Požeški gimnazijalci će moći učiti slovački jezik u školi

Pavel Treger
(FOTO: Matea Pandžić)

03.07.2013. | Matea Pandžić
Pregleda: 10963

Požeška Gimnazija od ove godine uvodi slovački jezik kao fakultativni predmet koji će moći pohađati učenici svih smjerova gimnazije. Gimnazija je prva srednja škola u Hrvatskoj koja će uvesti ovaj strani jezik u školstvo. Slovački jezik već treću godinu imaju priliku naučiti i učenici Osnovne škole "Mladost" u Jakšiću.

- Primijetili smo da u prvim razredima Gimnazije ima dosta izravnih potomaka Slovaka te smo u njima pronašli inspiraciju za uvođenje ovog predmeta. Želimo njegovati kulturu i običaje jer u Požeško-slavonskoj županiji ima velik broj doseljenika koji su došli kod nas između dva svjetska rata čija je prva generacija doseljenika još živa – istaknuo je Pavel Treger, profesor latinskog jezika na požeškoj Gimnaziji.

Nastava iz slovačkog jezika će se održavati dvaput tjedno po jedan školski sat.


- U sklopu ovog projekta uspostavit ćemo suradnju između naše škole i nekih gimnazija u Slovačkoj. Trećini učenika bit će omogućeno putavnje u Slovačku na usavršavanje jezika – rekao je Treger koji je ujedno predsjednik Matice slovačke u Jakšiću.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI