Reprezentativka: ¨Nogomet mi je, uz obitelj i zdravlje, na prvom mjestu¨

Iva i Mario Jakovac
(FOTO: Vjeran Blašković)

05.05.2016. | Bojan Miščević
Pregleda: 14496

Iva Jakovac ima 15 godina, nogomet je počela trenirati kada je imala 6 godina, a danas je reprezentativka Hrvatske do 17 godina.

- San mi je bio da zaigram za reprezentaciju Hrvatske, to se i ostvarilo prošle godine u prvom mjesecu. Od tad sam prošla reprezentativne kampove, razvojne turnire. Nedavno sam bila u Bugarskoj na razvojnom turniru gdje smo igrali protiv Gruzije, Rumunjske i Bugarske, a prije toga smo bili u Estoniji na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Osnovni cilj je da jednog dana zaigram u ženskoj seniorskoj reprezentaciji, a dalje ćemo vidjeti - ispričala je za 034portal Iva.




Iva trenutačno igra u Ženskom nogometnom klubu Viktorija iz Slavonskog Broda.


- Počela sam trenirati s dečkima u Požegi, probala sam sve sportove ali sam se uvijek vraćala u nogomet. Ženski trening je ipak malo lakši od muškog no zapravo su podjednaki. Što se tiče utakmica, ljudi kažu da im se puno više dopada ženski nego muški nogomet - ispričala je svoje dojmove Iva.

Kaže kako ih u klubu ima oko 60 cura sveukupno. Igra na poziciji zadnjeg veznog ili stopera, a idol joj je bio Ivica Olić jer je najsrčaniji na terenu, daje sve od sebe kao i ona.

- U osnovnoj školi nije bilo prihvatljivo vršnjacima što cura igra nogomet i susretala sam se s raznim predrasudama. Sad su svi to već prihvatili, no da je bilo problema i zadirkivanja, je.

Objasnila je i kako izgleda svakodnevica u ženskom nogometnom klubu.

- Seniorke su prva ženska nogometna liga, a ja igram za kadetkinje koje su regionalna liga Slavonije. Do prošle sezone je bilo 6 ili 7 klubova koji su, nažalost, zbog nedostatka novca odustali. Ostale su Osijek i Brod. Mi igramo s dečkima našeg uzrasta, igra se liga i na kraju je finale lige između Osijeka i Broda. Na završnicu idu svi ženski nogometni klubovi iz Hrvatske - objasnila je.

Otac Mario i sam bivši nogometaš, velika je potpora, uz ostatak obitelji.

- Iva ima tri brata i jednu sestru i svi si međusobno pomažu, a mama je navikla. U početku su svi mislili da ja forsiram Ivu, no zbilja nije bilo tako. Svaki sport kojim se počela baviti joj je išao, no ona je htjela nogomet i to je njena volja - ispričao je.

Iva je veliki radnik i borac, te može biti uzor i primjer mnogim današnjim mladim osobama.

- Ako imate zacrtan cilj u glavi, treba se boriti za njega i nikad ne treba odustati jer vrijedi. Ja sam to osjetila, borila sam se, borim se i borit ću se i dalje jer mi je nogomet, uz obitelj i zdravlje, na prvom mjestu - zaključila je Iva.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI