NASLOVNAPOLITIKA
Političari piju, a građani plaćaju

FOTO: Pozega.hr

Političari piju, a građani plaćaju

23.9.2022. 03:46 | Ante Mandarić PREGLEDA: 3482

Iako najviše pojedinačnih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Požege ima vladajući HDZ, nedovoljno je to da imaju komociju bez koalicijskih partnera, ili u ovom slučaju konkretno većinu bez programske suradnje s vijećnicima Domovinskog pokreta, doduše što bivših, a što sadašnjih. Tu je i najveća oporbena stranka SDP koja ponekad podržava HDZ-ove prijedloge dok se dva MOST-ova vijećnika u svemu tome ponašaju donekle dosljedno.

Unatoč našim pisanjima kako je HDZ-ova većina u Gradskom vijeću Grada Požege poljuljana, slijedom 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Požege evidentno je, da nije. Dijana Krpan, još uvijek zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Grada Požege i zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Tekija d.o.o., napustila je Domovinski pokret na konto kojega je priskrbila sve navedene funkcije. Iako HDZ u Gradskom vijeću Grada Požege formalno nije bio u koaliciji s Domovinskim pokretom već su za sve HDZ-ove prijedloge vijećnici iz Domovinskog pokreta, dakle Dijana Krpan i Miroslav Penava, vjerno dizali svoje ručice nazivajući to “programskom suradnjom”.

Iako smo gospođu Krpan telefonski kontaktirali i upitali je li istina da je dala ostavku u Domovinskom pokretu, na što je našem novinaru Luki Safundžiću odgovorila:”Kako da ja znam s kime razgovaram uopće i o čemu?!” Nakon što se naš novinar ponovno predstavio, Dijana Krpan nastavila je:”Gledajte, ne mogu vam dati takvu informaciju preko telefona.” Na upit našeg novinara zašto nam tu informaciju ne može dati Dijana Krpan odgovorila je:”Zašto bi?” Nastavila je:”Neću vam reći ni da ni ne. A tko vam je to rekao, ja ću vas to pitati?” Kolega Luka Safundžić rekao je da tu informaciju ne mora dati na što je Dijana Krpan rekla kako ni ona ne mora dati informaciju o svom članstvu u Domovinskom pokretu, a nakon čega je razgovor završio. Minimum pristojnosti bio bi da požeška javnost i birači znaju pripada li neki gradski vijećnik, koji je plaćen javnim novcem, nekoj stranci ili opciji, no očito to ovdje nije slučaj i taj se podatak krije kao zmija noge. Iako nas bolje upućeni izvori uvjeravaju kako Dijana Krpan više nije član Domovinskog pokreta, provjerom na službene stranice Grada Požege vidljivo je da Dijana Krpan ipak još uvijek brani boje stranke s čije liste participira u radu Gradskog vijeća. Najvjerojatnije stranice nisu ažurirane jer pretpostavljamo službe takvu informaciju nisu ni dobile.


Domovinski pokret na proteklim Lokalnim izborima osvojio je dva vijećnika, vladajućem HDZ-u dovoljna je samo jedna ruka za neometan rad i natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću. Nejasna je situacija je li HDZ i dalje u programskoj suradnji s Domovinskim pokretom, konkretno je li Miroslav Penava u Gradskom vijeću drži većinu gradonačelniku Željku Glaviću, ili se i u tu programsku suradnju sada ubraja i prema svemu sudeći žetončić odnosno nezavisna Dijana Krpan? Nejasna je i logika, ako je pretpostavka o nezavisnoj vijećnici točna, zbog čega je i dalje potpredsjednica Gradskog vijeća, a ujedno i zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Tekije d.o.o.? Logika nalaže da se osobe koje više nisu u koaliciji ili programskoj suradnji razrješuje s ključnih političkih mjesta, posebice onih koja su dobro plaćena, no ne i u ovom slučaju.

Bolje upućeni u politička zbivanja u Požegi dodaju nam kako ne bi trebala iznenaditi ni situacija u kojoj bi Dijana Krpan postala član HDZ-a, a što su otvorene želje nekih aktualnih dužnosnika, no o tome ne odlučuje lokalni ogranak stranke već Zagreb s obzirom na to da se radi o osobi koja je bila član neke druge političke organizacije. Također, ukoliko Dijana Krpan postane Glavićev žetončić bit će zanimljivo pratiti hoće li HDZ tražiti da se Anka Opačak koja dolazi iz kvote Domovinskog pokreta povuče iz Nadzornog odbora Tekije, a Miroslav Penava iz Nadzornog odbora Komunalac Požega, koji je također na tom mjestu iz razloga “programske suradnje”. S druge strane, ako je ovo uistinu novi i umiveni HDZ, kako je moguće da su u programskoj suradnji s Miroslavom Penavom, a koji je u narodu poznatiji kao omiljeni Puljašićev stolar? By the way (hrv. usput), upravo je Penava javno putem svojih društvenih mreža prozivao određenu kliku koja navodno upravlja Požegom posljednjih 30 godina, a dok danas tim istima (valjda) drži većinu?!

Podsjetimo i na članak BRAK IZ INTERESA: Jesu li Željko Glavić (HDZ) i Mitar Obradović (SDP) u tihoj koaliciji? u kojem smo govorili kako od Obradovića ni slova kada je u pitanju požeška vlast. U posljednjih 15 mjeseci osim epohe oko Baške i navodnih prijetnji koje je Obradović dobio od Glavića, a koje prema našim saznanjima niti nije prijavio policiji, od njega ni slova. Ispada da se SDP apsolutno slaže sa suspektnim zapošljavanjima, imenovanjima i povećavanjem šefovskih pozicija, osnivanjem upravnih odjela, sumnjivom kupnjom poslovnog prostora "Frizeraja"... po pitanju srušenog stadiona NK Slavonijei uopće s nesposobnošću povlačenja značajnijih sredstava iz HDZ-ovih (!?) ministarstava, dok vrijeme i natječaji prolaze. Nepobitno je dokazano da se Obradović i SDP slažu s novim zaduženjem Grada Požege, dizanjem svojih ručica donijeli su zajedničku odluku dizanja kredita za postavljanje javne led rasvjete. Kriza je globalna pa je valjda vrijeme za kredite.

Posebno je zanimljiv igrokaz koji su Obradović i Glavić izveli na 12. sjednici Gradskog vijeća na kojoj se donijela odluka o novom gradskom kreditu. Zamislite, SDP-ovcima ništa nije bilo jasno pa je Mitar tražio objašnjenje, a Željko im je rado pred ostalim "začuđenim svatovima" (požeški gradski vijećnici) objasnio zašto se mora podići 8 milijuna kuna kredita na račun požeških poreznih obveznika. Nakon zatražene pauze Obradović velevažno obznanjuje da je njemu i njegovim SDP-ovcima ipak sve jasno nakon gradonačelnikovog pojašnjenja i da će oni prihvatiti zaduženje Požege koju toliko vole. Zamislite da se takav igrokaz kakav igraju Glavić i Obradović zaigra na relaciji Plenković - Grbin. Teško. Na naš članak o tihoj koaliciji, Požežani su komentirali kako nije riječ o tihoj već itekako glasnoj koaliciji.

Još je impresivnija priča o HDZ-ovom gradskom vijećniku koji je ilegalno zidao na gradskoj površini, a prilikom čega je uzidao pecalo tik do trafostanice zazidajući vrata dvorišta Studentskog doma koja su tamo za slučaj nužde. Nakon našeg pisanja, pecalo je ekspresno uklonjeno. Ipak, na nedavno održanoj 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege svjedočimo činjenici kako je autor ovog (ne)djela i dalje gradski vijećnik, a koji će očito i dalje sudjelovati u aktivnom radu Gradskog vijeća Grada Požege, a gdje će predlagati, sudjelovati i donositi odluke vezane uz rad i razvoj Požege, svih naselja, ali i odlučivati o sudbini Požežana. Možda i u ovom slučaju percepcija javnosti baš i nije najbolja pa bi dotičnog vijećnika trebalo potaknuti na davanje ostavke ili bi trebalo tražiti poduzimanje odgovarajućih mjera kako je to, ne tako davno, bila ustaljena praksa među HDZ-ovcima, ali "Ne može nam ni'ko ništa..."

MOST-ovi vijećnici u silnim igrama i igricama od jednakih i jednakijih, kombinacija i shema, dvostrukih mjerila, dociranja, kokošarenja, s obzirom na to što su oporba i na njihovu aktivnost u dolasku na sjednice Gradskog vijeća, unatočim konkretnim prijedlozima koji naravno nikada ni ne padaju na plodno tlo, uspijevaju izgledati dosljedno i politički stabilno u svom radu u Gradskom vijeću Grada Požege. I naravno, nemaju niti jednog člana Nadzornog odbora Tekije niti Komunalca, a kamoli mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Požege.

Rekli bi kako se ne zna tko pije, a tko plaća, no u ovom političkom kupusu Gradskog vijeća grada Požege, jedno je sigurno, a to je da političari piju, a građani plaćaju. I baš ih briga za sve, samo da su funkcije, naknade i vlast sigurni.

Tagovi: Politika, kupus, politički kupus, Gradsko vijeće, gradsko vijeće Grada Požege, mitar obradović, Željko Glavić, dijana krpan, Miroslav Penava

Podsjećamo: Ilegalno uzidao pecalo na gradskoj površini, i dalje je gradski vijećnik (HDZ)

POŽEGATISTAN: Na gradskoj površini ilegalno zidao pecalo, i dalje je gradski vijećnik (HDZ)

Gradsko vijeće: U petak 2. srpnja nova sjednica požeškoga predstavničkoga tijela

Društvene mreže bruje o podršci Domovinskog pokreta u Gradskom vijeću Grada Požege

U nedjelju biramo 8. saziv Gradskog vijeća Grada Požege: Tko nas je i kako zastupao u posljednje 4 godine?

Najava 12. sjednice Gradskog vijeća Grada Požege

Zašto je Baška toliko bitna da zbog nje HDZ-ov gradonačelnik Glavić čak i prijeti?

Zbog iznesenih prijetnji: Tražimo neopozivu ostavku HDZ-ovog gradonačelnika Željka Glavića !!!

Mitar Obradović: Umjesto smijeha Požežana, u Baškoj pustoš, smeće i parking za radnike okolnih objekata

BRAK IZ INTERESA: Jesu li Željko Glavić (HDZ) i Mitar Obradović (SDP) u tihoj koaliciji?

Priopćenje: Novi pročelnici fetiši gradonačelniku, Odmaralište Baška žrtva njegove nesposobnosti, a vijećnici lupetaju

Obradovića ohrabrio mini rezultat, pa najavio novu kandidaturu za gradonačelnika?

Mitar Obradović: Gradonačelniče, zašto bez kriterija trošite sredstva za sport???

Mitar Obradović dao podršku RADNICIMA u štrajku tvrtke Komunalac d.o.o.

Mitar Obradović: Gradonačelniče, Požežani žele da se u Požegi javno obilježi podrška ukrajinskom narodu

Francuski lijek protiv mamurluka: Recept za juhu od luka koja će vas i zagrijati i zasititi

Konzum zamrzava cijene za 100 proizvoda iz osnovne košarice

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Konzum zamrzava cijene za 100 proizvoda iz osnovne košarice

.

Nepoznati počinitelj otuđio motornu pilu u vlasništvu 55-godišnjakinje

.

POŽEGA: 52-godišnji vozač pod utjecajem alkohola od 2,25 promila skrivio prometnu nesreću i pobjegao

.

Struje neće biti...

.

U sezoni 2022./2023. ʺMalonogometne lige veterana Požegaʺ natjecat će se 10 ekipa

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 15 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Regionalnog centra kompetentnosti Panonika: “Danas s ovoga mjesta šaljemo snažnu poruku kako su edukacija i znanje u fokusu ove županije“

.

Županica Antonija Jozić zajedno s gradonačelnicima i načelnicima održala radni sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom

.

Francuski lijek protiv mamurluka: Recept za juhu od luka koja će vas i zagrijati i zasititi

.

Danas djelomice sunčano uz moguću kišu

.

Tuča poharala Kaptol

.

Ministrica Vučković podijelila ugovore iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

.

BUDI HEROJ – DONIRAJ! Humanitarna akcija s IBAN-om za pomoć Martini Šimić

.

PROMETNA U POŽEGI: Sudarili se autobus i automobil

.

Održan Dan otvorenih vrata policije te preventivne aktivnosti „Sajam mogućnosti“ i „Budi navijač, ne razbijač“

.

NEMOJTE IH KORISTITI: Inspektori povukli još jaja s tržišta, čini se da hara salmonela

.

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica obilježava 115 godina postojanja

.

Požežani Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević pojedinačni prvaci svijeta u šaranskom ribolovu!

.

U petak u Osijeku počinje Kraljevski HeadOnEast!

.

Jelena Radan predstavila svoju knjigu učenicima OŠ Antuna Kanižlića Požega

.

NOVE CIJENE GORIVA: Pojeftinio benzin i dizel...

.

Stolnotenisači Požege u 2. kolu HEP Superlige u gostima pobijedili Dugo Selo

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 28 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Nepoznati počinitelj iz radnog stroja otuđio gorivo

.

Požeški planinari na tradicionalnom susretu u Feričancima

.

UPRAVO: Prometna u Požegi, jedna osoba ozlijeđena

.

Markacistički izlet sekcije HPD “Sokolovac” na Papuku

.

Struje neće biti...

.

Francuzi znaju što valja: Recept za ukusni i hranjivi quiche s porilukom i špinatom

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

Kickboxing klub Borac Požega osvojio 4 srebra i 1 broncu!

.

HNS NAM JE ODGOVORIO: Čabraja i Glavić očito ne odustaju. Hoće li susjedi tužiti Grad Požegu zbog onoga na Slavoniji?

.

BOMBA! HDZ-ov načelnik skrivio nesreću i pobjegao: Je li bio pod utjecajem alkohola?!

.

Pučko otvoreno učilište OBRIS povodom 16. Tjedna cjeloživotnog učenja pripremilo zanimljive i poučne manifestafcije za najmlađe

.

Savjet mladih Grada Požege organizirao humanitarni kviz i skupio značajna sredstva za liječenje Martine Šimić

.

Biskup Škvorčević čestitao Židovima blagdan Roš Hašana, Jom Kipur i Sukot

.

Slavonka Josipa s dečkom snima porniće i zvijezda je Only fansa

.

Struje neće biti...

FOTONALAZ

U petak u Osijeku počinje Kraljevski HeadOnEast!