Startup uPlug: ¨Iz inata smo ostali u Hrvatskoj, dokazujemo da se to može¨

Ivan Jelušić
(FOTO: Vjeran Blašković)

30.03.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 16576

Kada je Ivan Jelušić iz Kaptola imao 23 godine pokrenuo je prvu tvrtku, danas ima 25 godina i četiri pokrenute tvrtke te razvija nekoliko proizvoda. O njegovom punjaču mobitela, tableta i drugih uređaja uPlugu pisali smo u vrijeme nastajanja kada je proizvod kreiran i osmišljavan, danas je sve spremno za masovnu proizvodnju i distribuciju velikih količina uPluga. Ivan kaže kako je to najbolji punjač na svijetu.

- Posljednjih šest mjeseci radili smo na uhodavanju proizvodnog lanca i izlasku na velika tržišta. Sve proizvodnja dogovorena je u Osijeku i sada smo spremni za velike narudžbe i isporuke velikih količina uPluga. Želja nam je ući u njemački lanac trgovina Mediamarkt, a uPlug prodajemo i putem web shopa - priča nam Ivan koji je osmislio uPlug.









U njegovu tvrtku bugarski fond rizičnog kapitala uložio 125.000 eura što je značajno pomoglo razvoju uPluga, a zauzvrat su postali vlasnici dijela tvrtke. Iako je bilo nagovaranja da se proizvodnja pokrene van Hrvatske, Ivan priča da bi sigurno lakše bilo negdje drugdje, ali da je u Osijeku i Slavoniji ostao zbog inata.

Osim punjača, kako nam priča, radi na još nekoliko projekata, a prilikom nedavne posjete engleskog princa Charlesa Hrvatskoj uspio je u dvije minute predstaviti samostalni Wi-fi hotspot koji je svoju kvalitetu doživio prilikom nedavne izbjegličke krize u Hrvatskoj kada se izbjeglice u kampovima nisu mogle nikome javiti zbog nepostojanja telefonske i internetske infrastrukture. Njihov proizvod koji može biti izbačen i iz aviona izbjeglicama je pružio internetsku konekciju, a samim time i komunikaciju s obitelji.


Foto: Dražen Karačić Cacan

- To je primjer kako proizvod može kreirati novonastala situacija. Princa Charlesa posebno je zanimao upravo ovaj proizvod koji sam mu predstavio u dvominutnoj prezentaciji - priča Ivan.

Još jedan proizvod na kojemu radi je bežično nadziranje potrošnje električne energije za javnu rasvjetu u gradovima. Pojašnjava da su moguće uštede na tom polju velike, ali da bi se štedjelo, prvo se mora znati gdje se i koliko električne energije troši.

Kao i mnoge druge poduzetnike u Hrvatskoj brine ga ogromna administracija, ali ne žali se.
- Normalno da je loše što 50 posto svoga operativnog vremena moram trošiti na administrativne stvari, ali i uPlug je, pored drugih, primjer da se u Hrvatskoj može raditi i uspjeti. Sa svojih 25 godina nisam se obogatio, nisam kupio automobil da pokažem drugima da imam, komadi odjeće na meni koštaju od 50 do 100 kuna, ali ulažem u sebe. Bio sam u 21 zemlji na raznim sajmovima i konferencijama i želim svima mladima poručiti da ne odustaju od svojih poslovnih ideja - savjetuje Ivan Jelušić i dodaje.

- Čovjek s 25 godina može pogriješiti, ako neće sad kada će? Greške su dio procesa učenja i pozivam sve da izazovu svoju poslovnu sudbinu i rade na svojim idejama. Potrebno je demistificirati poduzetništvo i mladima pokazati da se ustrajnim radom i vjerom u sebe i svoje ideje može uspjeti, ali instant uspjeha nema - zaključio je Ivan.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI