NASLOVNADRUŠTVO

Piletina je postala luksuz, skuplja je od telećeg buta i lungića

24.1.2023. 12:48 | Jutarnji.hr IZVOR: Jutarnji.hr PREGLEDA: 780

Zašto je meso peradi, osobito piletina i puretina, u prošloj godini zabilježilo najveći cjenovni rast? Kako to da je kilogram pilećeg filea u maloprodaji postao skuplji od telećeg buta ili dvostruko skuplji od lungića? Zašto su jaja poskupjela više od 40 posto i među najskupljima su u EU?

Dio odgovora na ova pitanja i rješenja problema koji ugrožavaju ovaj važni sektor proizvodnje hrane pokušali su početkom godine na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković doznati predstavnici Odbora za peradarstvo HPK.

Podni uzgojDražen Čurila, predsjednik odbora i vlasnik tvrtke Luneta koja se bavi proizvodnjom jaja, još uvijek očekuje odgovore iz resornog ministarstva koji bi im trebali pomoći da sektor prebrodi brojne probleme.


- Cijena hrane za perad narasla je čak 40 posto, a domaća se izvozi i onda uvozi po daleko većoj cijeni. Za proizvodnju peradi koristi se najviše energije kako bi se osigurala odgovarajuća temperatura tijekom proizvodnje, a nekim našim članovima račun za plin je skočio sa 20.000 na 200.000 kuna. Ogroman je problem i nekontrolirani uvoz, koji je, između ostalog, uzrokovan ukidanjem kvota s Ukrajinom - izvijestio je ministricu Čurila.

Upozorio je i na možda najveći problem, a to je da proteklih pet godina nije raspisan nijedan natječaj za ulaganja u peradarstvo iz Programa ruralnog razvoja, osim onih koji su bili nužni za prilagodbu u prijelazu s kaveznog na podni uzgoj.

- Vrhunske rezultate u cjelokupnom peradarstvu možemo postići samo s najkvalitetnijim pilićima, a oni se mogu proizvesti samo s najsuvremenijom tehnologijom. Potrebno je investirati i u proizvodne objekte - kaže Čurila.

Bez investicija nema ni konkurentnosti u odnosu na druge zemlje EU koje su dobro iskoristile fondove i sada imaju nižu cijenu. Briselska najava kako će od sljedeće godine zabraniti GMO hranu (sojina sačma i kukuruz) u proizvodnji jaja i piletine digla je na noge poljske farmere, koji imaju velike viškove i ruše cijenu ostalim proizvođačima.

Sklonost razvijenih zemalja bijelom i zdravijem mesu dovela je i do procjene OECD-a kako će do 2031. meso peradi imati čak 47 posto svjetskog tržišta i ostaviti iza sebe svinjetinu, govedinu i janjetinu.

Sve to upućuje na opravdanost ulaganja u peradarstvo, poput najavljene izgradnje kompleksa peradarskih farmi na Banovini u koje ulaže ukrajinski poduzetnik, "europski kralj piletine" Jurij Kosiuk. Projekt vrijedan oko 450 milijuna eura trebao bi zaposliti oko 2500 radnika, a investicija je dobila i potporu Vlade.

Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, kaže kako su lani cijene svih poljoprivrednih proizvoda bile u porastu zbog rasta troškova stočne hrane i energenata, a kulminacija je bila ljetos, kada je za kilogram pilećeg filea trebalo izdvojiti i do 12 eura.

Trgovački centriCijene su se sada stabilizirale, u što smo se uvjerili na Trešnjevačkoj tržnici, gdje su u prosjeku oko devet eura (oko 70 kuna), dok u trgovačkim centrima još ima pakiranja filea na podlošku po 16,86 eura (127 kuna) za kilogram. U prvom tjednu ove godine cijena piletine narasla je za 22,29 posto u usporedbi s onom lani. Cijena cijelog pileta iznosila je prosječno 2,54 eura po kilogramu, cijena pilećeg filea prosječno 6,51, a najviša je bila 10,5 eura.

- Na tržištu peradskog mesa došlo je do velikih tržišnih poremećaja već 2020. godine s globalnom pojavom covida, kada je proizvodnja značajno pala. Lani se pojavila zarazna ptičja gripa koja je imala za posljedicu tržišne poremećaje zbog zabrane izvoza mesa peradi - ističe Blažić.

(Izvor: Jutarnji.hr)





Tagovi: piletina, cijene, poskupljenje,teletina

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Institucionalna korupcija opasna je za društvo

.

Prisjetimo se spajanja požeške i pakračke bolnice

.

Kutjevačkom tamburaškom orkestru potpora u iznosu 660 eura od Požeško-slavonske županije

.

Obrtnici ljutiti jer ne mogu u mirovini raditi na pola radnog vremena. Evo što im preostaje

.

ZIMA NE POPUŠTA: Od idućeg tjedna novi hladni val i malo snijega

.

Jaja u Hrvatskoj skuplja 64% u odnosu na lani, a u Europi 30%. U čemu je problem?

.

Odlične vijesti! Stižu veće mirovine za pola milijuna umirovljenika: Nekima rastu i 200 eura

.

Od ponoći vozimo skuplje: Ovo su nove cijene goriva

.

STRAVA KOD SL.BRODA: U kanalu pronađeno beživotno tijelo ženske osobe

.

25-godišnji mladić iz Srbije prevario 32-godišnjeg Požežanina za nekoliko tisuća kuna

.

POŽEGA: Nepoznati počinitelj razbio stakla na ulaznoj ogradi

.

Čak 40% ih je doživjelo prijetnju! Evo kolika je kazna za napad na liječnike

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ nema novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Javni poziv za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa

.

Ne trebate mijesiti tijesto: Najlakši recept za fini kruh od samo 4 sastojka

.

Krajem prosinca u evidenciji HZZ-a PU Požega registrirane 2.233 nezaposlene osobe

.

Sastanak biskupa Škvorčevića i ministra Beroša

.

Danas pretežno sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Kolektivno pamćenje u Požežana je slabo

.

Matej Jaroš najbolji motociklist Hrvatske u disciplini cross-country

.

MOGUĆE PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA: Danas i sutra provode se redovite letačke aktivnosti lovačkih aviona HRZ-a

.

Održane edukacije s ciljem podizanja svijesti i prevencije rodno uvjetovanog nasilja na području Požeško-slavonske županije

.

Napojnice konobarima uskoro će se moći platiti karticom?

.

STRAVA U SLAVONIJI: Pacijentica nožem izbola psihijatricu

.

POŽEGA: 38-godišnjak kažnjen s 1320 eura, a evo i zbog čega...

.

Izgubili ste ključeve od auta? Izrada novog plaća se i preko 2000 eura, ovo su cijene...

.

Kakvi su rezultati mature? Poznato koje fakultete upisuju najbolji od najboljih, ali i što pali alarm za uzbunu

.

STK Požega osvojio prvo mjesto na Regionalnom kvalifikacijskom turniru u Požegi

.

HPD GOJZERICA: Papuk i Krndija od Vetova - kružna staza - 29.01.2023. godina

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 6 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih

.

Ispovijest kockara: ʺPočeo sam kockati s 13 godina, a ulazak u casino nitko ne kontroliraʺ

.

VAŽNO UPOZORENJE: Porezna uprava ne šalje mailove o povratu ili uplati poreza. Izbrišite ih!

.

Srce bifteka: Recept za sočno meso i fini umak u kojem ostaju sve slasti pečenja

.

Danas sunčano uz umjerenu naoblaku

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Snježna idila na Papuku