NASLOVNAPOLITIKA

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa presudilo načelniku Općine Jakšić !!!

19.7.2020. 17:36 | Oporbena petorka Općine Jakšić PREGLEDA: 8333

Oporbena petorka Općine Jakšić dostavila nam je mail koji prenosimo u cijelosti. 

"Ovo je početak serije postupaka koje Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokreće protiv Ivice Kovačevića, načelnika Općine Jakšić a zbog sijaset situacija u kojima je došao u sukob interesa (Prva je prijava podnijeta prije tri godine).

U prilogu članka poštovani čitatelji možete detaljno iščitati obrazloženje koje je Oporbena petorka zaprimila od Povjerenstva. Radi se o slučaju gdje je pogodovao malonogometnom klubu „Jakšić“ uplaćujući financijska sredstva iz proračuna iako su na čelnim pozicijama unutar kluba sasvim „slučajno“ instalirana njegova dva sina, jedan na mjestu predsjednika a drugi na mjestu tajnika, dakle ključnim pozicijama s kojih se nadzire i prati kolanje novca po računu..


Naravno da isto Kovačeviću nije bila zapreka da račun kluba puni novcem (čekamo da nam jave visinu izrečene novčane kazne).


Simptomatično je jer to nije izolirani slučaj već modus operandi kako je postupao Kovačević i u drugim situacijama koje navodimo u nastavku.

Tako je recimo u 2019. godini na ime NK „Jakšića“ uplatio 135 000 tisuć kuna iako je kod izglasavanja proračuna bila riječ o iznosu od 55 000 tisuća kuna. Ističemo da je predsjednik kluba njegov zamjenik Mile Barišić ( zamjenik načelnika Općine) da je tajnik kluba jedan od njegovih sinova a da drugi sin igra nogomet za NK „Jakšić“,te da je trener kluba općinski vijećnik, kao i predsjednik KUD „Slavonija“ Dario Pažin ( bivši član NO „Tekija“ za što je mjesečno primao 1 500 kuna neto uz činjenicu da je u godinu dana jednom prisustvovao sastanku NO) . Dakle sva trojica su od najvećeg povjerenja Ivice Kovačevića a obnašaju čelne pozicije unutar kluba te u potpunosti nadziru tijek novca s računa kluba. Drugi sin također igra za NK „Jakšić“.Treći slučaj jest KUD „Slavonija“ gdje čelnu poziciju drži kako smo naveli osoba od njegovog najvećeg povjerenja Dario Pažin, kod izglasavanja proračuna za 2019. godinu KUD-u „Slavonija“je bilo namijenjeno 18 000 tisuća kuna a do konca godine Ivica Kovačević je uplatio ukupno iz proračuna 45 000 tisuća kuna.
Ističemo ovdje činjenicu iz Zapisnika Državne revizije da je Ivica Kovačević mimo dozvoljenog maksimuma kada je u pitanju Općinski proračun isplatio 41 000 tisuću kuna bez ikakvog pisanog traga tj sklopljenog ugovora između Općine i bilo pravne ili fizičke osobe.

Sve ove situacije bude opravdanu sumnju da je na te i takve načine ( a što istražuju nadzorne institucije) načelnik općine Jakšić nesavjesno i neodgovorno upravljao sa sredstvima Općinskog proračuna što je nedozvoljeno i protivno Zakonu o proračunu. Je li i u kojoj mjeri isto postupanje bilo na tragu i protuzakonitog izvlačenja financijskih sredstava iz proračuna a na štetu interesa zajednice i ljudi koji u njoj prebivaju odgovor će nam dati institucije zadužene za istu tematiku.

Niti na jedno pitanje o navedenim temama Ivica Kovačević na sjednicama Općinskog vijeća nije htio odgovoriti oporbenim vijećnicima jer je smatrao da je to njegovo diskreciono pravo.

No smetnuo je s uma da je Općinsko vijeće predstavničko tijelo odgovorno za materijalno financijsko poslovanje Općine. Za razliku od sedmero većinskih vijećnika koji hrabro i uredno šute iskazujući u potpunosti lojalnost Ivici Kovačeviću ( za što su nagrađeni) oporbenoj petorci je itekako stalo kako se i na koji način imenovani odnosi prema proračunskim sredstvima.

Iz priloženog je vidljivo da Kovačević pronalazi izdašna sredstva za udruge bio sportske ili kulturne koje su njemu bliske i koje u potpunosti nadzire preko postavljenih osoba . Pohvalio se kako će osigurati sredstva za kupnju radnih bilježnica za osnovnoškolce ali istovremeno prešućuje da je u prošloj godini (2019) potrošio po stavci reprezentacije (žderačina i piće) 46 tisuća kuna.

Tek odlaskom s trona načelnika Ivice Kovačevića, neovisna privatna revizorska tvrtka će moći sagledati i točno utvrditi pravo stanje financija te sve dubioze koje su unatrag nekoliko godina prouzročene. Oporbena petorka je još 2017 godine predlagala spomenutu reviziju no kao i svaki drugi prijedlog odbijen je u startu potpunim ignoriranjem kako Kovačevića tako i čelnika Općinskog vijeća uvijek nezainteresiranog Oreškog.

Zadnja sjednica Općinskog vijeća je bila izrazito burna i napeta a istaknut ćemo samo nekoliko isječaka kako bi apostrofirali istinitost događanja a koja se razlikuje od prenesene interpretacije od strane Kovačeviću odanog i vjernog a Oporbenoj petorci neobično dragog i simpatičnog novinara Krstanovića.

Vijećnik Raguž je uputio pitanje Kovačeviću „ Zašto je u 2019. godini NK „Jakšić“ dobio 135000 kuna a NK „Eminovci“ 39000 kuna? Vjerni pratitelj Kovačevića novinar Krstanović „slučajno“ iz pitanja propušta iskazati brojke kako bi tako umanjio očigledan nesrazmjer u subvencijama dvaju klubova. Naravno da Kovačević nije kao i nikada do sada ponudio argumentima protkan odgovor već na krajnje primitivan i neprimjeren način vrijeđa vijećnika ( „Ti si glup, idiot ,kreten itd. )bez ikakve reakcije predsjedavajućeg u tomu trenutku Maria Glavaša (jer ne smije budući da je uvezan) .samo ćemo navesti da je desetak roditelja u međuvremenu pokupilo svoju djecu iz NK „Jakšića“ i odvelo u druge sredine, Kaptol itd zbog očitog nerada s mladim uzrastom.

Drugo pitanje Kovačeviću je bilo posebno bolno i traumatično jer je doživio potpuni fijasko pred Općinom u cjelini ,naime na upit vijećnika Raguža „Zašto nije ispoštovao pravomoćno izvršnu presudu Visokog upravnog suda i vratio promptno na posao bivšu pročelnicu (dobila je presudu u cijelosti) te tako pokazao da poštuje Sudbenu vlast RH-e, a zbog istog Ministarstvo uprave najavilo nadzor, Kovačević potpuno izgubljen i van sebe ( kao i na upit o Zapisniku o proračunskom nadzoru) odgovara da vijećnici Oporbene petorke ne znaju iščitati pravni dokument te da to ne stoji!!???

Ovih dana je Ministarstvo uprave sukladno obavljenom nadzoru i sukladno pravomoćno izvršnoj presudi Visokog upravno suda naložilo „nedodirljivom „ Kovačevića i dalo mu rok od osam dana da gđu. Kovačić, bivšu pročelnicu JUO općine Jakšić vrati na posao. U prijevodu isto znači da je Općina dužna sukladno presudi isplatiti nekoliko stotina tisuća kuna gđi. Kovačić na ime razlike u plaći i neisplaćenih dohodaka. To je prvi korak ka bankrotu Općine jer nakon toga slijede i kaznene prijave kako protiv Kovačevića tako i Općine za duševne boli i izgubljeno zdravlje imenovane bivše pročelnice. Ističemo samo detalj da ju je Kovačević kao „vrsni“ liječnik proglasio ludom i uputio na psihijatrijsko vještačenje.

Potpunu potporu u ovomu suludom pothvatu Kovačević je imao u liku i djelu prijatelja mu Alojzija Tomaševića, župana Požeško slavonskog. Isti joj je kazao „da od tužbi neće nikada imati koristi jer će ih sve izgubit“, no kako Kovačević tako se i on grdno prevario. Ako je iole od riječi, Kovačević će promptno napustiti i ostavkom osloboditi Općinu teškog utega jer je svojevremeno svomu zamjeniku Barišiću kazao „Ili ona ili ja u Općini “aludirajući na gđu. Kovačić. U prilogu možete iščitati nalaz Ministarstva uprave a poznavajući Kovačevića ne očekujemo da održi svoju riječ kao i inače. Ogroman trud i nastojanja je uložio ne bi li uvjerio svekoliku javnost da je gđu. Kovačić potjerao i maknuo iz Službe s opravdanim razlozima. Ovo je jedan od njegovih najtežih poraza a tek će postati kada odjekne na državnoj razini kao vijest.

Ovih dana ćete poštovani čitatelji imati prigodu detaljno saznati teške i iscrpljujuće borbe gđe Kovačić protiv sustava i interesne skupine okupljene oko Kovačevića čiji je cilj bio maknuti iz sustava osobu koja se nije libila kazati i upozoriti pojedince (Kovačevića) da je kršenje zakona kazneno djelo.
Oporbenoj petorci iznimno simpatični i poštovani novinar Krstanović je ponovno sasvim „slučajno“ smetnuo istaknuti pitanje upućeno Kovačeviću „ Kako je moguće da nije bio u prigodi niti jednu jedinu lipu dati kao vid pomoći uslijed poplave, oboljelom branitelju i dragovoljcu Domovinskog rata „?

Kovačević ponovno vidno uzrujan daje odgovor „ Nikada branitelj nije podnio zahtjev za pomoć!? Nakon čega sam sebe demantira da je ipak osnovano Povjerenstvo za procjenu štete te da čak postoji i procjena šteta na poplavljenoj kući u iznosu od 70000 kuna!!!

Na upit „zašto je u par navrata bježao pred nezadovoljnim braniteljem“? Isti nesuvislo i nerazumljivo odgovara da vijećnik Raguž manipulira s braniteljem i iznosi neistinu.

Istina je da je vijećnik Raguž na zamolbu obespravljenog i napuštenog oboljelog branitelja od strane Kovačevića i župana Tomaševića urgirao i izborio uz svesrdnu pomoć poštovanog ministra branitelja gsp. Tome Medveda konačno rješenje i konkretnu pomoć u ovomu slučaju.

Oporbena petorka želi pomoći novinaru Krstanoviću te ga poziva da kao novinar „potpuno neovisnog i samostalnog „ portala istraži Kovačevićev veliki „pothvat“ gradnju Dječjeg vrtića ( građen 12 godina) te ga upita kako je moguće da je cijena vrtića u konačnici bila 6 milijuna kuna a vrtić sagrađen u općini Antunovac (Osječko baranjska županija) većih gabarita košta 3 milijuna kuna????!!!

Ili da ga upita „zašto je pored službenog vozila koji koristi 24 sata imao potrebu uzimati mjesečno 600 kuna za prijevoz odnosno „cipelarinu“( prekinuo kada ga je Oporbena petorka javno prozvala) te time oštetio proračun za najmanje 35 tisuća kuna ???

Ili da ga upita „ gdje je završio stroj za pranje suđa“ kupljen novcem iz proračuna? ( 4250 kuna). Možda u njegovoj kuhinji ???

Ili možda upit da postavi „ kako je mogao platiti novcem iz proračuna 19500 kuna za parcelizaciju tada privatnih zemljišta, za sebe i još nekolicinu a bio je upozoren od bivše pročelnice da to ne smije činiti ???
Ili upit „kako je moguće da nije uspio naplatiti gotovo 300 tisuća kuna komunalne naknade za što je oštetio proračun a što je notirano u Zapisniku o proračunskom nadzoru? Kao i činjenicu da je svomu tadašnjem zamjeniku načelnika omogućio najam općinskog zemljišta te u konačnici prouzročio neplaćanje istoga u visini 10800 kuna?

Sjajna tema bi mu bila i gradnja ceste u naselju Tekić prema groblju bez ikakve dokumentacije a što je ponizno priznao inspektoru Vladi.

I sijaset drugih pitanja u čemu će mu Oporbena petorka svesrdno pomoći odnosno dati svu dokumentaciju i krucijalne dokaze koji se već nalaze unutar nadzornih institucija ali i na Općinskom sudu u Požegi.

Ovako novinar Krstanović nastupa niti to skriva frenetično navijački u korist Kovačevića a svaki taj članak cijenjeni čitatelji, plaćaju porezni obveznici općine Jakšić, ne Kovačević. Zadnje vrijeme smo svjedoci nizu promotivno promidžbenih članaka od sadnje cvijeća pa do tri puta najavljenog otvaranja Reciklažnog dvorišta ( na što oporbeni vijećnici nisu pozvani), a cilj je da Kovačević barem malo neutralizira negativnu percepciju javnosti uslijed niza negativnosti koje je prouzročio Općini. Svjedoci smo ovih dana renovaciji vodovodne mreže u naselju Jakšić što je za pozdraviti. No istovremeno smo svjedoci tragedije u naseljima Cerovac i Granje koji unatoč silnim višegodišnjim obećanjima Kovačevića još uvijek nemaju niti vodu niti kanalizaciju u 21 stoljeću!!!
Podsjećamo samo Kovačevića na njegovo jedno od silnih obećanja iz 2014 godine kada je kazao „ do konca ovoga mandata ( do 2017 godine) sva naselja unutar Općine će imati i vodu i kanalizaciju“. Je li ispunio? Nije. Je li ga isto brine? Niti najmanje.

Na koncu ističemo da nije profesionalno a niti sukladno novinarskom kodeksu kada novinar Krstanović ( iako od toga egzistira) prijeti Oporbenoj petorci na koncu gotovo svakoga članka u svezi općine Jakšić. Oporbena petorka se niti malo ne plaši imenovanog novinara dapače uzvratit će na svaku njegovu neistinu i neobjektivno prikazivanje stanja. Pa nedavno je novinar Krstanović podnio kaznenu prijavu protiv jednog člana Oporbene petorke koja je promptno odbačena a što dodatno potvrđuje njegovu poveznicu s Kovačevićem. No svemu dođe jednom kraj.

Ostaje nam vidjeti hoće li Kovačević napokon priznati pravomoćno izvršnu presudu i pozvati sukladno nalazu Ministarstva uprave gđu. Kovačić na posao ili će ponovno pokušavati odgađati nešto što će doći usprkos njemu i njegovoj savjetnici po struci pravnici, pročelnici JUO općine Jakšić. Izbori su blizu ,koja god opcija pobijedi uvjereni smo da će promptno rješavati kriminal i lopovluk sve prisutan unutar općine Jakšić .

P.S. Oporbena petorka nije nikada kazala da je Općina u bankrotu (teza koju je iznio Ivica Kovačević) već da je pred bankrotom nakon što se naplati gđa. Kovačić, nakon što Općina plati kaznu zbog nesposobnosti Ivice Kovačevića da naplati komunalnu naknadu a po Zapisniku o proračunskom nadzoru, nakon što se poljoprivrednik iz naselja Rajsavac naplati po okončanju dugogodišnje parnice a zbog tužbe u svezi prodaje državne zemlje u čemu je glavni akter bio Ivica Kovačević (kao predsjednik Povjerenstva), nakon što bivša pročelnica naplati u privatnoj parnici duševne boli i trajno izgubljeno zdravlje a po pravomoćno izvršnoj presudi Visokog upravnog suda Općina će doći u poziciju bankrota. Pitate se svi kako to da većina unutar Općinskog vijeća usprkos svemu znanom i dokumentacijom potvrđeno i dalje nijemo šuti i ne traži odgovore od Ivice Kovačevića? Odgovor je vrlo jasan, ne smiju jer svi ili su crpili ili crpe korist zbog saveza s njim.

Oporbena petorka Općine Jakšić
M.R."


Tagovi: oporbena petorka općine jakšić, jakšić, Kovačević

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Kod N. Gradiške poginuo 40-godišnjak, automobilom se zabio u kuću

.

U Požegi održan Aikido susret u organizaciji Hrvatskog Aikido saveza i Aikido kluba ʺAikikai Požegaʺ

.

Uvodi se novi plan rada bolnica, najavljena zapošljavanja u zdravstvu

.

Grad Požega raspisao je javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta

.

Plamene poražen na gostovanju kod Medveščaka u 3. kolu Premijer košarkaške lige

.

Zainteresiranost za cijepljenje protiv gripe je sve veća: Provjerili smo ima li dovoljno doza cjepiva u ordinacijama?

.

Dinko Zima: ʺVeć godinama imamo vlast u gradu Požegi kojoj nije stalo do ulaganja u sportsku infrastrukturu i zdravlja građanaʺ

.

Društvo Multiple skleroze - Otvoren Društveni centar za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom

.

Ovog nema ni u restoranu! Trik za najhrskaviji domaći krumpir iz pećnice

.

Vikend obilježili pijani vozači, prometne nesreće i 120 prekršaja u prometu

.

Policija za vikend imala posla; krađe i provale, tučnjave, predaja oružja, psi bez nadzora....

.

Izuzevši pobjedu Lipika, ostale nogometne utakmice obilježili porazi

.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 393 nova slučaja zaraze virusom

.

Epidemiologinja: Moguće je do kraja tjedna i 2000 zaraženih dnevno

.

Radna akcija HPD ʺSokolovacʺ

.

Plesna radionica Ilijane Lončar vratila se iz Zagreba s pregršt nagrada

.

Struje danas neće biti .....

.

U PSŽ trenutno je aktivno 80 slučajeva zaraze korona virusom

.

Vrijeme danas pretežno sunčano, najviša dnevna temperatura od 12 do 16°C

.

Preminuo svećenik Požeške biskupije Vjekoslav Marić

.

Vesna Pisarović: ʺIako već 15 godina ne živim u Hrvatskoj, sanjam o požeškim brdima!ʺ

.

Gotovo 150 tisuća građana će sutra biti ovršeno

.

Od četvrtka su ponovo otvoreni granični prijelazi za pogranični promet između BiH i HR

.

Najbolji i najlakši način: Kako savršeno ispeći kestene u pećnici?

.

Danas očekivano nešto manji broj novooboljelih

.

Danas Crkva slavi sv. Luku evanđelista, zaštitnika liječnika i umjetnika

.

Slavonski Indiana Jones na njivama pronalaze vrijedno blago

.

Lipkom d.o.o. - obavijest povodom blagdana Svih svetih

.

Danas smo na 86 aktivnih slučajeva, od jučer sedam novooboljelih

.

Pretežno sunčano, danas bez kiše

FOTONALAZ

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu