Đurđica je među rijetkima koji izrađuju slike od slame

Đurđica Jurić izrađuje slike od slame
(FOTO: Lidija Galić)

27.01.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 23750

Izradom slika od slame u Hrvatskoj se malo tko bavi. Đurđici Jurić iz Požege to je hobi posljednje tri godine. U tako kratkom vremenu napravila je više od stotinu ovih jedinstvenih slika.



- Vidjela sam negdje već gotove slike od slame i odlučila se okušati u tome. Sama istražujem načine pletiva i slaganja. U početku sam radila jednostavnije slike, a danas mislim da nema toga što ne mogu napraviti. Ipak, još uvijek volim naučiti nešto novo i gdje god odem kupim neku sitnicu od slame te sama skidam uzorke za različita pletiva – kaže Đurđica. U njezinoj su, besprijekorno organiziranoj radnoj sobi na zidovima i slike od svile te ulja na platnu.











- Ne znam otkud talent za umjetnost. To je nešto što je u meni prisutno oduvijek, ali život vas odvede nekim drugim putem. Jednostavno, u tome sam našla sebe – prepričava Đurđica.



Izrada slika od slame cjelogodišnji je posao. Slama se bere od proljeća, dok je još zelene boje, sve do kasne jeseni i to od svih vrsta žitarica i u svim fazama sazrijevanja. Na taj se način dobivaju različite nijanse.

- Najsvjetlija je slama od raži, pšenica malo vuče na roza boju, a zlatno-žuta je slama od zobi. Sakupljam slamu cijele godine. Potom je razvrstavam i slažem po bojama. Upravo to slaganje najveći je i najdugotrajniji posao – pojašnjava postupak nastanka slika Đurđica Jurić.



Obično radi noću kad završi sve kućanske poslove. Tada, kaže, ima svoj mir i zna raditi do kasno u noć.

Najčešće izrađuje cvjetne motive, a najtraženiji su slavonski.

- Njih najviše vole naši ljudi koji žive u inozemstvu. Neki čak gledajući izdaleka pomisle da je to zlatovez. Vole slike od slame jer ih podsjećaju na ovaj kraj – prepričava Đurđica.



Svoje slike prodaje na sajmovima diljem Hrvatske. Cijene su od 50 pa čak i do 700 kuna, ovisno koliko je materijala i truda uloženo u izradu. Već je nekoliko puta pozvana na izložbe u Tavankut, u Vojvodini, ali još nije uspjela odvojiti desetak dana i otići u grad gdje su slike od slame izuzetno cijenjene i gdje je svojevrsna prijestolnica onih koji se time bave.

Đurđica je članica Udruge "Paleta suvenira" iz Osijeka. Često gostuje u drugim gradovima gdje održava radionice. Jednu je takvu održala u suradnji s požeškom Ligom protiv raka. Prošli je tjedan radionicu održala i u Našicama. Upravo ovih dana priprema svoju treću izložbu u Požegi. Održat će se u malom salonu Gradskog muzeja Požega od 1. veljače. Do tada se slike mogu pogledati i na Đurđičinom Facebook profilu.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI