NASLOVNADRUŠTVO
Okrugli stol o pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela

FOTO: Compas

Okrugli stol o pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela

19.9.2019. 07:21 | Novinar 034 IZVOR: Compas PREGLEDA: 545

U prostoru stare gradske vijećnice u kompleksu Janković danas je održan okrugli stol na temu „Odgovornost svih dionika u pružanju pomoći i podrške žrtvama i svjedocima“.

Organizatori okruglog stola su OCD Delfin Pakrac i Udruga Hera Križevci, dio je programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ čija je nositeljica Ženska soba - Centar za seksualna prava Zagreb koji je ušao u treću godinu provedbe i koji financijski podupire Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (S.O.S. telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije); Udruga ZvoniMir.

Moderatorica današnjeg okupljanja Mirjana Bilopavlović, koordinatorica Organizacije civilnog društva „Delfin“, izrazila je zadovoljstvo iznimno dobrim odazivom na današnji okrugli stol u čijem su radu uz pripadnike i volontere Delfina i HERA-e došli sudjelovati i predstavnici Ministarstva pravosuđa, Grada Pakraca, Policijske Postaje Pakrac, Centra za socijalnu skrb iz Pakraca, Daruvara i Požege, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Centra za žrtve seksualnog nasilja i lokalnih udruga koje djeluju na području Pakraca i koje su željele dati svoj doprinos i sugestije okruglom stolu.


Okrugli stol organiziran je s ciljem upoznavanja njegovih sudionika i javnosti s rezultatima ovogodišnjeg rada Delfina i HERA-e te o problematici s kojom se svakodnevno suočavaju pri radu sa žrtvama i svjedocima raznih oblika nasilja, najčešće obiteljskog. Govorilo se o mogućim koracima koji bi se trebali poduzeti kako bi se dodatno poboljšao način djelovanja cjelokupnog sustava pomoći i podrške žrtvama i svjedocima nasilja, u skladu s dosadašnjim iskustvima koje su ove udruge imale sa svojim korisnicima prilikom prijave kaznenog djela, istražnih radnji, prekršajnih i sudskih postupaka i sl. na područjima Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Voditeljica ovog programa u OCD Delfinu Mirsada Popović Damjanović iznijela je podatke o ovogodišnjim rezultatima njihovog rada iz kojih je vidljivo da su do danas obavili 123 usluge savjetovanja od čega je 69 novih korisnika. Savjetovanje i emocionalnu podršku pružili su u 92 prilike, pravno su savjetovali 44 puta, a svoje su korisnike na sud pratili 27 puta što je povećanje od oko 40% u odnosu na prošlu godinu kada su to učinili 19 puta. Statistički većina korisnika su žene iako su prisutni i muškarci koji također, doduše u manjem broju, bivaju žrtve nasilja najčešće unutar vlastitih obitelji.


Poslije kratkih osvrta na rezultate „Delfina i Hera-e u tekućoj godini uslijedili su stručni paneli sudionika okruglog stola; Mirel Špek iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima govorio je o svojim iskustvima u temi „Prava žrtve: osiguranje mjera zaštite“, Maida Pamuković iz Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa RH govorila je o razvoju podrške žrtvama i svjedocima te o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela sukladno direktivi 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća Europe. O utjecaju MREŽE na krajnje korisnike govorila je Anamaria Drožđan iz Ženske sobe Zagreb, dok je Mirjana Jugović iz Obiteljskog centra Centra za socijalnu skrb Požega govorila o protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Tagovi: okrugli stol, pakrac, kaznena djela, svjedoci, žrtve

48 SATI NA 034PORTALU

.

Obavijest Dječjeg vrtića Kutjevo o upisi u predškolu

.

Nacionalni stožer: Danas imamo novooboljelih

.

A ovako je netko odlučio parkirati neki dan u Treštanovcima...

.

Redovitim čišćenjem dimnjaka spriječite požare, eksplozije i trovanje ugljičnim monoksidom

.

11. lipnja dođite na 3. rođendanski party Moto kluba ʺTsunamiʺ iz Požege

.

Zar opet?!?!

.

U srpnju počinje izgradnja nogostupa u Dragi

.

KAD NIJE UNIŠTILA KORONA, NETKO ĆE DRUGI: Jednom Slavoncu ukrali čak 100 kilograma jagoda

.

Pleterničanka Amadea Mjertan u Španjolskoj dobila nagradu za borbu protiv koronavirusa

.

22 dana smo bez novozaraženih koronavirusom, ukupno testirano čak 1308 osoba

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Realizirajte svoje projekte u trenu

haljina, duga, lagana

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Danas će bez struje biti...

.

I danas nestabilno vrijeme s mogućim pljuskovima

.

Jutros u Pasikovcima srušio betonski stup, u 24 sata zabilježene tri prometne nesreće

.

Požeški policijski službenici održali online predavanje „Sigurno korištenje interneta“

.

Vacom ima novu internet trgovinu! U ponudi više od 10.000 artikala iz svijeta tehnologije – vacom.hr

.

Samo 48 Hrvata ima koronu. Objavljeni novi podaci

.

Odgođeno ocjenjivanje kvalitete vina u Kaptolu održat će se 8. srpnja

.

Završena obnova Vatrogasnog doma u Brestovcu, pogledajte fotke

.

Pročitajte kako će funkcionirati skraćeni radni tjedan

.

Ove subote u Lipiku šesti lipički Breveto, zainteresirani još se stignu prijaviti

.

Objava biračima za predstojeće parlamentarne izbore kako bi izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka

.

Evo kako ćete po novome moći naručivati kave i pića u kafićima

.

Primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva isplaćen 51 milijun kuna potpore

.

Duhovski ponedjeljak u požeškoj župi Duha Svetoga

.

Danas je 21. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji

.

U prometnoj nesreći kod Ožegovaca teško ozlijeđen 64-godišnjak

.

Danas povremeno s kišom i pljuskovima

.

Donosimo presjek radova na projektu ʺKuća tambure - Slavonska notna bajka - infrastrukturni radoviʺ

.

Susret mitropolita Porfirije, episkopa Jovana i biskupa Škvorčevića u Požegi

.

U PSŽ trenutno je aktivan 1 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19)

.

Razgovor sa zamjenikom župana za gospodarstvo Željkom Jakopovićem: - U sustavima navodnjavanja potrebno je više krajnjih korisnika

FOTONALAZ

A ovako je netko odlučio parkirati neki dan u Treštanovcima...