Palačinka u obliku kolača? Može! Recept za fin(sk)i desert koji najbolje paše kad vani zahladi


(FOTO: getty images)

26.1.2023. | 11:05 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1005

Finske palačinke, poznatije kao pannukakku pripremaju se u pećnici, a ne u tavi - a karakteristične su po mirisu maslaca i mekoj sredini koju okružuje hrskavija korica. Generalno, glavni sastojci koji se koriste za tijesto su mlijeko, šećer, jaja, brašno i prstohvat soli.

 

Netko će dodati i ekstrakt vanilije, kao i limunovu koricu. Pjenasto umućenim jajima dodaju se preostali sastojci kako bi se dobilo glatko tijesto. Kad je riječ o dodacima, to može biti svježe voće, tučeno vrhnje, med ili šećer u prahu, ali i slani dodaci poput kobasica ili juhe od sušenog graška.


 


Sastojci za finske palačinke:

110 g smrznutog šumskog voća

4 žlice javorova sirupa ili meda

245 ml punomasnog mlijeka

4 jaja

1/2 žličice ekstrakta vanilije

1 i 1/2 žličice naribane korice limuna

125 g brašna

1/2 žličice soli

50 g šećera

55 g otopljenog maslaca

šećer u prahu za posipanje

korica limuna za ukras

Priprema finskih palačinki:

Uzmite 3/4 smrznutog šumskog voća i prelijte ga javorovim sirupom ili medom. 1/4 voća ostavite za dodavanje tijestu prije pečenja. Zagrijte pećnicu na 220°C i stavite unutra posudu za pečenje (primjerice 23 cm x 33 cm).

Dok se pećnica zagrijava umutite jaja pa dodajte ostale sastojke za tijesto: mlijeko, vaniliju, koricu limuna, brašno, sol i šećer. Miješajte dok ne nestanu grudice. Stavite na stranu.

Kada je pećnica zagrijana, izvadite posudu iz pećnice i odmah ulijte otopljeni maslac. Brzo premažite stranice posuda, a zatim ulijte pripremljeno tijesto. Na vrh stavite preostalo voće.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok ne postane jako napuhnuto i zlatno smeđe na gornjim rubovima, što provjerite za oko 15 minuta. Tamnjenje možete i usporiti tako da posudu labavo poklopite folijom.

Izvadite iz pećnice. Palačinka će se ispuhati. Nakon što se ispuhne i dok je još topla, izrežite je na kvadrate i izvadite na tanjure pa poslužite sa borovnicama u medu ili javorovom sirupu, šećerom u prahu i koricom limuna.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI