Oprez, lako se navući: Recept za meke oblake od palačinki


(FOTO: Getty Images)

5.4.2020. | 11:18 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2378

Japanske palačinke nisu jedno od jela koje možete ostaviti za kasnije. Najbolje su odmah iz tave, čim se dovoljno ohlade da možete uživati u tijestu koje se topi u ustima. Flafasta tekstura se dobiva zahvaljujući bjelanjcima koji se tuku u čvrsti snijeg pa tek tada dodaju ostatku smjese.

Rezultat su mjehurići zraka koji ostaju zarobljeni u tijestu. Japanski kuhari se natječu tko će napraviti mekše i pjenastije palačinke, a tajna je u pravilno napravljenom snjegu koji mora biti čvrst, ali bjelanjci se ne smiju pretući - to možete vidjeti po vrstim vrhovima smjese. 

Tava mora biti ravnomjerno zagrijana, ali ne i previše vruća, a smjesa se peče poklopljena na laganoj vatri kako bi tijesto bilo ravnomjerno pečeno. Kako ne bi bilo suho u tavu možete dodati i žličicu vode.


Sastojci za japanske palačinke


4 bjelanjka
2 žumanjka
½ žličice limunova soka
½ žličice soli
6 žlica šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
¼ šalice mlijeka sobne temperature
2 otopljene žlice maslaca
6 žlica brašna
1 žličica škrobnog brašna

1. Pomiješajte bjelanjke, limun i sol pa miksajte dok ne postane pjenasto i zatim postepeno dodajte 5 žlica šećera. Kada su vrhovi smjese čvrsti ugasite mikser.

2. U drugoj posudi izmiksajte preostalu žlicu šećera, ekstrakt vanilije sa žumanjcima pa dodajte mlijeko i maslac (ne smije biti vruć) i izmiksajte.

3. Polako dodajte bjelanjke, smjesu po smjesu u žumanjke pa lagano promiješajte.

4. Namastite tavu i zagrijte je pa ako imate, stavite na nju okrugle kalupe kako biste dobili ljepši oblik palačinki. Na laganoj vatri pecite po dvije, najviše tri u jednoj tavi. Ostavite ih minutu pa dodajte oko pola šalice smjese u svaki kalup. Dodajte žličicu do dvije na prazno mjesto u tavi pa poklopite. Pecite oko 5 do 7 minuta dok smjesa ne naraste. Stavite lopaticu na kalup pa pomoću nje okrenite kalupe i pecte još 2-3 minute. Svaka strana treba imati poprimiti smeđu, ali ne pretamnu boju.

5. Poslužite se nožem da lakše odvojite tijesto od kalupa pa izvadite na tanjur i poslužite s medom, voćem, čokoladom ili dodatkom prema želji.

Savjet: nemate li kalupe, smjesu možete pažljivo staviti na tavu kuhačom, što se može i vidjeti u videu. 

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
PALAČINKE
HRANA
DESERT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI