Blanka donira desetke tisuća kuna za edukaciju Pakračana

Blanka Svoboda
(FOTO: Pakrački list)

01.06.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 8250

Hvalevrijedan projekt Poduzetničkog centra Pakrac i učilišta Orbis, koji omogućuje devetero polaznika besplatno učenje o uzgoju ljekovitog bilja ne bi mogao zaživjeti da nema Blanke Svobode koja je to sve financirala vlastitim sredstvima. Dosad je uložila gotovo 30.000 kuna.

Stoga se vjerojatno pitate tko je ta žena i zašto je odlučila uložiti vlastiti novac u edukaciju drugih, čak štoviše, onih koje uopće ne pozna. Njoj to nije ništa neobično.

- Rođena sam u Pakracu. Moj je otac uvijek ulagao u dobrobit Pakračana. On je financirao planinarski dom na Psunju, tako i ja sada želim dati nešto za dobrobit grada, za mlade. Želim im omogućiti da sutra mogu sami privređivati, kazala je 88-godišnja Blanka Svoboda, magistrica farmacije koja od kraja Drugog svjetskog rata živi u Zagrebu.


Imovina oduzeta njenoj obitelji za vrijeme bivše Jugoslavije sada se isplaćuje putem anuiteta, odnosno u ratama.
- Budući da sam ja već stara, a moj je brat u Kanadi, odlučila sam taj novac pokloniti Pakračanima, gradu, objasnila je.


Blankin je otac, inače, nestao nakon 2. svj. rata. Njihova kuća u središtu grada im je oduzeta. Planinarski dom, koji je on financirao vlastitim novcem, uništen je tijekom Domovinskog rata. Budući da se slabo kreće i na štakama, Svoboda ne može često posjećivati svoj rodni grad. Polaznike tečaja još nije upoznala i tvrdi da joj se nitko ne treba zahvaljivati, samo joj je bitno da oni to završe i da uspiju u životu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI