NASLOVNADRUŠTVO

Peta korizmena nedjelja u Požegi

31.3.2020. 08:54 | Požeška biskupija PREGLEDA: 504

Na petu korizmenu nedjelju, 29. ožujka biskup Antun Škvorčević slavio je svetu misu u kapeli sv. Josipa u Biskupskom domu u Požegi, koju je uživo prenosila platforma na web-stranici Požeške biskupije. Uvodeći u slavlje biskup je pozdravio sve koji su mu se pridružili iz svojih domova, spriječeni izolacijom na njem sudjelovati u crkvi. Kazao je da je današnja nedjelja od davnine nazvana »gluhom«, povezano s evanđeljem o Židovima koji su u raspravi s Isusom ostali gluhi na njegovu riječ, čuli su je uhom, ali im nije doprla do srca. Spomenuo je da će nam se u današnjem evanđelju predstaviti jedan čovjek koji je, boraveći četiri dana u grobu, čuo Isusovu moćnu riječ koja ga je oživjela. Poželio je da i u grobu našega sadašnjeg stanja, naših strahova  i patnji uzrokovanih opasnošću koronavirusa, potresa i drugih nevolja dopre do našeg srca Isusova riječ te nas pridigne, ojača nadu i ispuni utjehom.

U homiliji biskup je spomenuo kako je ovih dana jedan njegov poznanik, koji za sebe kaže da je agnostik, u telefonskim raspravama koje je s njim vodio  o aktualnim pitanjima iznio tvrdnju da su koronavirus, potres i druge nevolje, kao i naš život i smrt plod slijepog slučaja. Znam da postoje pitanja na koja nemamo pripravljenih odgovora i na koja ne trebamo odmah odgovarati, ali znam također da se o njima ne bi smjelo šutjeti, osobito u situacijama kao što je ova sadašnja, ustvrdio je biskup. Kazao je  da današnji evanđeoski ulomak predstavlja Isusa zatečena u sličnoj situaciji i da se pritom otvorila rasprava u nekoliko krugova, koji nam pomažu prepoznati gdje se mi nalazimo svojim stavovima i opredjeljenjima. Riječ je o bolesti i smrti Lazara iz Betanije, za kojeg evanđelist tvrdi da je bio Isusov prijatelj. Prijatelji su ljudi prema kojima u nijednoj situaciji a osobito teškoj, nismo ravnodušni. Na vijest, najprije o bolesti a onda i o smrti svoga prijatelja Lazara, Isus nije ostao bezosjećajan, premda se takvima mogu učiniti njegova tvrdnja kako Lazarova »bolest nije na smrt, nego na slavu Božju«, a kad je primio vijest da je umro, kako »Lazar, prijatelj naš, spava, no idem probuditi ga«.  Razmišljanjem učenika nad Isusovom iznenađujućom definicijom bolesti i smrti, kao stvarnosti u kojima se on treba proslaviti, završen je prvi krug rasprave, ustvrdio je biskup.

Drugi krug rasprave započet je Isusovim dolaskom u Betaniju i njegovim susretom s Lazarovim sestrama Martom i Marijom. Biskup je podsjetio kako je Marta rekla Isusu: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro«. Ova njezina tvrdnja utemeljena je na prethodnim susretima s njime kada je iskusila kako je u njemu progovorila sasvim posebna Božja blizina i moć, zahvaljujući kojoj se ne može umrijeti. Isus joj je odvratio „uskrsnut će brat tvoj“,  i dodao najizazovnije riječi o smrti, koje je netko izgovorio na granici na kojoj prestaju sve čovjekove mogućnosti: «Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada». Zapitao je Martu: «Vjeruješ li ovo?». Ne pita je da li ona to zna, nego da li vjeruje kako je on uskrsnuće i život. Znanjem se stiže samo do groba, a vjerom se ulazi u otajstvo smrti i stvarnost poslije groba. U Isusu  Kristu prisutan je Božji zahvat u stvarnost smrti, koju mi ne razumijemo do kraja, ali on poznaje njezine razloge i uzroke, i zna da se ni naša bolest ni naša smrt ne događaju slučajno. Štoviše, čovjekova smrt je put koji je prihvatio Bog u Isusu Kristu, te mu na tom putu posvjedočio svoju blizinu i oduzeo joj razornu moć. Treći krug rasprave odvija se pred Lazarovim grobom, i tu Isus nastupa sa svojim najmoćnijim sredstvom – svojom riječju, te u snazi Duha Svetoga zapovijeda Lazaru da iziđe iz groba. Ne tek iz groba u koji je ukopan, nego da iz stanja konačnosti i smrtnosti prijeđe u beskonačnost i besmrtnost. 
Biskup je podsjetio da u godini Božje riječi u Požeškoj biskupiji, a osobito ove korizme, nastojimo razmatrati što je Božja riječ, zašto je važna, što možemo i trebamo s njom početi u našim životnim okolnostima koje su označene nevoljama, prolaznošću i smrću.  Kazao je da nas današnje Evanđelje utvrđuje u vjeri da je Isus Krist utjelovljena Božja Riječ po kojoj je sve stvoreno, kako nam je sv. Ivan protumačio u prologu svoga Evanđelja. Kad ta Božja Riječ progovori u smrti, smrtno ništavilo se potresa i u njemu se rađa pobjeda života. Napomenuvši da je Lazarovo uskrišenje u konačnici bilo samo povratak u ovozemaljski život koji je još jednom završio prirodnom smrću, biskup je naglasio da je to uskrišenje bilo znak kojim je Isus posvjedočio kako je njegova riječ moćna i životvorna, ispunjena snagom Duha Svetoga te da je on Gospodar i smrti.


U prvom čitanju prorok Ezekiel svojim sunarodnjacima u babilonskom sužanjstvu tumači da njihovi grobovi, najprije boravak u babilonskom sužanjstvu, a potom i grobovi s mrtvim tijelima nisu njihova konačna stanja, jer će ih Bog vratiti u život snagom Duha Svetoga kojim je sve iz ničega stvorio. Jednako tako i sv. Pavao u drugom čitanju iz Poslanice Rimljanima veli kako je Isus Krist svojom smrću u našu smrtnost zasadio moć Duha kojom je pobijedio smrt i kojom je i u nama želi pobijedit. Kazao je kako nas je Isus Krist svojom riječju moćnom Duhom Svetim u krštenju pozvao da izađemo iz groba, oslobodio nas naše osuđenosti na smrt i preporodio na novi život besmrtnosti. Potaknuo je vjernike da se tijekom korizme pripremaju za Uskrs tako što će s Martom i Marijom ispovjediti vjeru da je Isus Krist naše uskrsnuće i život,  obnoviti svoju nadu i u njemu imati svoju utjehu i ohrabrenje. 

Završavajući misno slavlje biskup je poručio vjernicima kako je dragocjeno čuti Isusovu moćnu riječ upravo u situacijama naših ljudskih nemoći. Pozvao ih je da u korizmenom tjednu koji je pred nama svaki dan čitanjem Svetog pisma budu dionici te moćne riječi, napomenuvši da im je u tom na pomoć web-stranica Požeške biskupije na kojoj se svakodnevno objavljuje dnevno liturgijsko evanđelje s komentarom. Kazao je neka nadahnuti Božjom riječju budu molitelji ispunjeni nadom u stanjima koja počesto ljudski izgledaju beznadnima. Zamolio je Boga da ih u tim nastojanjima prati svojim blagoslovom a Isusovu Majku da im pomaže svojim zagovorom.


Tagovi: peta korizmena nedjelja, nedjelja, požega, korizma

48 SATI NA 034PORTALU

.

Novi predsjednik HNS-a Predrag Štromar: HNS se najoštrije protivi zabrani rada nedjeljom

.

Subotnja šetnja Požegom 30.5.2020.

.

Tijekom posljednja 24 sata u Hrvatskoj JEDNA novooboljela osoba od koronavirusa

.

Oproštaj od preminulog svećenika Tomislava Vučura

.

U Brodsko-posavskoj županiji oporavila se još jedna osoba od koronavirusa

.

Obilježena 30. godišnjica Dana državnosti RH u Požegi

.

HBOR: Krediti za poljoprivredna gospodarstva uz kamatnu stopu 0,5% i bez naknada

.

U Požeško-slavonskoj županiji i dalje aktivno 4 slučaja zaraze korona virusom, ukupno testirano 1268 osoba

.

Evo kako napraviti kinder bueno kolač bez pečenja

.

U povodu Dana državnosti RH svečano položeni vijenci na Trgu 123. brigade u Požegi

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

IZNAJMLJUJEM STAN U KUĆI

KREDIT PONUDA 100% GARANCIJU U 3 SATI

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

U Požegi tijekom posljednja 3 dana krv darovalo 349 osoba

.

Video čestitka pripadnika Hrvatske vojske povodom Dana državnosti RH

.

Čestitka gradonačelnika Darka Puljašića povodom Dana državnosti RH

.

Danas pretežno sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Požeški maturanti proslavili zadnji dan srednje škole, 29.05.2020.g

.

„Milijarde eura dobivene pomoći dokaz su izvrsnoga ugleda i poštovanja koje Hrvatska i premijer Plenković uživaju unutar Europske unije“

.

Josip Budimir uzdigao Kutjevo u sam vrh trećeligaškog nogometa

.

Franjo Lucić kažnjen s 8000kn zbog imovinske kartice, plaćat će ju u čak četiri rate

.

Još jedan genijalan parking na požeški način

.

Vodu za piće s područja javne vodoopskrbe naselja Sovski Dol prije uporabe obavezno prokuhati

.

Tri policajaca iz susjedne županije pisali ogromne kazne i uzimali novac sebi te primali mito

.

Ova tri slatka šteneta su odlutala, vlasnik nudi nagradu od 500 € za korisne informacije

.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend...

.

U Požeško-slavonskoj županiji i dalje aktivno 4 slučaja zaraze korona virusom

.

Struje neće biti...

.

Policija i ovog vikenda provodi pojačan nadzor u prometu

.

52-godišnjak s područja Velike dizao kredit putem društvene mreže od nepoznate osobe i ostao prevaren

.

Danas promjenjivo vrijeme s mjestimičnom kišom

.

Naknada roditeljima njegovateljima i njegovateljima porasla za 1.500 kuna

FOTONALAZ

Još jedan genijalan parking na požeški način