Imaju osmero djece i ne traže pomoć: ¨Imamo koliko nam treba¨

Marina Soldo s djecom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

26.11.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 18132

"Jednostavno uživamo u tome. Ne bih mogla zamisliti samo jedno ili dvoje djece u kući", kaže Marina Soldo iz Sulkovaca kod Pleternice koja sa suprugom Vjekoslavom ima četiri sina i četiri kćeri. Najmlađi Matej ima četiri mjeseca, a najstariji Nikola 17 godina. Tu su još Nikolina, Vinko, Gabrijela, Martina, Valentina i Ivan.

Svi se dobro slažu i dobri su učenici. Marina i Vjekoslav ih odgajaju skromno i ne traže ničiju pomoć. Uspijeva im ono što danas teško uspijeva i obiteljima s manje djece.

- Dvoje su srednjoškolci, a četvero osnovnoškolci. Svi pomažu u kući. Sin pomaže po vani, a kćeri po kući.  Preko tjedna se snalazim svakako. Svi su dobri, vrlo dobri i odlični učenici. Zadovoljna sam, dobri su mi. Ima svega, znaju se ponekad i posvađati, ali brzo to sredimo. Zna se da je mama glavna, a tko će drugi biti? - kaže uz smijeh mama Marina.


- Suprug radi u vojsci. Trenutačno je u Petrinji. Petkom navečer dolazi, a ponedjeljkom odlazi. Kad dođe, to bude pravo veselje. Najmlađi sin ga već čeka sa sestrama. Toliko djece imam jer sam ih željela. Suprug ima 40 godina, i meni se bliži četrdeseta. Smatram da je bolje djecu imati dok si mlad. Uz suprugovu plaću, dječji doplatak i porodiljnu naknadu nam ništa ne nedostaje. Imamo i nešto vrta. Ove godine ga nisam radila jer je trudnoća bila teška, ali iduće godine planiram jer su djeca već velika i mogu pomoći - nastavlja Marina.


- Svi nekako znamo svoj red. Na izlete vodimo obično samo najmlađe. Sve radimo složno. Veći obično odu negdje preko vikenda pa poslijepodne nema skoro nikoga kod kuće. Suprug i ja tada nađemo vremena za sebe, da popijemo kavu ili se podružimo s prijateljima. Biti mama je cjelodnevni posao od ranog jutra do kasno u noć. Najviše vremena uzme priprema hrane i pranje rublja. Najmlađima treba promijeniti pelene i prirediti bočicu, kad nešto završiš, opet moraš "letjeti". Ne mogu reći da nema trenutaka kad se pitaš: "Što mi je to trebalo?", ali kad vas zagrle i poljube, zaboravite na probleme - kaže mama Soldo.

Martina i Vinko pomažu mlađima kod učenja matematike. Nikolina pomaže oko čuvanja mlađe braće i stara. Gabrijela najviše voli likovni odgoj i hrvatski jezik, a Valentina engleski jezik i sport. Svi si međusobno pomažu, a kad se posvađaju, sve vrlo brzo razriješe uz puno ljubavi i razumijevanja.

- Neki me slušaju, neki ne. Prijatelji mi obično kažu: "Tebi je baš super!" ili "Kako možeš izdržati s toliko braće i sestara?". Skoro svaki mjesec se slavi rođendan ili imendan i uvijek je veselo. Mislim da ću ipak imati manje djece. Najveća prednost ovolikog broja braće i sestara je da ti nikad nije dosadno, a nedostatak je isto to - ispričao nam je Nikola, učenik trećeg razreda smjera računalni tehničar za strojarstvo.

- Svatko ima svoje mišljenje o tome. Meni to ide dobro. Djeca mi čine sreću i bogatstvo, a ne nešto materijalno. Preporučila bih svakome tko voli djecu, neka se ne boji i upusti se u roditeljstvo. Morate voljeti djecu, drukčije ne ide. Ne možete samo reći: "Ja ću imati toliko djece" i to je to. Morate ih voljeti, priuštiti im nešto. Moja možda nemaju nešto pretjerano, ali imaju onoliko koliko im treba i sretni su - zaključuje mama Marina.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI