¨Izmjestit ćemo parkiralište s trga i revitalizirati tržnicu¨

Vedran Neferović
(FOTO: Mario Nakić)

17.06.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 14944

Prošla je godina dana otkako je HDZ sa svojim koalicijskim partnerima preuzeo vlast u gradu Požegi, a na čelo grada stupio aktualni gradonačelnik Vedran Neferović. Dobra je to prilika da ga pitamo što je od njegovih predizbornih obećanja dosad ostvareno te kakvi su planovi za razvoj grada u sljedećem razdoblju i kako danas gleda na neka pitanja o kojima se najviše govorilo i pisalo tijekom proteklih godinu dana.

* Što biste kao svoje najveće uspjehe otkako ste preuzeli ovu funkciju?

- Pokazali smo da se politika ne upliće više u sva događanja u gradu. Pokazali smo da nije bitna prisutnost gradonačelnika na svim događanjima i da se bez prisustva politike mnogo toga u gradu može događati. Naravno da je gradska vlast tu i da mora pomoći. Pokazali smo da nismo sami sebi svrha. Sada je puno otvorenija suradnja s građanima i medijima, transparentnije i otvorenije se razgovara o svemu u gradu. Uspjeli smo završiti Glazbenu školu, projekt koji je bio u visokoj fazi, to je bitno za građane. Događaji oko tog projekta su meni bili jedna dobra opomena da ne radimo svi za dobrobit grada Požege.

* Što je konkretno bila "opomena", kad se radi o Glazbenoj školi?- Tragično je da se nitko od saborskih zastupnika iz Požege nije oglasio po pitanju Glazbene škole i stao u zaštitu tog projekta, da kažu koliko je to interes građana Požege, djece i škole, a ne interes HDZ-a i aktualnog gradonačelnika. To pokazuje jednu nezrelost i neodgovornost prema gradu u kojem žive. Takve projekte treba gurati, a ne služiti se njima u svrhu dnevne politike.


* U predizbornoj ste kampanji dali neka obećanja (komunalni doprinos pri legalizaciji objekata za 1 kn, povlačenje novca iz EU fondova, ravnomjeran razvoj grada, stipendije..). Što ste od toga realizirali?

- Na prvoj smo sjednici Gradskog vijeća oslobodili plaćanja građane pri legalizaciji objekata za onaj dio komunalnog doprinosa, odnosno on sada iznosi jednu kunu po kubnom metru. Evo, konkretno sada situacija, natječaj za energetsku učinkovitost kuća uvjetuje legaliziranost objekta. Sljedeći natječaji će također vjerojatno imati isti uvjet. Ljudi bi imali puno veće troškove da nismo snizili cijenu. Što se tiče Ureda za EU integracije, da, on u potpunosti opravdava svoju svrhu. Sad ćemo imati dvije osobe zaposlene, a kroz projekte bi se mogle još dvije osobe zaposliti. Mislim da ćemo tako stvoriti jako dobar potencijal za iduće projekte, odjel je maksimalno iskoristio potencijal natječaja koji su se pojavljivali. Činjenica je da je Ministarstvo turizma u svojim natječajima diskriminiralo kontinentalnu Hrvatsku i ja sam to rekao ministru. Mi smo te projekte pripremili i kandidirat ćemo ih ponovno. Projekt dvorane Cesarićeve škole je odobren, tu je i Sportsko-rekreacijski centar. Pripremljen je projekt muzeja. Pravi natječaji tek dolaze, još se čeka operativni program na razini cijele Hrvatske. Pripremamo strategiju razvoja grada, to je temeljni dokument koji će nam trebati i donijet ćemo ga do kraja lipnja ili najkasnije u rujnu.

- Dok smo došli, Požega nije povukla ni kune iz EU fondova, ali nije ni bilo pripremljenih projekata. Sada čekamo natječaje s pripremljenim projektima. Do kraja godine ćemo pripremiti kompletnu dokumentaciju za Dječji vrtić. Kroz sljedećih desetak dana planiramo sastanak po pitanju problematike Trga Sv. Trojstva i tržnice. Idemo s idejom da se izmjesti parkiralište s glavnog trga, da promet ostane i da nađemo prostor u središtu grada gdje bi bilo parkiralište i da revitaliziramo tržnicu.

* Kako će središnji trg izgledati?

- To će reći struka. Otvaramo tu raspravu s ljudima iz struke. Izuzetno cijenim mišljenje našeg Požežanina Hrvoja Potrebice koji će sigurno imati sugestije po pitanju povijesnog konteksta trga, ali sasvim sigurno ćemo poslušati i druge iz struke koji će znati kakvo parkiralište graditi i gdje ga smjestiti, hoće li biti na dva ili tri nivoa. Poslužit ćemo se i iskustvima drugih gradova i vidjeti što to možemo i želimo financirati jer to su veliki projekti.

* Bilo je dosta protivljenja odluci o izmještanju vrtića iz samog središta grada...

- Ne vidim problem što ćemo graditi vrtić kod crkve sv. Leopolda Mandića. To je lokacija na svega 300-tinjak metara zračne linije od Babinog vira i onaj tko kaže da to nije grad, taj ne zna kako grad izgleda. Taj vrtić i rješavanje prometa uz vrtić otvara jednu novu perspektivu za to kompletno naselje.

* Što je s potporama studentima?

- Stipendije su povećane sa 750 na 850 kuna mjesečno, kao što smo i obećali, a povećanje se odnosi na stipendiste koje smo naslijedili i na 17 novih koji su uvršteni u program stipendiranja od ove akademske godine. Nikad u povijesti, otkako Grad Požega dodjeljuje stipendije studentima, nije bilo toliko stipendista u jednoj akademskoj godini. Sigurno ćemo u idućim godinama mandata povećati ukupan broj studentskih stipendija.

* Je li to način da zadržite mlade u Požegi?

- To je prvenstveno pomoć studentima koji će Požegi sutra donijeti nova znanja. No, budimo iskreni, stipendije su nešto dobro, ali jedini način da zadržimo mlade ljude su radna mjesta. Dok se ne počne zapošljavati, stvarati, mladi će odlaziti.

* Što konkretno činite po tom pitanju? Kako ide stvaranje uvjeta za otvaranje radnih mjesta?

- Gradsko vijeće je lani donijelo novi GUP, proglašene su dvije gospodarske zone. Postoje određeni problemi u dokumentaciji koji se rješavaju. Grad je izgubio puno vremena, a bojim se da će teško ići s obzirom na broj i popunjenost zona u Hrvatskoj i na najave što će se ubuduće financirati. Možda će se nešto moći riješiti kroz poduzetnički inkubator koji planiramo kandidirati. Problem sporosti rješavanja vlasništva u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom otežava i usporava projekte. Da bismo razgovarali s poduzetnicima moramo prvo riješiti sve imovinsko-pravne probleme.

* Obećavali ste i ravnomjerni razvoj svih gradskih i prigradskih naselja. Kako to ide?

- Mislim da smo u prvoj godini mandata napravili puno toga upravo po pitanju ravnomjernoga razvoja grada koji smo obećali – asfaltirali smo Bušićevu ulicu u Arslanovcima, spojeve triju ulica u Dervišagi, dvije ulice u Novom Selu – Jurjevu i Novljansku, uskoro će asfalt dobiti i Schwartzova i Matačićeva ulica na Varelovcu, odnosno Prauljama, u Alagincima i gornjem dijelu Ulice Pavla Radića nastavljamo dovršetak kanalizacije, radimo na uređenju mjesnih groblja… Ostaju nam veliki projekti, to je Sokolova ulica i Jagodnjak koji imaju problem odvodnje, tu je problem u Ulici hrvatskih branitelja, no to su stvari koje gradski proračun ne može sam izvesti. Želja nam je riješiti neke stvari i u pješačkoj zoni. Ne bježimo od problema, otvaramo teme i otvoreno surađujemo s mjesnim odborima i građanima. Bit će još sličnih zahvata ove godine, ali i idućim godinama mandata. Iduće godine, primjerice, na red za asfaltiranje sigurno dolazi Kožićeva ulica.

* Priča se kako su "poljuljani" odnosi u vladajućoj koaliciji, konkretno između vas i predsjednika Gradskog vijeća?

- Ne bih ulazio u to iz kojih krugova takve priče dolaze, ali gospodin Smolčić i ja imamo korektnu suradnju. Nekima očito ne odgovara da Gradsko vijeće radi na ovakav način i da se jednom političkom suradnjom između HDZ-a i dvojice vijećnika s Nezavisne liste Nine Smolčića te vijećnika iz redova HSP-a dr. Ante Starčević donose odluke koje su dobre za grad i da ta suradnja dobro funkcionira.

* Nedavno se dogodilo da samo Smolčićev prijedlog nije bio usvojen...

- Ne vidim u tome nikakav problem. Vijećnici naše koalicije su podržali taj prijedlog, ali nije bilo dovoljno ruku. Nije prvi put da neki prijedlog nije prošao na Vijeću.

* Požeški festival će ove godine trajati 7 dana. Hoće li se moći isfinancirati?

- Mi smo rekli da dajemo taj projekt ljudima iz struke koji su ga osmislili na način da Požega ima kvalitetniji program, ne samo u smislu glazbe, nego i drugih sadržaja. Mi smo svjesni da će to koštati milijun kuna, ali isto tako smo svjesni da će Grad Požega iz svog proračuna participirati s maksimalno 200.000 kuna. Ostatak će biti sponzorska sredstva. To je jedina manifestacija u gradu koja ima neku težinu i prepoznaje se diljem Hrvatske. Međutim, ne želim da itko manipulira festivalom ili da on bude predmet nečijih ucjena.

* Što će biti s bazenima? Bivša gradska vlast je godinama najavljivala projekt zatvorenih bazena, međutim to se nikako nije realiziralo. Bazeni su u lošem stanju, što ćete po tom pitanju učiniti?

- Zatvoreni bazen je dio nekog standarda, ali proračun grada u ovom trenutku ga ne može financirati. Zatekao sam ovdje nekakvu skupu ideju o zatvorenom bazenu vrijednom 50-ak milijuna kuna i priče o investitoru. Pa taj koji je imao investitora spremnog, neka ga uputi na Grad i neka dođe i izloži svoju ideju. Nema problema.

* Kakva je situacija s postojećim otvorenim bazenom?

- Činjenica je da je otvoreni bazen u lošem stanju, treba mu rekonstrukcija, da se voda može reciklirati, da se ne prazni, da se može koristiti cijelu ljetnu sezonu. Ni okoliš nije u najboljem stanju. To traži određena ulaganja. Investicija je, prema procjenama, vrijedna oko 7 milijuna kuna. To vam je kao da asfaltiramo sve neasfaltirane ulice u gradu i prigradskim naseljima. Želim biti otvoren prema građanima, mislim da bi njima bilo važnije riješiti neasfaltirane ceste, a za rješavanje pitanja bazena tražimo potencijalnog investitora. Sada gledamo tehnička rješenja i koliko to košta. Postoji mogućnost da se investicija financira kroz tri godine. Ponudit ćemo potencijalnom investitoru da koristi objekt uz bazene u vidu koncesije, a zauzvrat da sudjeluje u financiranju bazena. Ponudit ćemo našim lokalnim gospodarstvenicima da vidimo postoji li interes.

* Tijekom poplava proveli ste noć sa sugrađanima koji su gradili zečje nasipe uz Orljavu. Kako sada komentirate te kritične sate u obrani Požege od vodene bujice, što se može učiniti da se poplave u budućnosti ne bi događale?

- Mogao bih biti zločest pa reći neke stvari koje možda nekome ne bi odgovarale. Požega je imala problem prilikom rasta vodostaja Orljave kod Konzuma i autobusnog kolodvora. Kod trgovačkog centra je napravljena šetnica i tamo je nivo nasipa nešto niži. To nije moja struka, ali vidio sam te večeri da je upravo na tom dijelu bila najveća opasnost. To je u nadležnosti Hrvatskih voda. Imali smo puno sreće. Da taj nasip nismo obranili, bili bismo svjedoci velikih šteta. Da nije bilo JVP-a grada Požege, Civilne zaštite i drugih građana koji su se dobrovoljno odazvali i te večeri branili nasip, i ne samo tu, imali smo problem u Babinom viru, u Mihaljevcima i Vidovcima..., bilo bi velikih problema i posljedica. Na kraju smo super prošli, kako je moglo biti.

* Bura se podigla i kod odluke o zaduživanju, odnosno korištenju proračunskog minusa...?

- Imali smo slučaj u dvorani Grabrik gdje su nam trebala sredstva za materijal koji izvođač u tom trenutku nije mogao isfinancirati, a Grad nije imao novac dok čeka novac iz Fonda. Iako smo tu odluku donijeli, sredstva još nijednom nismo aktivirali niti koristili. Ali to je samo primjer. Mi nismo ta sredstva planirali za neke druge poslove i nema opasnosti za proračun.

- Poznato je da je bivši gradonačelnik bezobzirno i neutemeljeno napravio neke poteze koji će se kasnije itekako osjetiti na gradskom proračunu. Konkretno, radi se o izračunu tvrtki Tofrado u Industrijskoj ulici gdje je komunalni doprinos zaračunat na cijelu površinu, a ne prema izgrađenosti objekta. Budući da to nije bilo u skladu sa zakonom, nakon okončanja svih tih sudskih postupaka Grad će sada morati naći sredstva da isplati više od milijun kuna, plus kamate.

* Riječ je o tvrtki Franje Lucića?

- Nebitno je i o kome se radi i iz koje stranke dolazi, ali je činjenica da to tako ne treba raditi. To je pokazatelj da je uloga gradonačelnika u tom trenutku bila predmet osobnog obračuna.

* Imali ste problema i s pojedinim braniteljskim udrugama prilikom njihova iseljavanja...

- Mislim da je rješenje koje smo našli za udruge bilo jedino moguće, prostor stare Glazbene škole imali smo na raspolaganju i tu smo ih mogli smjestiti. Pojedinci su to pokušali iskoristiti protiv aktualne gradske vlasti i okrenuti priču svojim putem, ispolitizirati. Kada braniteljske udruge naprave svoje planove rada transparentno i usaglase svoj stav, nema problema. Gradski proračun će imati sredstva za njihove potrebe, neka ih oni sami rasporede prema svojim programima jer oni sami najbolje znaju koliko kojoj udruzi treba. Neka transparentno prikažu svoj rad i potroše ta sredstva, a ne da budu predmet manipulacije i politike. Neka sami kažu što su im prioriteti i onda im ne treba ni kišobran politike niti utjecaj politike u radu.

* Razdvajanje Tekije i otvaranje Komunalca također je prošlo uz dosta bure. Kakvi će rezultati u konačnici biti za same građane?

- Razdvajanje se moralo odraditi. Imamo neke usluge koje Komunalac može bolje odraditi, biti bolji servis građanima, a isto tako Tekija mora biti još ažurnija, zainteresiranija, kada se radi o infrastrukturnim projektima. Konkretno, za Komunalac, mene ne zanima koliko je bilo kišnih dana, ja želim da se košnja na terenu redovito odrađuje na svim javnim površinama. Imaju ljudi koji za to dobivaju plaću i oni moraju pokazati što su odradili. Ako ne mogu, onda to više neće raditi.

* Koji su vam trenutci bili najteži?

- Događaji iz listopada, studenog i prosinca, pokazali su kako je tko došao i što zapravo želi na ovoj političkoj sceni. Zajedno sa svojim suradnicima, ja i HDZ zaista želimo prosperitet ovom gradu i želimo neke stvari pokrenuti, ne samo ravnomjeran razvoj, nego i politički dijalog. Zašto su se pojedinci doveli u situaciju da ih oduševljava kaznena prijava na Staru godinu i da im je to bio vrhunac političkog rada, da love mene i HDZ u nekakvom protuzakonitom imenovanju...? Evo, Upravni sud je nedavno poništio rješenje DUZS-a po pitanju Javne vatrogasne postrojbe grada Požege. Mi o tome nismo uopće govorili, puštamo pravnu državu neka radi svoje, a sve one silne uvrede na osobnoj razini, to najviše govori o tim ljudima i što oni žele ovom gradu. Blatiti bez argumenata neke poteze gradske vlasti, a kada vrijeme prođe, ako se pokaže da je sve bilo u redu, što nakon toga? Mi smo za čelne ljude u gradskim institucijama, od knjižnice, preko kazališta i muzeja do turističke zajednice, birali one koji nisu bili u HDZ-u, gledali smo isključivo stručnost, a kada smo imenovali jednog iz HDZ-a, i to dugogodišnjeg vatrogasca, odmah se podigla bura. Neka ljudi kritiziraju odluke i projekte, a ne da gledaju samo tko je iz koje stranke i tko je njima više ili manje simpatičan.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI