NASLOVNADRUŠTVO
Policija apelira na vozače: „Ako za Vincelovo ideš u Kutjevo i piješ – ne vozi!ʺ

FOTO: M.M.

PU POŽEŠKO-SLAVONSKA

Policija apelira na vozače: „Ako za Vincelovo ideš u Kutjevo i piješ – ne vozi!ʺ

16.1.2019. 09:54 | PU požeško slavonska PREGLEDA: 922

Vinari i vinogradari, ali i svi koje vole vino 22. siječnja (ali zbog radnog dana i u ranije i kasnije dane, posebice za vikend 18./19.1.2019.) slave Svetog Vinka. Vincelovo, Vincekovo ili Vinceška tradicionalno se obilježava u kontinentalnim vinogorjima pa tako i na području Policijske uprave požeško-slavonske. Povodom blagdana, kao i svake godine, organizira se blagoslov vinograda, natjecanje u rezidbi vinove loze, kušanje i ocjenjivanje vina, izložbe opreme, strojeva i slika, te različiti glazbeni događaji. Središnje proslave ovog blagdana održati će se na području Kutjeva, Vetova, Pleternice, Požege, Kaptola i Velike.

Proslave povezane s konzumacijom alkoholnih pića, uz očekivano povećan cestovni promet i nepovoljne meteorološke uvjete znatno povećavaju rizik događaja prometne nesreće. Uvažavajući veću mogućnost nastanka prometnih nesreća policijski službenici će radi podizanja razine sigurnosti građana provesti niz operativno preventivnih mjera i radnji. Od kojih se ističe preventivna akcija pod nazivom „Ako za Vincelovo ideš u Kutjevo i piješ – ne vozi!“. Sama akcija osmišljena je od strane službenika za prevenciju PU požeško-slavonske i kontakt policajke PP Pleternica uz potporu Grada Kutjeva. Naime, 17. siječnja na „vinskim cestama“ policijski službenici upozoravati će vozače na opasnosti u prometu povezane s konzumacijom alkohola uz podjelu prigodnih letaka, kao i zahvalnice vozačima koji budu nadzirani u prometu i naravno ne budu pod utjecajem alkohola.

Međutim, svakako da će policijski službenici prema onim vozačima koji grubo krše prometne propise, upravljajući uz nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu, postupiti sukladno propisima, odnosno procesuirati utvrđene prekršaje.


Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

- ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

- koristite javni prijevoz,

- koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

- zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,

- ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),

- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.
Tagovi: vincelovo, kutjevo, alkohol, policija, vozači