Badljevčani u prepunoj crkvi dočekali don Bosca (foto)

Svečana sveta misa u Badljevini
(FOTO: Mario Barać)

21.03.2013. | Mario Barać
Pregleda: 17475

U Župi svetog Ivana Krstitelja i u župnoj crkvi u Badljevini kod Pakraca danas je bilo posebno svečano jer je, u sklopu hodočašća don Boscovih relikvija, u ovoj salezijanskoj župnoj crkvi bio izložen sarkofag s relikvijama don Ivana Giovannia Bosca, utemeljitelja salezijanske obitelji u svijetu.

Tom prigodom u prepunoj crkvi koncelebrirano misno slavlje je predvodio don Pejo Orkić, provincijal hrvatske salezijanske provincije.




Crkva prepuna vjernika


- Posebno sam sretan jer sam se danas ovdje u Badljevini doslovno morao probijati kroz gužvu ljudi kako bih došao do oltara. To je svjedočanstvo vaše vjere i želim vam da svake nedjelje na misi bude ovakva gužva, rekao je na početku mise don Orkić, a okupljene je vjernike u ime domaćina pozdravio badljevački župnik don Žarko Akrap.



U propovijedi se don Orkić posebno obraćao djeci i mladima kojima je tijekom svog života posebnu ljubav posvetio i sam don Bosco. – Poruka ovog sveca mladima je da vode računa o tri vrlo važne milosti; ne činiti smrtnog grijeha, sačuvati dragocjenost krijeposti i kloniti se lošeg društva čiji su razgovori tajnoviti.

Izmirimo se s Bogom i ljudima

- Ali svima nam don Bosco poručuje da prihvatimo, ali istovremeno i pružimo ruku mira ne samo Bogu, nego i svome bratu, čovjeku. Ovdje je danas izložena ova voštana figura našeg sveca u kojoj je i kost njegove desne šake, dio njegovog stvarnog zemaljskog tijela. Upravo nas ta njegova desna šaka poziva da se izmirimo kako bi se mogli radovati u Gospodinu i kako bi izdržali patnje, trpnje i kušnje ovozemaljskog prolaznog života koji je beznačajan u odnosu na vječnost. I poruka na don Boscovom sarkofagu „Daj mi duše, drugo uzmi“ nas poziva da, ukoliko želimo biti prvi, u stvari budemo posljednji i služimo među ljudima, rekao je u propovijedi don Orkić.



Ovo hodočašće don Boscovih relikvija upriličeno je u povodu 200. obljetnice njegovog rođenja te u povodu 100. godišnjice dolaska Salezijanaca u Hrvatsku, a Badljevina je jedna od 14 župa u Hrvatskoj u kojima je tijekom mjeseca ožujka bila izložena urna s don Boscovim relikvijama. Urna je tijekom svog hodočašća već posjetila brojne zemlje Amerike, Azije i Afrike, a planirano je da do siječnja 2015. obiđe svih 5 kontinenata i posjeti više od 130 zemalja u kojima djeluju Salezijanci.



Badljevina – jedna od 18 salezijanskih župa

Župa sv. Ivana Krstitelja jedna je od 18 salezijanskih župa u Hrvatskoj. Uz Badljevinu, čine je i sela Omanovac, Kip te Gornji i Donji Sređani, a broji oko 1.100 duša.

Mnogi od njih su i nakon svete mise ostali u župnoj crkvi kako bi dotaknuli urnu i don Boscu šapnu svoje molitve, želje i zahvale.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI