FOTO: Shutterstock
Dobro je poznata tvrdnja da je burek samo onaj s mesom, sve ostalo su pite. Ovi specijaliteti bosanske kuhinje s izvorom u turskoj kuhinji imaju mnoge recepte i trikove
Bureci i pite obično se pripremaju od domaćeg vučenog tijesta (jufki) te pune različitim nadjevima, a svaka obitelj u Bosni ima svoju tajnu za savršenu pripremu tih jela.
Pita zeljanica, primjerice, ne radi se od zelja, iako joj to ime sugerira. Naprotiv, ono što se u Bosni naziva zeljem u Hrvatskoj je špinat ili blitva.
Mi vam donosimo recept za najlakšu verziju pite zeljanice – onu s već gotovim korama za pite i savijače koje se mogu kupiti u trgovinama. Ovaj trik znatno će skratiti proces pripreme i olakšati vam posao.
Sastojci za najlakšu pitu zeljanicu:
500 g gotovih kora za pite
500 g svježeg špinata
500 g svježeg sira
300 g kiselog vrhnja
3 jaja
sol po željiulje za premazivanje
Priprema pite zeljanice: Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za pečenje pite zeljanice. Iznutra ga dobro namastite uljem ili maslacem i stavite sa strane. Nakratko blanširajte špinat, ocijedite višak vode i pustite da se ohladi. Špinat nasjeckajte na sitnije dijelove, pomiješajte ga sa svježim sirom, kiselim vrhnjem i izmućenim jajima, a sve zajedno začinite sa soli po želji.Kupovnu koru premažite s malo ulja pa stavite dio nadjeva uz rub. Zarolajte koru poput palačinke te je položite u okrugli kalup. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev i kore. Slažite nadjeveno tijesto izvana prema unutra dok ne popunite cijeli kalup. Vrh pite premažite s još malo ulja. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 20 do 30 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.Poslužite toplo. Dobar tek!
(Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)