NASLOVNADRUŠTVO


(FOTO: istockphoto)

Pogledajte koje krivotvorene lijekove Hrvati najviše kupuju, gdje i zašto

29.6.2022. 13:42 | N1 Hrvatska IZVOR: N1 Hrvatska PREGLEDA: 2935

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), u suradnji s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), objavio je novo izvješće koje se, između ostalog, odnosi i na kupovinu krivotvorenih lijekova. Krivotvoreni lijekovi predstavljaju ozbiljnu ugrozu zdravlja i sigurnosti, a mogu predstavljati prijetnju i okolišu. Istražili smo kakva je situacija s krivotvorenim lijekovima u Hrvatskoj te koje Hrvati najčešće kupuju.

Kako se navodi u izvješću, rizici povezani s krivotvorenim lijekovima uključuju bakterijsku kontaminaciju, otrovne i opasne sastojke, uključujući kemijske i biološke opasnosti te teške metale, neotkrivene ili visoke razine alergena, prisutnost zabranjenih tvari, plijesni, odustnost ili nižu razinu lijeka te opasnost od opeklina.

Krivotvoreni lijekovi mogu biti izuzetno opasni za pojedince koji ih koriste, a osim što mogu spriječiti liječenje bolesti, također mogu povećati smrtnost i rezistenciju na lijekove.


“Izazovi vezani uz ilegalnu trgovinu farmaceutskim proizvodima postali su značajniji tijekom pandemije covida-19, koja je kriminalcima koji vode ilegalne trgovačke mreže pružila nove mogućnosti zarade”, dodaje se u izvješću.

Pritom se povećala i potražnja za lijekovima i osobnom zaštitom, što su neki kriminalci iskoristili za prodaju krivotvorenih cjepiva protiv covida-19.

Provjerili smo kakva je situacija u Hrvatskoj, odnosno koje krivotvorene lijekove Hrvati najčešće kupuju.

“U Hrvatskoj još nikada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži koju čine javne i privatne ljekarne, bolničke ljekarne, veleprodaje lijekova i specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima”, rekli su nam iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Sve je više krivotvorenih lijekovaNo, na crnom tržištu zabilježeni su lijekovi neodgovarajuće kakvoće i krivotvorine. Iz HALMED-a naglašavaju da kupnja krivotvorenih lijekova može biti jako opasna za pacijente “jer je u većini slučajeva podrijetlo tih lijekova nepoznato, njihova kakvoća je upitna te je vrlo često riječ o krivotvorenim lijekovima koji ozbiljno mogu ugroziti zdravlje pacijenata”.

Prema ranijem istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) procjenjuje se da je oko 50% lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno, navode iz HALMED-a i apeliraju na građane da lijekove kupuju na ovlaštenim prodajnim mjestima kako ne bi izložili svoje zdravlje riziku.

Prisutnost krivotvorenih lijekova posljednjih je godina u porastu u cijelom svijetu, rekli su nam iz Ministarstva zdravstva.

Interpol se također bori protiv prodaje krivotvorenih lijekova, a u akciji “Pangea XIV” provedenoj 2021. godini ugašeno je 113.020 internetskih stranica povezanih s krivotvorenim lijekovima, uhićeno je 277 osoba, a zaplijenjeni su lijekovi u vrijednosti većoj od 23 milijuna američkih dolara. Više od polovice lažnih medicinskih proizvoda činili su lažni testovi za covid.

Koje krivotvorine se najviše kupuju?“Podaci SZO-a pokazuju da se u razvijenim zemljama najviše krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života (lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, lijekovi za liječenje pretilosti, intelektualni stimulansi, kortikosteroidi, antihistaminici i sl.), dok u zemljama u razvoju ima najviše krivotvorina među lijekovima za liječenje po život opasnih bolesti (antibiotici, onkološki lijekovi, analgetici, kardiovaskularni lijekovi, antivirotici, antimalarici i sl.)”, rekla je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a, za N1.

“Velika su opasnost i lijekovi koji uopće ne sadrže djelatnu tvar. Takvi lijekovi, koji primjerice sadrže samo laktozu, nemaju nikakav terapijski učinak. U tom slučaju pacijent je uvjeren da uzima terapiju, a zapravo se uopće ne liječi i njegova bolest može napredovati te čak dovesti i do smrtnog ishoda”, dodala je.

Iz HALMED-a ističu da je sve više primjera krivotvorenih biljnih lijekova, a na meti krivotvoritelja su i dodaci prehrani.

Zašto građani kupuju krivotvorene lijekove?Pitali smo Ministarstvo zdravstva zašto se neki građani odlučuju na kupnju krivotvorenog lijeka, unatoč svim opasnostima koje pri tome vrebaju.

“Jedan od razloga je što se određeni lijekovi u ljekarnama mogu dobiti isključivo na recept liječnika odnosno liječnika specijaliste, dok se putem krivotvorenih internetskih stranica mogu vrlo jednostavno naručiti. U slučaju lijekova za erektilnu disfunkciju određenu ulogu igra i stid odnosno kontakt u naručivanju koji u slučaju internetskih ljekarni nije osobni”, odgovorilo nam je resorno ministarstvo.

Borba protiv krivotvorenih lijekova u RHU Hrvatskoj je uspostavljena suradnja između carine, policije, Ministarstva zdravstva i Agencije za lijekove i medicinske proizvode, u kojoj su definirane kontakt osobe.

“U slučaju krivotvorenih lijekova koje su u Republici Hrvatskoj djelatnici MUP-a i carine zaplijenili u ilegalnom distribucijskom lancu, a koje je analizirao HALMED, najčešće je bila riječ o krivotvorinama lijekova za liječenje erektilne disfunkcije porijeklom iz Indije, Kine i Sirije. Međutim, s obzirom na to da se krivotvoreni lijekovi često distribuiraju bez ambalaže, samo u vrećicama, ponekad je teško sa sigurnošću odrediti njihovo porijeklo”, rekli su iz HALMED-a za N1.

Dodaju da kirvotvoreni lijekovi najčešće putuju poštom, ali kada su u pitanju veće količine, onda se transportiraju cestovnim, zračnim i morskim putem. “Zbog toga su neke od točaka ulaska krivotvorina u Europu upravo velike luke i aerodromi.”

Kako prepoznati krivotvoreni lijek?Ministarstvo zdravstva je pojasnilo kako se krivotvoreni lijek može prepoznati, odnosno kako se točno razlikuje od “pravog” lijeka. Navode da to može biti prilično teško.

“Krivotvoritelji potpuno kopiraju izgled pakiranja lijeka, izgled samog lijeka kao i uputu te se samo laboratorijskom analizom i provjerom podataka proizvođača lijeka o proizvedenim serijama može utvrditi radi li se o krivotvorenom ili originalnom lijeku. Stoga lijekove treba nabavljati putem standardizirane procedure, putem uputnice nadležnog liječnika ili direktnom kupnjom u zakonski ovlaštenim ljekarnama i prodajnim mjestima”, kazali su nam iz nadležnog ministarstva.

U slučaju sumnje u neki lijek, prijavu možete podnijeti HALMED-u na e-mail [email protected].

(Izvor: N1 Hrvatska)

Tagovi: krivotvoreni lijekovi, kupnja, proizvodnja, hrvati

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

PROMETNA U POŽEGI: Vozač bicikla udario u automobil, ozlijeđen je

.

Plenković na sjednici vlade: Sa Stožerom ćemo vidjeti koje mjere su u planu

.

Ljudi koji su čitav radni vijek radili ovaj posao, primaju jedne od najnižih mirovina u Hrvatskoj

.

KUTJEVO: Policijski službenici kod 20 i 26-godišnjaka pronašli stabljike marihuane

.

Problemi s mjenjačem: Vozačke greške mogu ozbiljno oštetiti ovaj dio vozila!

.

Uskoro nove preporuke HZJZ-a za cijepljenje četvrtom dozom

.

Covid pozitivni više neće morati u izolaciju? Moći će se izlaziti, ali uz jedan uvjet

.

Napustio nas je nagrađivani novinar

.

NOVA SEZONA 3. NL - Istok: Nogometaši Slavonije u subotu gostuju kod Borca u Kneževim Vinogradima

.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana...

.

VELIKA: Došlo do požara u napuštenoj zgradi, izgorio razni otpad

.

Ove nedjelje slavi se 25. obljetnica Požeške biskupije u Voćinu

.

PSŽ: Tijekom posljednja 24 sata zabilježeno 60 novih slučajeva zaraze korona virusom

.

Pečene punjene paprike: Recept koji spaja dva savršenstva

.

Danas sunčano i vruće

.

Tko radi bolji posao? U N. Gradišci deseci tisuća posjetitelja, u Požegi logorska vatrica

.

Zbog štetnih sastojaka iz Konzuma se povlači jedan proizvod, može biti opasan...

.

VIDEO: Tinejdžeri u Slavoniji igraju vrlo opasnu igru! Čekaju nalet vozila, a onda...

.

Bolesti i vožnja: S kojim dijagnozama je opasno sjesti za upravljač automobila?!

.

Mladi par u nedjelju pao s motocikla i preminuo. Prijatelji se na društvenim mrežama opraštaju od njih

.

Lorena o životu u Austriji: ʺSada za istu cijenu umjesto 15 proizvoda kupim pet! Ali vaučeri su velika pomoćʺ

.

INFLACIJA U HRVATSKOJ: Pogledajte što je zbog krize najviše poskupjelo...

.

Liječnici savjetuju da ne uzimate ove lijekove navečer

.

Ženu iz Sl. Broda na šetnici blizu plaže na Hvaru napao ʺpomahnitaliʺ srndać

.

22-godišnjak upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 1,98 promila

.

Zbog štedljivih kupaca Lidl nagodinu uvodi velike promjene u svoj asortiman?

.

Biskup Škvorčević predvodio hodočašće obitelji s brojnom djecom u Voćin

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 197 slučajeva zaraze korona virusom

.

Samo 3 sastojka: Brzi recept za Oreo tortu koja se napravi za 15-ak minuta

.

Danas pretežno sunčano i vruće

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine