FOTO: YT Screenshot
Lubenice su na ovom OPG-u kalemljene na podlozi tikve, a s dinjom također ne žele riskirati pa sade isto hibridnu sortu. Uzgajaju ih ispod akrilne folije, a uspjeh ne bi bio moguć bez navodnjavanja kap po kap.
Sezona domaćih lubenica u punom je zamahu. Ove godine proizvođači su zadovoljniji cijenom u odnosu na prošlu godinu, a razlog dobrog plasmana leži u činjenici da su zemlje od kojih se tradicionalno uvozilo prijašnjih godina povisile svoju cijenu.
"Sezona je za sada dobra. Nije prevelika gužva s robom i nadam se da će tako i ostati“, kaže Ivica Jurčević iz Kule koji na 15 hektara uzgaja povrće, od čega pet hektara opada baš na ovu kulturu.
S druge strane, dodaje Ivica, za dinju je puno teže osigurati tržište i zato je oni uzgajaju na samo 500-njak kvadrata. "Jako je malo možemo prodati na štandu, a sadimo je isključivo zbog takve prodaje. Zahtjevnija je proizvodnja, mora se imati siguran plasman jer ne može čekati u njivi da se nađe kupac ako bude neka 'zaglava' s robom“, pojasnio je Poljoprivrednoj televiziji.
Duža kišna razdoblja im ne odgovaraju
Kada je riječ o samoj proizvodnji, obje kulture sade se u isto vrijeme. Lubenice su na ovom OPG-u kalemljene na podlozi tikve, a s dinjom također ne žele riskirati pa sade isto hibridnu sortu. Uzgajaju ih ispod akrilne folije, a uspjeh ne bi bio moguć bez navodnjavanja kap po kap.
Inače, čak 95 posto lubenice i dinje čini voda, no, duža kišna razdoblja im ne odgovaraju. "Vole vodu, ali im više odgovara kada im puštamo kroz sistem za navodnjavanje jer tada ne dobiju preko lista i samoga ploda“, objašnjava dodajući kako lubenici voda najviše smeta kada je u fazi zrenja jer nastavi rasti, dobije deblju koru, a s time gubi na kvaliteti. "Kada krenu zriti smanjimo navodnjavanje“, ističe.
Jurčević je naglasio kako je u cijeloj proizvodnji najbitnije raditi sve potrebne agrotehničke mjere. Tako je u fazi razvoja potrebno obaviti zaštitu od bolesti pred kišu, dok se pred berbu ne radi jer nema sredstava s tako kratkom karencom.
Osim plamenjače često se pojavljuje pepelnica i alternarija, dok je od štetnika najznačajniji crveni pauk i lisna uš.
"Znaju dosta štete napraviti ako se ne krene na vrijeme sa suzbijanjem. Sredstva koja su trenutno na tržištu ne znam jesu li sve slabija, ali većinom ih koristimo u samim početcima, nakon prve pojave jer ih je kasnije nemoguće suzbiti“, kaže sugovornik.
Za kraj, dao je savjet kako prepoznati i kupiti dobru lubenicu.
"Mora se probati, teško ju je prepoznati ovako na prvi pogled. Mi vidimo koja je zrela, a koja ne. Je li dobra, ovisi o godini. Ova, gdje je bio dosta dugi period bez oborina, dala je dobru kvalitetu“, zaključuje.
Izvor:https://www.agroklub.com