Nema više paštete i slatkiša u vrtićima

Dječji vrtić Pod gradom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

27.11.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 9061

Gotovo 80 posto roditelja koji su sudjelovali u anketiranju o tome jesu li zadovoljni prehranom djece u Dječjim vrtićima Požega zadovoljni su onim što njihovi mališani dobiju kroz tri obroka dnevno u vrtiću.

- U potpunosti ih je nezadovoljno jedan posto, većinom nezadovoljno tri posto dok ih je 19 posto više nezadovoljno nego zadovoljno. Ostali su u potpunosti ili većinom zadovoljni prehranom djece u našim vrtićima Cvjetna livada i Pod gradom - pojašnjava rezultate ankete ravnateljica Sanda Lukić.

Roditelji su imali mogućnost napisati svoje prijedloge i preporuke. I dok su neki predlagali da se na jelovnike uvrsti pomfrit, kečap, hamburgeri i pohani kruh drugi su tražili što zdraviju prehranu. Bilo je i roditelja koji su rekli da je doručak u vrtićima nemaštovit.





- U potpunosti ćemo s jelovnika izbaciti paštetu. Iako su neki predlagali da izbacimo i salamu ostavit ćemo u jelovniku isključivo pileću salamu od bijelog mesa. Naime, prema preporukama o prehrani djece salama može biti dio jelovnika ali samo pileća i pureća u kojoj su vidljive strukture mesa. I hrenovke ostaju na jelovniku ali samo jednom mjesečno - dodaje ravnateljica Lukić.

Postepeno će uvoditi različite namaze poput onoga od slanutka. Osim paštete i slatkiši odlaze u prošlost.- Pojedini su odgojitelji imali dogovor s roditeljima da ako to žele za rođendan svoga djeteta donesu slatkiše i grickalice. Toga više neće biti. Moramo se još dogovoriti s roditeljima hoće li torte koje su donosili u vrtić za rođendane ostati ili će umjesto toga proslave biti uz npr. svježe i suho voće - kaže ravnateljica.



Jelovnike od prošle godine u vrtiću izrađuje tim koji čine medicinska sestra, kuharica, pedagog, psiholog i ravnateljica. Posebna se briga posvećuje prehrani djece alergičara. S vremenom će, kada budu malo bolja vremena, na jelovnicima biti više mliječnih proizvoda i mesa, posebice teletine jer i to je jedan od prijedloga roditelja.

Anketa u vrtićima je provedena nakon što su pojedini roditelji iskazali nezadovoljstvo promjenama u jelovnicima. One su pak rezultat reforme u hrvatskim vrtićima u skladu s novim znanstvenim spoznajama o prehrani djece.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI