Tragom jednog slučaja na području Općine Jakšić !!!

Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić
(FOTO: Lidija Galić)

03.07.2017. | M.R.
Pregleda: 13701

Ohrabrena i ponukana tekstom na portalu od subote pod nazivom " Kovačević postao težak uteg HDZ-e i Franji Luciću" javila nam se u redakciju osoba, bivša zaposlenica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Jakšić s pričom iza koje stoji cijelim bićem. Nakana jest da stanovnici Općine na njezinom osobnom primjeru spoznaju lik i djelo tadašnjeg a i aktualnog načelnika gsp. Kovačevića koji je dugi niz vremena nad istom vršio nesmiljeni teror urušavajući joj osobno dostojanstvo ponižavajući ju na svakojake načine.

O istome potpunu spoznaju imaju kako saborski zastupnik gsp. Franjo Lucić tako i požeško slavonski župan gsp. Alojz Tomašević koji nisu našli za shodno da interveniraju i stanu u obranu malog i ugnjetavanog čovjeka a morali su.

Priča je zastrašujuća jer na površinu ispoljava svu bezobzirnost i spremnost da se dođe do cilja ne birajući sredstva poput najboljih (gsp. Kovačević) i odanijih sljedbenika Machiavellističkih metoda (pristup gdje cilj opravdava sredstva).


Slijedi priča......


Prilikom posjete liječniku službenica je saznala da joj je odjavljen radni odnos, a da prethodno nije dobila rješenje o prestanku službe koje prema zakonskim odredbama mora biti doneseno u roku od 8 dana i zatim uredno uručeno.

Službenica, koja je sada već bivša zaposlenica Općine Jakšić, naime, budući da se zadnjih dana nalazila na bolovanju, pošla je liječniku na kontrolu gdje doznaje da je odjavljena sa zdravstvenog osiguranja, dodatnom provjerom u mirovinskom utvrđuje da je odjavljena i s mirovinskog osiguranja, te da joj je prestala služba odnosno radni odnos zasnovan na neodređeno vrijeme koji je imala s Općinom Jakšić.

Službenica je dugi niz godina u Općini radila na rukovodećem radnom mjestu i za svoj rad je godinama ocjenjivana odličnom ocjenom, čak je za vrijeme rada primila i nekoliko nagrada za uspješnost u svome poslu.

Njeni problemi počinju 2015. godine, naime u istoj godini je primila nagradu za uspješnost u radu i da bi nakon toga bila ocijenjena negativno, ocjenu je donio načelnik Općine Ivica Kovačević. Apsurd reći će mnogi, nekoga za njegov rad nagraditi, a onda mu reći da svoj posao nije dobro obavljao i ocijeniti negativno.

Nakon što je načelnik Kovačević službenicu nagradio i ocijenio, on u veljači 2016. godine donosi Rješenje kojim istu premješta s rukovodećeg radnog mjesta na niže radno mjesto, odnosno osobu s visokom stručnom spremom raspoređuje na poslove više stručne spreme s koeficijentom nižim od koeficijenta srednje stručne spreme i to bez jasnog obrazloženja.

Da obrazloženje nije držalo vodu rekao je i Upravni sud u Osijeku kojemu se službenica žalila, a koji donosi Presudu kojom poništava Rješenje načelnika te po pravorijeku Upravni sud nalaže ponavljanje postupka pri čemu se načelnik mora držati zakona i pozitivno pravnih propisa, stajališta i iznesenog mišljenja Suda, no načelnik se na tu Presudu oglušuje, pa čak i komentira kako Upravni sud problematizira njegovu odluku.

Nakon što načelnik Kovačević nije postupio po pravorijeku Presude Upravnog suda, već je istu nedopustivo ignorirao, što dalje upućuje na činjenicu da načelnik ne poštuje institucije RH pa time i samu Republiku Hrvatsku i nije vratio službenicu na njeno radno mjesto, on dotičnu službenicu za 2016. godinu ponovno ocjenjuje ocjenom nedovoljan ponovno se ne pridržavajući zakona, zakonom određene procedure i akata Općine, no tu svakako treba naznačiti bitnu činjenicu da nije vodio računa da prema zakonskim odredbama i Pravilniku Općine rad službenika, osim pročelnika ocjenjuje pročelnik odjela, a ne načelnik Općine (naime, načelnik ocjenjuje pročelnike, a pročelnici "niža" radna mjesta).

Nakon svih tih zbivanja i nepoštivanja Presude Upravnog suda, načelnik Kovačević u 2017. godini donosi još jedno Rješenje kojim službenicu premješta na poslove radnog mjesta, a koje je ona u međuvremenu stvarno i obavljala.

Cijeloj priči ni tu nije kraj i trenutno se protiv odluka načelnika Ivice Kovačevića vodi pet sporova pred Upravnim sudom u Osijeku za povrede prava iz radnih odnosa, a da bi stvar bila još dramatičnija službenici je za vrijeme bolovanja prekinut radni odnos bez da joj je uručen bilo kakav dokument u smislu rješenja o prestanku radnog odnosa odnosno službe. Da joj je služba prestala doznala je prilikom odlaska liječniku kada ju je liječnik upozorio da nema zdravstveno osiguranje. U službi mirovinskog osiguranja dobiva informaciju da je odjavljena s mirovinskog osiguranja. Tek nakon tužbe službenice i nakon što je to Sud zatražio načelnik je donio Rješenje o prestanku službe. Apsolutno kršenje zakona Republike Hrvatske načelnik je učinio nedonošenjem Rješenja o prestanku službe čime je službenici na drastičan i nedopustiv način oduzeo Ustavom RH i zakonima RH zajamčena prava.

U cijeloj ovoj priči treba naznačiti i svakodnevne probleme s kojima se službenica susretala pri obavljanju svojih poslova u Općini Jakšić; nepostojanje komunikacije s načelnikom koji nije odgovarao na njena pitanja već joj se obraćao slanjem maila, oduzimanjem ključeva i službenog mobitela, zabranom primanja pošte, a koji je posao u okviru opisa njenog radnog mjesta, zabrana prisustvovanja i vođenja zapisnika sjednica Općinskog vijeća koji poslovi su također u okviru poslova radnog mjesta koje je obavljala itd. O odnosu načelnika prema službenici govori i činjenica da ju je slao na liječničko vještačenje tvrdeći da nije normalna odnosno da je "luda" pa do toga da joj je pred svjedocima prijetio smrću rekavši kako će njena djeca živjeti bez nje. O ovom slučaju bi se još moglo reći mnogo, ali o tome što se događa u Općini i o ponašanju načelnika već znaju mnogi građani. Vjerujući i poštujući institucije Republike Hrvatske za očekivati je da će sudovi donijeti pravedne odluke kojima će u cijelosti uvažiti tužbe i tužbene zahtjeve službenice Općine Jakšić i tako pokazati da se zakoni i pravni poredak Republike Hrvatske moraju poštovati i da ih moraju poštovati svi građani Republike Hrvatske pa i jedan načelnik Općine ili osobito on koji obavlja javne poslove i kojemu građani daju svoje povjerenje za obavljanje tih poslova u interesu svih građana.

P.S.Ostaje nada nakon ispričane priče da će napokon nadzorne institucije odreagirati i donijeti pravedno rješenje osnovano na Zakonu koji je sve vrijeme kršen i gažen unutar JUO Općine Jakšić. Do tada, a imajući spoznaju u kakvom okruženju živimo neka nam je svima dragi Bog na pomoći.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI