¨Hajduk ima fantastičnu sezonu, ali ne znam kako ćemo dalje¨

Marijan Prohaska, predsjednik pakračkog Hajduka
(FOTO: Mario Barać)

26.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 11208

"Rezultatski gledano, ova polusezona je za nas bila fantastična. Treneri, igrači, uprava, svi u klubu su odradili fantaziju, ali iskreno, ne znam što ćemo i kako ćemo dalje. Kao i kod većine drugih klubova, i kod nas su najveći problem financije. Tu najviše šepamo".

Tako razmišlja Marijan Prohaska, predsjednik Nogometnog kluba Hajduk iz Pakraca, koji će u 4. HNL istok prezimiti na 3. mjestu kao najugodnije iznenađenje lige.

Prohaska pojašnjava kako s nestrpljenjem iščekuju novi gradski proračun. U ovoj godini je za Hajduk predviđeno ukupno 250 tisuća kuna, a Prohaska kaže kako je najavljeno da bi u sljedećoj godini ta stavka trebala biti povećana na 300 tisuća. Ipak, ni to neće biti dovoljno za financiranje svih aktivnosti kluba.


Sezona košta najmanje 450 tisuća kuna


- Mi u klubu imamo 6 selekcija koje se natječu u ukupno 8 liga i godišnje nam minimalno treba oko 450 tisuća kuna. Ponašamo se racionalno, štedimo gdje god je to moguće, jako puno su pridonijeli roditelji djece koja igraju u mlađim kategorijama, ali prostora za uštetu više nema. Jedino kada bismo ukinuli neku od kategorija, ali to ne dolazi u obzir. U klubu sam već godinama, predsjednik sam 6 godina i rekao sam, ne smije se dogoditi da nemamo za dječji pogon. Onoga dana kada ne budemo mogli osigurati osnovne uvjete, da svako dijete ima loptu za trening, tada ću dići ruke od svega - tvrdi Prohaska.

Na primjeru pojašnjava kako im i HNS, kao krovna organizacija, dodatno odmaže.

- Nama su za kup utakmicu starijih pionira delegirana 2 suca iz Čakovca, jedan iz Varaždina i delegat iz Požege i nas ta utakmica košta više od 3 tisuće kuna. To je apsurdno, kao da nema sudaca u Požegi, Novoj Gradišci, Slavonskom Brodu...

Igrači odlaze za poslom

Seniorska selekcija je letvicu očekivanja postavila visoko i Prohaska kaže kako će i dalje nastaviti ambiciozno raditi i planirati. Najveći je problem igrački kadar koji se osipa jer se igrači bore za egzistenciju pa su neki već otišli, a neki će tek otići za poslom. Manjak novca znači i da si Hajduk ne može priuštiti pojačanja pa će ove zima eventualne prinove potražiti među mladim igračima s područja Pakraca i Lipika. Prohasku smo pitali i kakav je status trenera Vuića koji je također otvoreno progovorio o problemima u klubu.

Vuić može otići samo u Manchester

- Slavko Vuić mora ostati u klubu i nema drugog rješenja. On je s nama ugovorno vezan do 2026. godine i samo ako nazove Manchester ili neki sličan klub, možemo razgovarati o njegovom odlasku - odgovara Prohaska.



Igračima će biti isplaćene premije u iznosu 200 kn

Dodaje kako još uvijek nisu isplaćene premije na koje je Vuić nedavno javno podsjetio upravu kluba.

- Istina je, u jednom druženju nakon utakmice igrači su pitali hoće li dobiti premije ako pobijede 4 utakmice zaredom. Rekao sam da će svatko dobiti po 200 kuna ako to i ostvare, što su oni i učinili. Prioritet su računi koje moramo platiti, ali ne bježim od našeg dogovora. Premije će biti isplaćene, još ne znam kako, ali nešto ćemo smisliti - priznaje Prohaska.

Već godinama se u Hajduku posebna pažnja posvećuje radu s mladim kategorijama pa je došlo vrijeme i da krenu ubirati rezultate tog rada. Tako su stariji pioniri U14 jesenski prvaci 1. kvalitetne lige, a iza sebe su ostavili klubove iz Osijeka, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Požege, Đakova, Našica...

"Obilaze nas skauti iz Zagreba, Osijeka"

- Ova, ali i ostale kategorije potvrđuju da u nogometnom smislu imamo ogroman potencijal. Naš rad je prepoznat, dolaze nam djeca i iz drugih sredina, puno je djece iz Lipika, sve više iz Daruvara, Garešnice, Sirača. Obilaze nas i nogometni skauti iz Zagreba i Osijeka i neki će igrači vjerojatno i završiti u nekom od prvoligaša što je veliko priznanje - zaključuje Prohaska.



Seniorska ekipa Hajduka je jesen završila s 29 osvojenih bodova, dovoljno za 3. mjesto.

Hajduk kod kuće nikome ništa ne da

S učinkom od 7 pobjeda u 7 odigranih utakmica i uz gol razliku 18:4, Hajduk je ove jeseni bio najuspješniji domaćin. Iskazali su se i kao gosti. U 8 gostujućih utakmica dvaput su pobijedili, dvaput remizirali i doživjeli 4 poraza uz 17 postignutih i 16 primljenih golova. Najbolji strijelac ove jeseni bio je Goran Andričić koji je postigao 17 golova.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI