NASLOVNA

Otvoren je 15. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu!

10.2.2019. 09:17 | Ana Marija Šokec IZVOR: agroklub.com PREGLEDA: 812

Jučer je u Gudovcu, nedaleko Bjelovara, otvoren 15. Međunarodni pčelarski sajam, jedan od vodećih sajmova u ovom dijelu Europe u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prema riječima Davorina Posavca, direktora Bjelovarskog sajma, jubilarni 15. Međunarodni pčelarski sajam bilježi rekordan broj izlagača, čak njih 136 iz sedam stranih država, a na sajmu prisustvuje i 50-ak izlagača s vinogradarskom opremom.

"Uz veći broj izlagača, povećana je i kvadratura sajma. Izložbeni prostor proširili smo za 1.200 kadrata, tako da se sajam održava na 5.000 grijanih kvadrata", naglasio je Davorin Posavac.


Bogatstvo opreme i strojeva Sajamski prostor i ove godine obiluje ne samo medom, već i velikim izborom pčelarske opreme i strojeva, koje se mogu nabaviti po povoljnijim sajamskim cijenama, a osim razgledavanja posjetitelji će moći sudjelovati i na korisnim edukacijama.Na otvorenju sajma prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, te bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, koji je istaknuo kako je statistika uvoza stranog meda još uvijek loša. Dakle uvozi se, kako je rekao Hrebak, krivotvoreni med, dok se naš kvalitetni med izvozi.

Da s plasmanom domaćeg meda problem imaju i sami proizvođači, svjedoći i jedna od izlagačica pčelarskog sajma Anka Juretić iz Garešnice. "S pčelarstvom se bavimo već 13 godina. Dio meda prodajemo na kućnom pragu, a dio na tržnici, no još uvijek nam ostaje jedna velika neprodana količina", pojašnjava Anka Juretić, dodajeći kako ipak postoje ljudi koji su prepoznali kvalitetu.

U prilog slaboj prodaji domaće proizvedenog meda savakako ne ide ni jeftini med na akciji, koji se lako može naći u bilo kojem trgovačkom centru, a i sama priroda ne ide na ruku pčelarima i njihovim pčelama. "Pčela bi po zimi trebala odmarati i hraniti se, no međutim one ove zime izlaze van, čak i pelud pronalaze. To remeti njihov mir, na taj način njihov organizam se troši, i one kraće žive, što na koncu dovodi i do smanjenog prinosa meda", pojašnjava Anka Juretić, čije obiteljko poljoprivrdno gospodarstvo godišnje od 80 košnica poizvede dvije i pol tone meda te uz med na tržište još plasiraju pelud, vosak i propolis.

Promocija hrvatskog medaU sklopu Sajma održan je i Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka s ciljem promocije Meda s hrvatskih pčelinjaka i nacionalna staklenka za med. Medni doručak organiziraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski savez.

"Dođite i podržite naše vrijedne pčelare. Preporučujem kupnju meda iz nacionalne staklenke", rekao je i ministar Tolušić. Spomenimo još kako posjetitelji ovaj vikend na 15. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu mogu pisustvovati natjecanju u izradi medenjaka, degustaciji meda, natjecanju u izboru najljepšeg štanda Pčelarskog sajma. U skliopu Sajma otvorena je 6. izložba vina i vinogradarske opreme usklopu koje će se održati degustacija vina i izbor najljepše etikete vinske boce na izložbi. 


48 SATI NA 034PORTALU

.

Gori stan u Babinom viru, na terenu vatrogasci i policija

.

Marsonia s dva pogotka Mirze Jašarevića bolja od Pleternice

.

17 nepalskih radnika u mesnici Ravlić polako uče hrvatski jezik

.

Sažalnica biskupa Škvorčevića prigodom smrti umjetnika Šime Perića

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Temperature se danas penju i do 31°C

.

Čobanijada u Sibinju posjećenija više nego ikad...

.

Razlika između Antonije Jozić i Darka Puljašića, osim u spolu, jest i u broju dobivenih EU projekata

.

U jednom objektu u Požegi izbio požar, na terenu vatrogasci i policija

.

NEUOBIČAJEN PRIZOR: ʺOva kuća više nije na prodaju!ʺ

.

Za požeško-slavonske nogometaše ljeto je gotovo i počinje nova sezona

.

Preminuo je Ivan Smojver - sahrana je danas na groblju Krista Kralja u 14 sati

.

NK Slavonija uvjerljivo bolja od Hajduk-Pakraca u posljednjoj pripremnoj utakmici

.

Komemoracija za 1.368 žrtava, žena, djece i staraca koji su tragično završili u pet bunara u Sloboštini

FOTONALAZ

Požeški ʺzdraviʺ vozači masovno ne poštuju invalidska parking mjesta