Pomrčina Mjeseca iz požeške zvjezdarnice (video)

Građani su sinoć promatrali nebo pomoću tri teleskopa
(FOTO: Mario Nakić)

16.06.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 17058

Zvjezdarnica Otona Kučere na vrhu zgrade požeške Gimnazije bila je danas pretijesna da bi u nju i oko nje stali svi posjetitelji koji su došli na prvo javno promatranje neba. Da bude još zanimljivije, sinoć je bila potpuna pomrčina mjeseca, a nebo iznad Požege vedro i kao stvoreno za astronomsko motrenje. Građani su promatrali Mjesec i zvijezde pomoću tri raspoloživa teleskopa.

Pomrčina je trajala između 21 i 23 sata, a nakon toga se Mjesec lagano vraćao iz sjene, što je također bio lijep prizor:


Promatranju pomrčine prethodilo je prigodno predavanje Ivana Romštajna, djelatnika Zvjezdarnice Zagreb i urednika časopisa "Čovjek i svemir". Romštajn je, kao rođeni Požežanin, osvajao nagrade iz astronomije tijekom školovanja upravo u Požegi. Govorio je o položaju Zemlje u svemiru, a dotakao se i novih otkrića i planeta.


- Požeška zvjezdarnica ima početni potencijal dovoljan za edukaciju, a vjerujem da će se s vremenom nadopunjavati novom opremom i sadržajima - rekao je Romštajn o požeškoj zvjezdarnici. Danijel Zubčević, profesor fizike u požeškoj Gimnaziji najavio je osnivanje astronomske grupe u školi već najesen jer interes među učenicima svakako postoji.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI