NASLOVNADRUŠTVO
Požeška biskupija dodijelila stipendije učenicima i studentima

FOTO: pozeska-biskupija.hr

Požeška biskupija dodijelila stipendije učenicima i studentima

13.10.2019. 09:33 | pozeska-biskupija.hr PREGLEDA: 1075

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 12. listopada okupili su se učenici i studenti kojima je Zaklada Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima odobrila stipendije u započetoj školskoj i akademskoj godini. Na susretu je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević koji je pozdravio učenike i studente, a osobito njihove roditelje, zahvalivši im za žrtvu i ljubav kojom primaju i odgajaju svoju djecu. Spomenuo je kako se stipendije već tradicionalno dodjeljuju u pripravi za blagdan sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale.Pročitao je potom ulomak iz Lukina evanđelja o bezumnom bogatašu koji je srušio stare i sagradio nove žitnice da pohrani ljetinu koja mu je obilno urodila, kako bi za dugi niz godina uživao u bogatstvu. Spomenuo je da nas Isus u naviještenoj prispodobi poziva da ne budemo pohlepni za materijalnim dobrima, nego da se bogatimo u Bogu. Rekao je kako su materijalna dobra potrebna čovjeku za njegov dostojan život, ali da je izgradnja u vrlinama, postajati bogat u plemenitosti, dobroti, nesebičnosti, poštenju, časti i ljubavi važnija, jer nas čini sretnijima od bogatstva. Podsjetivši mlade na Shakespearova Hamleta i dramu ljudskoga života na razini «imati ili ne imati», ustvrdio je kako je naša prava životna dilema na razini »biti ili ne biti«, kako to zaključuje mladi princ Hamlet, jer čovjekova sreća nije tek imati nešto, nego biti netko, biti čovjek u Božjim dimenzijama. Kazao je mladima da se raduje što smije biti njihov suradnik u materijalnom pomaganju, duhovnoj povezanosti s njima, u molitvi, u nastojanju oko intelektualne izgradnje i rasta u vrlinama, te ih je pozvao da unatoč brojnih poteškoća, žive s Bogom ljepotu vlastitog postojanja.


Potom je podsjetio nazočne  kako je natječaj za stipendije bio otvoren 10. kolovoza ove godine, na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa te je trajao do konca rujna. Povjerenstvo Zaklade za dodjelu stipendija razmotrilo je 159  pristiglih molbi i strogo se držeći statutarnih propisa Zaklade, donijelo odluku o stipendiranju 110 studenata i učenika. Pored toga odobrene su stipendije za 54 učenika koji su molili pomoć preko katoličkih škola Požeške biskupije, kojima  pokrivaju troškove produženog boravka, školske kuhinje ili prijevoza te boravak učenika u požeškom Kolegiju. K tome Požeška biskupija financijski pomaže i studente teologije među kojima su i oni koji promišljaju o svećeničkom zvanju. Za sve navedeno Biskupija iz svog proračuna izdvaja ove školske godine oko 1,500.000,00 kuna.


Tome treba dodati potporu koju Biskupija također iz svog proračuna dodjeljuje za redovito funkcioniranje svojih pet škola u Požegi, Virovitici i Novskoj u iznosu od oko 1,500.000,00 kuna, te godišnji iznos za sve navedene svrhe iznosi oko 3,000.000,00 kuna. Pored spomenutog Biskupija za djecu i mlade godišnje osigurava značajna sredstva koja ulaže u izgradnju školskih prostora i opremu uz pomoć primljenu od donatora iz inozemstva. Biskup je istaknuo kako sve navedeno nije potrebno Crkvi, nego roditeljima i njihovoj djeci, te da je ono što Požeška biskupija nastoji činiti na području odgoja i obrazovanja, kao i pomoć koju pored toga pruža obiteljima s brojnom djecom, svjedočanstvo njezine osjetljivosti za socijalno stanje ljudi u Slavoniji, izraz njezine solidarnosti s njima, te služenje našoj budućnosti. Dodao je kako nevoljko iznosi spomenute podatke, ali smatra to ipak uputnim zbog toga što mnogi prigovaraju Crkvi, ne poznajući ono što ona čini. Biskup je zahvalio ravnatelju Zaklade Ivanu Popiću, tajniku Caritasa Ivici Rajkovači te suradnicima u Caritasu za dobro obavljeni posao u pripravi dodjele stipendija. Učenicima i studentima poželio je blagoslovljenu započetu školsku i akademsku godinu, zazvao na njih Božji blagoslov, na što su svi zajedno zapjevali poklik sv. Terezije «Samo je Bog dostatan».

Pri koncu je stipendistica Valentina Pavličević u ime učenika i studenata kojima su odobrene stipendije čestitala biskupu predstojeći blagdan sv. Terezije Avilske te mu zahvalila za brigu i pažnju koju Požeška biskupija iskazuje prema mladim ljudima preko stipendija. Osobito mu je zahvalila na blizini te brojnim poticajima i toplim riječima koje na različite načine upućuje mladima u susretima s njima. Istaknula je da Požeška biskupija kroz stipendiranje učenika i studenata uvelike pomaže mladima u njihovu obrazovanju i doprinosi njihovoj budućnosti. Potom je ravnatelj Zaklade Ivan Popić protumačio na koji način funkcionira mjesečna dodjela novca stipendistima i pozvao ih da potpišu ugovore o stipendijama.


Tagovi: biskupija, stipendije, dodijela

48 SATI NA 034PORTALU

.

Drago Hedl sutra u N. Gradiškoj predstavlja svoju novu knjigu, još uvijek mu stignete dojaviti neku priču!

.

Subota u Platinimu u Požegi, 16.11.2019.

.

Učenice Ekonomske škole Tea, Karla, Ružica, Marija i Antonija na razmjeni u Turskoj

.

Provincijal Milosrdne braće posjetio biskupa Škvorčevića

.

Jučer prometna nesreća u Kutjevu, svađa dva muškarca u D. Emovcima i predaja oružja

.

Pakračani u “Mimohodu svjetlosti” u sjećanje na vukovarske žrtve

.

Struje neće biti ...

.

Danas oblačno uz sunčana razdoblja

.

Od sutra škole u Hrvatskoj štrajkaju svaki dan do ispunjenja zahtjeva!

.

Lipik visokom pobjedom završio jesenski dio sezone

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Vječne riječi Siniše Glavaševića koje i danas odzvanjaju Vukovarom

.

Prometna nesreća u Kutjevu, autom skoro upao u kanal

.

NASTAVAK SUĐENJA ŽUPANU TOMAŠEVIĆU: Sudac isključio javnost s čitanja SMS poruka

.

PLATINUM POŽEGA: Stand up comedy made in Bosnia

.

Pakrački mališani zapalili lampione u znak sjećanja na Vukovar

.

Policija tijekom vikenda našla marihuanu kod tri mladića

.

43-godišnji vozač u subotu ujutro u 10 sati zatečen pod utjecajem alkohola od 1,88 promila

.

ʺNačelnik Kovačević odbio apel pomoći ratnog vojnog invalida, hrvatskog branitelja i dragovoljcaʺ

.

Međunarodni dan siromaha, požeški biskup Antun Škvorčević proveo je u župi Voćin

.

Četvrta ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Pakracu i Lipiku

.

Požežani se uputili u Vukovar kako bi odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

.

Napustio si svoju zemlju u potrazi za boljim životom? Ispričaj nam svoju priču...

.

Struje neće biti ...

.

Danas promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja s mogućom kišom

.

Paljenje lampiona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara u našoj županiji

.

HDZ Požega obilježio Dan sjećanja na Vukovar paljenje svijeća u Vukovarskoj ulici u Požegi

.

Članovi SDP-a upalili su lampione u znak sjećanja na žrtvu Vukovara

.

Godinama saborski fikus Vlaović se sad sjetio ustati za Slavoniju ili je samo u bitci za fotelju???!

.

Paljenje lampiona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara u Pleternici

.

Požar obiteljske kuće u Kaptolu

.

U Pleternici mopedom naletio na psa - vozač završio u OŽB Požega

FOTONALAZ

Napustio si svoju zemlju u potrazi za boljim životom? Ispričaj nam svoju priču...