Sve manje sklopljenih brakova, a više razvoda

Ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

16.01.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 9847

Negativni trend sve manjeg broja sklopljenih brakova, a sve većeg broja razvoda pogađa i našu županiju. Tako je prema informacijama koje smo dobili iz Ureda državne uprave Požeško-slavonske županije, u našoj županiji lani sklopljeno 386 brakova ili 8 posto manje nego u 2011. godini. Tijekom protekle je godine Ured državne uprave zaprimio sudske presude o 337 razvoda ili 12 posto više nego u prethodnoj godini.

Najviše brakova je razumljivo sklopljeno u županijskom središtu Požegi, ukupno 138, od čega je bilo 56 građanskih i 82 vjerska braka. Druga je Pleternica sa 61 brakom, a treća je Velika. Iznenađujuće malen broj sklopljenih brakova zabilježen je u Pakracu (36) i Lipiku (28). Najmanje ih je bilo u najmalobrojnijoj općini Čaglin - samo 10.

Sličan je poredak i po broju razvoda. Prva je Požega, a slijede Pleternica i Velika. Najmanje razvoda, samo 2, bilo je na području općina Jakšić i Brestovac.


Vidljiv je još jedan trend. Među novosklopljenim brakovima sve je veći udio građanskih, odnosno onih koji nisu sklopljeni u crkvi. Najveći udio građanskih brakova je lani bio u Čaglinu (50 posto), Pakracu (44 posto) i Požegi (40 posto), dok su na području općine Jakšić u crkvi sklopljeni svi brakovi u 2012. godini.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI