Okućnica kao u bajci: Kako su Blaževići uredili svoj okoliš (foto)

Višnja Blažević u dvorištu svoje obiteljske kuće
(FOTO: Aleksandar Grlić)

24.06.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 31437

Kuća obitelji Blažević u Marindvoru nadomak Požege plijeni pažnju brojnih prolaznika, osobito vrt i dvorište s mnoštvom patuljaka, fontana, cvijeća i ponešto egzotičnog voća nesvakidašnjeg za naše podneblje.



- Svako malo nešto novo dodamo, imamo tri fontane i jednu veliku statuu koju smo naručili u Sv. Ivanu Zelini, najteži posao je bilo skupljanje kamenja kada su se rušile stare kuće. Kad bih imala dovoljno kamena, još bismo svašta napravili. Svaki drugi dan kosimo, za zalijevanje koristimo vodu iz potoka i skupljamo kišnicu, dobro bi nam došla voda iz vodovoda, ali kako trebamo i po 1.000 litara pa ne znamo kako bi to funkcioniralo s obzirom na redukcije. Cvijeće najviše sama uzgajam iz vlastitog sjemena koje bolje primi od onog kupovnog, ali ponekad nešto i kupimo - priča nam Višnja Blažević.







Leptir od kamena i cvijeća, tuš od starog bojlera obojanog u crno, klupice i cvjetnjaci od starih kotača viška, viseće jagode iz drugog bojlera samo su neke od kreacija u kojima se kombinira recikliranje i kreativnost, sve to pomažu realizirati i održavati njezin suprug Josip i sin Nenad.





- Gljive sam radila u kalupu od starog lavora, stavila sam žicu za armaturu i beton. Nije me nitko naučio. U bojleru sam posadila viseće jagode, a suprug mi je izrezao rupe za njih. Kola su bakina, a saonice smo kupili i onda ih sredili. Kad smo imali konja išli smo takvim kod bakine sestre u Kaptol kroz šumu preko Alilovaca. Ovdje smo od starih kotača složili klupicu, a ovdje posadili cvijeće.







- Imali smo aroniju, kumquat, ribizle i banane koje ne daju ploda jer bi ih preko zime trebalo držati u plasteniku ili zatvorenom. Čovjek od kojeg smo dobili sadnice je imao i plodove, to su male banane, ne poput onih u trgovini. Svaki dan ih moramo zalijevati kantom vode, one traže vlažnu tropsku klimu, a ovdje im je presuho. Ove godine ih je malo oštetio led jer imaju velike listove pa smo ih morali podrezati. Imamo i domaće šljive bistrice koje nikad ne špricamo te nekoliko starih sorti jabuka i krušaka koje su isto jako otporne. Imamo tri povrtnjaka, puno je to, ali na selu se mora imati povrće. Kad imaš svoje domaće, znaš da si s tim radio i da nije špricano, osim s koprivama. Volim da je sve prirodno koliko je god moguće - ispričala nam je Višnja o svom voću i povrću.







Osim ljubavi prema uređenju okoliša, vole životinje pa imaju pse Blondija, Švrću i Kukija te pet mačaka, koje su većinom udomili nakon što ih je netko odbacio.

- Životinje nam same dođu. Mali Švrćo nikako ne voli poštara, drugoga je netko bacio. Pitala sam, ali nisu imali mjesta u azilu za pse. Mačka Mira ima 21 godinu. Nju nam je dala žena koja je živjela blizu vojarne kad je pala bomba krmača u blizini njezine kuće jer se bojala za životinje. Neki dan su ostavili kutiju punu mačića u susjednom voćnjaku, ne razumijem ljude koji to rade. Bože sačuvaj, ludog li naroda.







Mnoštvo uloženog truda i zanimljivosti je preveliko za nabrojati, Blaževići toliko rade na uređenju da uređuju i spomenik domobranima preko puta njihove kuće iako ga nisu postavili. Nasuprot njihove kuće je šuma u kojoj pjevaju ptice, a u dvorištu Snjeguljica i sedam patuljaka. Prizori koji sliče bajci te povremeno zaustavljaju slučajne prolaznike govore više od riječi.















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI