Pakrac dobiva digitalnu kino opremu vrijednu 100.000 eura

Hrvatski dom - arhivska fotografija
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

02.07.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 7642

Prvo moderno, opremljeno kino u Požeško-slavonskoj županiji, sasvim je izgledno, imat će Pakračani. Rezultat je to višegodišnjeg rada Kulturno prosvjetnog društva Sloga iz Pakraca koje je kandidiralo ovaj projekt na javni poziv za iskazivanje interesa za potporu digitalnom opremanju nezavisnih kinodvorana, a provelo ga je Ministarstvo kulture RH. Među 28 prihvaćenih prijedloga, na listu nezavisnih kinoprikazivača uvrštena je pakračka Sloga s kinodvoranom Hrvatski dom, kao jedini kinoprikazivač u našoj županiji.

Ukupna vrijednost digitalizacije kinodvorane je oko 100.000 eura. Najveći dio troškova sufinancirat će Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Ministarstvo kulture, a manji dio troškova (oko 200.000 kuna) trebala bi financirati jedinica lokalne samouprave. Završen je natječaj za dobavljače opreme, izabrana je tvrtka LMT, koja ima zadaću do kraja rujna opremiti kinodvoranu i pripremiti je za prvo prikazivanje filma. Na izabranim kinoprikazivačima bilo je pripremiti i osigurati svoje dvorane za digitalizaciju.

- Mi smo ugradili otvor, uštedjeli sredstva za kino platno i nosač, prilagodili projekcijsku kabinu. Sredstava koja su namijenjena realizaciji ovog projekta od strane Ministarstva kulture i HAVC-a uputit će se direktno dobavljaču, a iz Grada Pakraca danas nam je stigao odgovor kako će i Grad sufinancirati nabavku digitalne kino opreme te da će eventualna dodatna sredstva za tu namjenu osigurati u proračunu Grada Pakraca u rujnu, odnosno prilikom rebalansa - rekla je Dubravka Špančić, tajnica KPD-a Sloga.


- To znači da Pakrac definitivno dobiva kino kakvo zaslužuje. Nadam se da će naši sugrađani prihvatiti ovu mogućnost i pokazati interes za filmove koji se ovdje budu prikazivali. Cilj nam je približiti film kao kulturu življenja, ono čega se mi, malo stariji dobro sjećamo kako je bilo - dodaje tajnica Špančić, naglasivši svoje zadovoljstvo što je Grad Pakrac prihvatio sufinancirati ovaj za građane vrlo važan projekt.


Natječaj Ministarstva kulture za digitalno opremanje kinodvorana bio je objavljen još 2011. godine. Zanimljivo je da se osim ove udruge iz Pakraca na njega nije prijavio više nitko iz Požeško-slavonske županije. Potpisivanje ugovora nositelja projekta sa svim financijerima i dobavljačem najavljeno je u Muzeju Mimara u Zagrebu 8. srpnja, a Špančić kaže kako će prvi film, ako sve bude išlo po planu, u Hrvatskom domu biti prikazan već 18. rujna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI