FOTO: Shutterstock
Idealan pire od krumpira u većini svijeta podrazumijeva glatku smjesu bez grudica. U Irskoj to nije slučaj. Irci preferiraju colcannon.
Colcannon je tradicionalni irski recept za pire krumpir u koji se dodaje zeleno povrće, te obilno začinjava maslacem. Svaka obitelj u Irskoj ima svoj recept za ove krumpire.
Mi vam donosimo verziju s keljem i mladim lukom koji po želji možete poslužiti s hrskavim komadićima pržene slanine.
Sastojci za colcannon krumpir:2 kg krumpira500 ml punomasnog mlijeka60 g maslaca10 g sitno nasjeckanog mladog luka1 srednje velika glavica keljasol i papar po željisitno nasjeckani peršin za posipanjeprženi komadići slanine za posluživanjePriprema krumpira calcannon:Kelj naribajte na manje trakice i stavite kuhati u lonac s oko pola litre vode. Kada voda zavrije smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte desetak minuta dok kelj ne omekša.Ocijedite vodu od kelja, ali sačuvajte tekućinu u kojoj se kelj kuhao.Tekućinu u kojoj se kelj kuhao vratite u lonac, dodajte još vode, pa stavite kuhati očišćene krumpire nasjeckane na kocke otprilike iste veličine.Kuhajte krumpire oko dvadesetak minuta, odnosno dok ne omekšaju.U drugoj zdjeli ugrijte punomasno mlijeko s nasjeckanim mladim lukom, solju i paprom.Ocijedite kuhani krumpir i pretvorite ga u pire gnječilicom za krumpir. Dodajte kuhane trakice kelja i prelijte preko svega mlijeko sa začinima. Dobro promiješajte.Poslužite sa sitno nasjeckanim peršinom i nešto dodatnog maslaca. Dobar tek!(Izvor: Punkufer.hr)