Tri tisuće ljudi može ostati bez prebivališta: Imate još dva tjedna

Zdravka Crnjac, voditeljica odjela za upravne poslove u PU Požeško-slavonskoj
(FOTO: Lidija Galić)

12.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 13981

Gotovo tri tisuće građana s područja Požeško-slavonske županije krajem ove godine bi moglo ostati bez prava na osobnu iskaznicu.

- Riječ je o onim građanima koji imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u katastru, odnosno koji imaju na osobnim iskaznicama upisan kućni broj nula i bb. Bez osobne će iskaznice ostati i oni koji su na dan 14. prosinca 2012. godine imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja ili koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu - pojašnjava Zdravka Crnjac, voditeljica odjela za upravne poslove u PU Požeško-slavonskoj.

Posljednji je rok za prijavu prebivališta i izradu nove iskaznice 29. prosinca, a ako to ne učine bit će odjavljeni s adrese prebivališta u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu.


Prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju odjaviti i oni hrvatski državljani koji su trajno iselili iz RH zbog nastanjenja u drugoj državi. To mogu napraviti i u konzularnom uredu ili diplomatskoj misiji RH u državi u koju su iselili. Tim činom te osobe ne gube hrvatsko državljanstvo i nadalje mogu zadržati hrvatsku putovnicu.


Ako je boravak izvan RH privremen, npr. radi zaposlenja, liječenja ili obrazovanja, nije potrebno odjaviti prebivalište, ali je ta osoba dužna, PU na čijem području ima prebivalište u RH, prijaviti privremeni boravak u inozemstvu uz dokumentaciju kojom potvrđuje razloge privremenog boravišta izvan RH. Takve osobe i nadalje imaju pravo na osobnu iskaznicu koju su dužni obnoviti nakon pet godina, odnosno nakon toga svake tri godine.

- Imamo slučajeve gdje su osobe prije 20-30 godina iselile iz Hrvatske u drugu državu i tamo preminule. Ako se njihova smrt ne provede u matičnom uredu mi ih i dalje imamo u evidineciji - kaže Crnjac.

Do kraja prosinca svoje izbivanje iz RH moraju prijaviti i osobe koje su obuhvaćene programom stambenog zbrinjavanja ili obnove, a nekretnina im još uvijek nije vraćena ili obnovljena te se zbog toga nalaze u inozemstvu.

Prebivalište moraju odjaviti i oni koji u Hrvatskoj imaju samo fiktivno prebivalište, odnosno nikad nisu ni živjeli u mjestu prijavljenog prebivališta ili više ne žive na adresi prijavljenog prebivališta. Takve osobe moraju prijaviti prebivalište na adresi gdje stvarno žive. Ne učine li to sam, to će učiniti policija po službenoj dužnosti.

- Naglašavam da odjava prebivališta ne znači gubitak hrvatskog državljanstva niti vlasništva nad nekretninom na kojoj je prebivalište prijavljeno. To znači da osobna iskaznica prestaje važiti - zaključila je Crnjac.

Ako su osobe nemoćne ili bolesne, policijski službenici će izaći na teren kako bi proveli postupak. Jedini trošak koji će građani imati u postupku promjene ili odjave prebivališta je 48,50 kuna za izradu nove osobne iskaznice.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI