Ovog vikenda čak dva izleta HPD ʺGojzericeʺ Požega

21.6.2022. | 11:46

HPD

Pregleda: 822

NOVO

Ljetno računanje vremena u Požegi je prije 105 godina trajalo kraće
Pogledajte koliko zarađuju taksisti u Hrvatskoj
Upozorenje Porezne: U tijeku je prijevara oko povrata poreza!
Održana redovna godišnja skupština Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Požege
Mogu li si Hrvati priuštiti ljetovanje? “Negdje su cijene povećane 100 posto
Podivljala zbog reda u Hrvatskoj pošti pa izvrijeđala djelatnice: ‘Kurva mala, kobila, majmun’!
U sudaru vozila i vlaka lakše ozlijeđen 30-godišnjak
Sportska zajednica PSŽ raspisala Javni poziv za sufinanciranje programa/ projekata u sportu na području Požeško-slavonske županije u 2023. godini
RAČUNALNA PRIJEVARA: Tek punoljetni Zagrepčanin nasamario Požežanku (37) i uzeo joj akontaciju za najam apartmana pa se više nije javio
Pikantni zalogaji u lisnatom tijestu: Brza mesna pita iz pećnice ili friteze na vrući zrak


(FOTO: HPD ʺGojzericaʺ Požega)

21.6.2022. | 11:46 | HPD
Pregleda: 822

Ove su nedjelje 'Gojzerice' pod vodstvom vodiča i nedavno školovanog markaciste Ante Bošnjaka, obišle buduću 'Antinu obilaznicu' u dužini 17 km. Ova obilaznica započinje u vetovačkom kamenolomu te ide sve do Roginog kamena iznad Hrnjevca s kojeg se pruža najljepši pogled na Požešku kotlinu i vraća se natrag u Vetovo. Staza je kružnog oblika i većinom prolazi kroz šumski hlad te je pogodna za hodanje tijekom ekstremno vrućih dana, kao što je bio današnji.Cijela tura dobro je osmišljena pošto za početak dok su planinari odmorni iziskuje neprekidan žestoki uspon, a onda nastavlja gore-dolje i za povratak nudi lagani spust južnim obroncima Krndije i Papuka. Ova staza zanimljiva je i po tome što povezuje dvije nam najljepše planine Krndiju i Papuk. Ako niste znali Papuk i Krndija se sudaraju i mimoilaze negdje u predjelu iznad Vetova i Lukača, gdje je točno vidljiva prosjeka koja razdvaja ove dvije planine.
Nakon vrha Javor koji se nalazi na rubnom dijelu Papuka počinje spust s Pauka i onda slijedi lagani uspon na Krndiju sve do Tromeđe. Tijekom hodnje dobro je vidljiv odašiljač na Kapovcu iznad Kutjeva (najvišem vrhu Krndije), a u povratku pogled je usmjeren na južnu stranu gdje se Zlatna dolina pruža kao na dlanu. Zajednička avantura i neopisivi užitak za planinare završili su u Lukaču kod kolege Ivana Miljanovića, gdje su probali štrudlu od trešanja i ugasili žeđ hladnim napitcima.

Putevima ratnika - Kaptol

Ovaj izlet je bio potpuno drugačiji od naših uobičajenih odlazaka u što netaknutiju i čišću prirodu. Uputili smo se na povijesno-turističku ruta „Putevima ratnika“. Ruta prati prapovijesni put iz centra naselja Kaptol duž toka potoka Bistre, prolazeći kroz nekropolu Kaptol-Čemernica (nekropola – mjesto gdje se u prošlosti sahranjivalo mrtve), dalje vodi prema predpovijesnom naselju Kaptol-Gradca te se kružno vraća na polazišnu točku.Sadrži 12 edukativno-informativnih ploča koje nas upoznaju s životom željeznodobnog čovjeka i arheološkim nalazim s tih lokacija. Zanimljivo nam je bilo saznati da su razvijena i dobro organizirana naselja ovdje postojala  u  starijem željeznom dobu  (800.-400. god. pr. Kr.) s kućama građenim od drveta, pravokutnog oblika i krovovima na dvije vode. Saznali smo čime su se hranili i kako su ratovali. Posebno dojmljivi su nalazi nakita od bjelokosti i kaciga korintskog stila koji govore o dobro razvijenim putevima razmjena dobara. Mašta je svim proradila kao i znatiželja tako da su naše stručne vodičice Laura Šejić i Marijana Lukačević imale pune ruke posla prepričavajući priče iz prošlosti i odgovarajući na sva naša pitanja.

Po povratku na kaptolačkom trgu nas je dočekala hrana u stilu željeznog doba, domaće vino i džin. Radionice za djecu: tkanje, izrada posuda od gline, igre u pijesku i izrada nakita. Općina Kaptol i TZ Zlatni Papuk su lijepo osmislile i organizirale ovaj događaj u sklopu Dana općine Kaptol. Vidimo se i sljedeće godine!

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI