vlade

.

Bez pečenja: Recept za brzi kolač od jogurta, keksa i jagoda

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

Nikon D850 DSLR Camera i Nikon D750 DSLR

Potrebni ozbiljni radnici za rad u Švedskoj

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

I danas smo bez novozaraženih, četiri osobe izašle iz bolnice, u samoizolaciji 526 osoba

.

U jučerašnjem slijetanju kamiona 61-godišnji vozač teško ozlijeđen

.

Danas sunčano i vrlo toplo

.

Država časti sa 70.000 kn za električni automobil: Evo tko ima pravo na subvenciju

.

Brođanka je najmlađa izabrana saborska zastupnica

.

Dodijeljen ugovor za projekt „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Panonika“ vrijedan 49,3 mil. kuna

.

U Skenderovcima se prevrnuo kamion, vozača još izvlače iz vozila

.

Savjetovanje o reformi lokalne samouprave u organizaciji Hrvatske zajednice općina

.

Od današnjih 102 testa u Požeško-slavonskoj županiji samo jedan je pozitivan na COVID-19

.

52 nova slučaja koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 89 osoba

.

Mediji pišu da bi Čobanijada u Podcrkavlju mogla biti novo žarište zaraze

.

Rezultatima smo vrlo zadovoljni, a posebno činjenicom što troje naših kandidata ide u Sabor i izvršnu vlast

.

Ponovno kreće škola plivanja

.

U NEDJELJU: Tradicionalna biciklijada Lipika i Pakraca

.

Sjećate se male Mile koja je ujedinila Hrvatsku? Uskoro bi mogla kući s liječenja u Americi

.

Mlada misa Mateja Silukovića u Stražemanu

.

Najmlađi stanovnici Velike učili o reciklažnom dvorištu I načinima odvajanja otpada

.

Struje danas neće biti .....

.

HPD ʺSokolovacʺ - ʺPet utvrda Požeške gore u jednom danu dva putaʺ

.

Jučer zabilježena, prometna nesreća, predaja oružja, požar i bijeg s prometne nesreće

.

Nove cijene goriva na benzinskim pumpama

.

Društveni dom u Golobrdcima ostao bez krova u sinoćnjem nevremenu

.

Danas umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar

FOTONALAZ

Šokirani konobar: ʺRačun je bio 24 kuna, a turisti su mislili da su ostavili 30ʼʺ