Zašto je plivao Babin vir: Krešimir tvrdi da se poplava mogla izbjeći

Krešimir Prpić napravio je elaborat o uzrocima poplave u Babinom viru
(FOTO: Aleksandar Grlić)

22.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 18205

U poplavi koja je nedavno zahvatila požeško stambeno naselje Babin vir plivale su četiri ulice. Nakon što su mu popucali zidovi, otkazalo centralno grijanje i potopljena garaža, Krešimir Prpić, inače diplomirani inženjer građevine, tvrdi da se sve moglo izbjeći. S inženjerima se ne treba zezati, napisao je elaborat i proveo mjerenja da bi dokazao kako su svemu kriva dva parkirališna mjesta.



- Niskogradnja, problem odvodnje voda i melioracija su mi struka, tako da sam se time pozabavio. Preko poznanika sam došao do projekta uređenja lijeve strane Orljavske ulice iz 2005. godine. U njemu su jasno predviđena dva parkirna mjesta, zbog kojih se mora skinuti kruna nasipa. To je pozicija gdje se sad nalazi hrpa kamenja. 1987. godine vodostaj Orljave bio je isti i nitko nije bio poplavljen. 1972. godine je bila velika poplava, ali tada nije bilo nasipa, on je sagrađen godinu dana kasnije. Nakon toga nije bilo takvih poplava - kaže Prpić.





- Snimio sam uzdužni profil krune nasipa geodetskim aparatom i GPS uređajem od orljavskog nasipa do pješačkog mosta na Vučjaku. Jasno je vidljivo da je kota krune nasipa 148 metara nadmorske visine kod Orljave, a u depresiji kod parkirališta je 146,63 metara. Maksimalna nadmorska visina vodostaja 16. svibnja je 147,10 metara. Voda se prelila u dužini 14 metara gdje nedostaje nasip. Ne znam na čiju inicijativu su ta dva parkirna mjesta napravljena. Činjenica je da je to živi promašaj, zbog njih je plivao Babin vir. Voda je u tom trenutku bila 45 centimetara iznad najniže točke parkirališta. Prirodna maksimalna visina nasipa na tom mjestu je 87 centimetara što bi bilo i više nego dovoljno - nastavlja Prpić.



- Sjećam se kad sam kao klinac išao u školu. Na tom mjestu su bile dvije velike klade s ogradom preko kojih smo prelazili. Visina nasipa na potoku Vučjak je bila viša od sadašnje. Da biste se spustili do brvna, morali ste sići. Danas imate cestu u toj razini. Činjenica je da je tu svjesno skinut nasip. Zašto je to tako, jesu li to nečiji interesi ili pogreška projektanta, ne znam. Znam da su Hrvatske vode nadležne za nasipe. Oni daju posebne uvjete te upute koja je maksimalna kota stogodišnjih voda koje se projektanti moraju držati. Volio bih da mi netko da odgovor zašto je zbog  parkirališta cijela četvrt plivala - rekao nam je na kraju Prpić.

Budući da je investitor navedenog projekta Grad Požega, gradonačelnik Vedran Neferović nam je telefonski obećao  pogledati elaborat i proslijediti ga nadležnima na proučavanje. Iz Hrvatskih voda odgovor smo dobili ekspresno.



- Poznato mi je što se dogodilo na ušću Vučjaka. Ali, za projekt rekonstrukcije Orljavske ulice nisam znao te sada prvi puta vidim dijelove toga projekta. Naravno da znam kako je lijeva obala Vučjaka nešto niža od samog ušća te da u ovakvim slučajevima treba intervenirati. Na dojavu o opasnosti od plavljenja poslali smo ekipu Presoflex-gradnje, koja je dopremila vreće i pijesak. Međutim, na terenu, građani su samoinicijativno pokupili vreće i slagali ih pred svojim ulazom, umjesto da su dopustili izgraditi zečji nasip na dionici koja je i projektom prikazana kao kritična. Tako se dogodilo da je voda ušla prema Babinom viru - odgovara Miroslav Taborski, voditelj vodnogospodarske ispostave Orljava-Londža.



- Ako se projekt, barem u dijelu, odnosi na radove u nadležnosti Hrvatskih voda, zašto nitko nije nas kontaktirao? Potrebno je vidjeti je li projekt ušao na javno vodno dobro. Ako je, nije se smio izvesti bez našeg znanja. Te stvari se tek trebaju utvrditi, danas ćemo imati sastanak stožera u Gradu pa ćemo pričati i o tome. U svakom slučaju, kolege i ja smo već izašli na teren i procjenjujemo oštećenja. Osobno i na vlastitu inicijativu ću poduzeti sve što mogu da se i taj dio nasipa riješi, ali problema je mnogo. Vidite kakva situacija je sada u Posavini. Stvari ćemo rješavati ovisno o prioritetima i sredstvima koja nam se odobre iz središnjice - dodaje  Taborski.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI