Irena i Katarina svoj hobi pretvaraju u unosan posao

Kreativne amaterke Irena i Katarina iz Pakraca
(FOTO: Mario Barać)

02.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 16992

"Inače radimo kao tete u vrtiću gdje svaki dan praktički ni od čega moraš napraviti nešto. Tu smo vidjele da nam ide pravljenje stvari od starog novinskog papira i tako smo prije dvije godine krenule s izradom ukrasnih predmeta da bismo sada s time došli blizu ozbiljnog posla. Poseban je osjećaj kada od hrpe novinskog papira na kraju napraviš neki lijep predmet koji se može koristiti", ispričala nam je Pakračanka Irena Zandona koja, zajedno s prijateljicom Katarinom Pišonić, izrađuje ukrasne predmete od recikliranog materijala, uglavnom od papira.

Prvo predstavljanje imale su u Hrvatskom domu, na projektnom danu pakračke osnovne škole. - Tada smo se samo htjeli predstaviti s ukrasima i iznenadilo nas je kada smo uspjele prodati sve sa štanda. Vidjele smo tada da ljude interesiraju takve stvari i da se tome trebamo ozbiljnije posvetiti - prisjeća se Katarina.

Posao, majčinstvo pa tek onda ukrasi


Od tada do danas usavršile su izradu raznih vrsta košarica, pa tako i personaliziranih s porukom po želji koju ispisuju salvetnom tehnikom. U ponudi imaju i ukrasne vaze, cvjetnjake, vjenčiće za vrata, razne vrste ukrasa, a posebno su ponosne na košuljice za boce.


- Izrada ukrasnih predmeta je nama tek treći posao po redu jer najprije imamo primarni posao u vrtiću. Nakon vrtića, posao nam je majčinstvo jer Katarina ima 5-godišnju Luciju, a ja imam 11-godišnjeg Mataja i 14-godišnju Geu. Kada odradimo sve obaveze, preostalo vrijeme trošimo na izradu ukrasa - pojašnjava Irena i dodaje kako za izradu jedne košarice treba oko 4 sata kontinuiranog rada. Baza rada im je stari novinski papir, a ponosne su i na to što je svaki proizvod unikatan. Odnedavno su i članice Hrvatske udruge kreativnih amatera koja u Hrvatskoj ima oko 140 članova, a zanimljivo je da je predsjednica i idejna začetnica osnivanja ove udruge bivša Pakračanka Verica Kovač.



Ograničeni kapacitet i porez

Kao članice ove udruge Irena i Katarina su se uključile i u rad pakračkog klastera, registriravši djelatnost kao rukotvorine, a tvrde kako bi izrada ukrasnih predmeta mogao postati ozbiljan i unosan posao.

- Problem je što smo ograničene kapacitetima i vremenom. Nas dvije ne možemo u danu napraviti 10 košarica, ali da je više aktivnih članica mogle bismo više proizvesti, pa onda vjerojatno i prodati. Ovako, radimo koliko možemo i koliko imamo vremena. Problem je i u tome što ovakav rad nije na cijeni, brojna su davanja kroz poreze i drugo pa ne možemo košaricu prodavati po realnoj cijeni jer si ih onda ljudi ne bi mogli priuštiti - ističe Irena, a Katarina dodaje kako je najskuplji eksponat koji su prodali veliki božićni aranžman za 120 kuna.

Pojavljuju se uglavnom na sajmovima, a posjetom njihovoj Facebook stranici "Košarice od papira" moguće je na fotografijama vidjeti većinu eksponata, ali i naručiti proizvod po želji.



Ozljede vrućim ljepilom

Ideje razvijaju samostalno, uz pomoć informacija dostupnih putem interneta, nemaju prostor za rad pa rade u privatnim stanovima, u krugu obitelji, a prilikom predstavljanja svojih proizvoda ističu kako je ovo ekološka proizvodnja kojom utječu na svijest ostalih o važnosti ekologije i očuvanja prirode. Tvrde da ovo nije tako bezazlen posao čemu svjedoče i ožiljci na prstima i rukama.

- U radu koristimo i vruće ljepilo pa je onda normalno da nekada nastrada koža, a ja sam jednom čak zbog opekotine završila i na hitnoj - kaže Katarina. Irena pak dodaje kako je za takav rad potrebna velika ljubav.

"To je naša terapija"

- To čovjek mora voljeti i imati volje. Nama izrada ukrasa pričinjava prije svega veliko zadovoljstvo, a mogu reći i da je na neki način to meditativni rad koji nas mentalno odmara. Zato ne planiramo stati nego raditi još više, s nadom da će nam se priključiti još kreativnih osoba - poručuje Irena za kraj.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI