Marko (14) čeka operaciju, prijatelji prikupljaju pomoć

Majka Sanja i Marko u bolnici
(FOTO: Iz priv. albuma S. Čokrlić)

12.12.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 23016

"Marko je završio šest ciklusa kemoterapije. Sada je dobio drugu vrstu terapije pred operaciju rekonstrukcije zdjelične kosti. Dobro je to podnio, ostaje da vidimo kako će reagirati. Uobičajeni simptomi terapija su loša krvna slika i gljivične infekcija u ustima. Nekad ne jede, ne pije i ne priča. Nadamo se da će sada simptomi biti blaži", priča Sanja Čokrlić iz Novog Sela pored Požege. Njezin se sin Marko bori sa zloćudnim Ewingovim sarkomom na zdjelici. Sanja je s Markom u Zagrebu, dok se otac Dalibor brine za mlađeg sina.

- Ako implantat dođe, operacija je 13. siječnja. Trebala je biti krajem ove godine, međutim ovo je nešto novo, operacija je vrlo teška. Slijedi rehabilitacija usmjerena na poboljšanje kvalitete života. Još nas čeka kemoterapija, transplantacija matičnih stanica i zračenja. Osuđeni smo još dugo biti tu, ali korak po korak živimo i nadamo se najboljem - optimistična je Markova mama.

Marko je odličan učenik osmog razreda Osnovne škole Julija Kempfa. Veliki je borac. U Požegi je od srpnja bio svega pet dana jer se njegovo stanje mijenja iz sata u sat i teško mu je biti dalje od liječnika u Zagrebu. U borbi s rakom pomaže mu gitara.





- Ima dobrih i loših dana. Loše brzo zaboravljamo, a dobrima se ponosimo. Ima neke svoje stvari koje ga drže. Prije je išao u glazbenu školu i svirao klasičnu gitaru. Velika mu je želja bila električna pa smo mu je kupili. S po 20 puta "pikanim" prstima, bez obzira na bol i na oštećene nokte, često svira. Trudi se i bori dan po dan. U bolnici ide u školu i odličan je đak, moram ga pohvaliti - ponosna je na njega Sanja.

Nedostaje mu Požega i njegovi prijatelji. Ni oni njega nisu zaboravili. Učenici su pekli kolače i izrađivali ukrase za prodaju. Sakupili su skoro pet tisuća kuna, a prošli put oko šest tisuća. Marku su pomogli i Grad Požega i Udruženje obrtnika Požega s po dvije tisuće kuna.





- To su djeca u školi sakupila. Moj je sin pitao: "Pa zašto?". To je stvarno lijepa gesta. Djeca imaju solidarnost u sebi i to nas je baš iznenadilo. Svima je danas teško izdvojiti i zato im se zahvaljujemo od srca. Moram zahvaliti i Udruzi Pčelica iz Požege koja nam je osigurala smještaj u Zagrebu. Bez obzira na sve, troškovi su oko 150 kuna dnevno. Prehrana i sve ostalo se prilagodi djeci. Najviše koštaju vitamini i dodatni lijekovi koji nisu na listi, tako da je pomoć uvijek dobrodošla - kaže Sanja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI