U Kutjevu d.d. upustili se u eksperiment s eko vinima (video)

Berba cabernet sauvignona za eko vino
(FOTO: Vjeran Blašković)

29.09.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 10910

Iznimni vinorodni lokaliteti Vinogorja Kutjevo daju grožđe svjetske kvalitete. Samo je nekolicina takvih vrhunskih lokacija u svijetu, a naša osunčana nizina omeđena Papukom i Krndijom na sjeveru pruža trsju uvjete kakve bi mnogi svjetski vinogradari i vinari željeli u svom okruženju.
 
Konvencionalna proizvodnja grožđa uz upotrebu kemijskih zaštitnih sredstava i umjetnih gnojiva nudi sigurnost proizvodnje, no grožđe iz ekološkog uzgoja daje mošt i vino koje se na tržištu sve više traži. Cijena proizvodnje eko vina i 30 je posto veća od vina dobivenog konvencionalnim načinom, no kako u takvoj proizvodnji grožđa i vina nema zaštitnih kemijskih sredstava, proizvođači su svjesni i spremni na rizik.

Kutjevo d.d., najveći hrvatski izvoznik vina, upustio se u priču sa ekološkim uzgojem grožđa i proizvodnjom eko vina. Tako je ova tvrtka predstavila i jedine uskoro i certificirane eko nasade grožđa u Vinogorju Kutjevu.
Eko vinograd u vlasništvu je OPG Maxim Moralić, a na površini nešto manjoj od 6 hektara nalaze se čokoti cabernet sauvignona, graševine i pinota crnog koji ovih dana daju prvi urod.

Vlasnik Kutjeva d.d. Enver Moralić kaže kako u Hrvatskoj potrošači nisu dovoljno educirani o eko vinima, da nema nekog posebnog interesa, no da je ekološka proizvodnja vina budućnost.


- Mnogi ljudi danas boluju od bolesti koje su uzrokovane pesticidima, mineralnim gnojivima i traže i hranu i vino iz organske proizvodnje, kaže Moralić dodajući kako je iznimno zadovoljan, čak iznenađen visokom kvalitetom grožđa iz eko vinograda.


Dozrijevanje eko vina Cabernet sauvignon trajat će barem tri godine, a prodaja će se usmjeriti prema osviještenim i educiranim potrošačima ekoloških vina.

U vinogradima Kutjeva d.d. u novije se vrijeme može vidjeti i stroj koji zamjenjuje ljude u berbi grožđa. Ne bi li oteli zaboravu tradiciju kako se grožđe nekada bralo, Kutjevo d.d. je u vinograd ovom prigodom pozvao tamburaše i folklorne skupine kako bi oživjeli i prikazali stare običaje berbe.

Pogledajte video prilog i fotogaleriju.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI