Dvoje zaraženo: Djeca meningitis dobila na bazenima?

02.07.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 20054

Na infektivnom odjelu požeške bolnice liječi se dvoje djece čija povijest bolesti tj. anamneza upućuje da su se kupali na požeškim bazenima, potvrdio nam je voditelj odjela infektologije požeške bolnice Zdravko Andrić.

Zaraženi u bazenu? - Ni da ni ne.

- O svemu sam obavijestio Zavod za javno zdravstvo. Na odjelu ima nekoliko pacijenata koji se liječe od meningitisa, a ovo dvoje djece se sigurno kupalo na bazenima. Može li se kupanje na bazenima povezati s bolešću reći će vam u Zavodu za javno zdravstvo - odgovorio je infektolog Zdravko Andrić.


- Razgovarala sam s doktorom Andrićem i pitala za uzročnike. To su dva sporadična slučaja i ne može se tvrditi niti da je niti da nije uzročnik iz bazenske vode. Uzročnik meningitisa može se u ljetno vrijeme prenijeti i zrakom - izjavila je voditeljica službe epidemiologije ZJZ Dinka Nakić. Nažalost, nemam uvida u analizu bazenske vode, a zašto nemam - za to se raspitajte kod ravnatelja Zavoda Mate Matijevića.


Kontrola jednom tjedno - tražit će češće

- Inzistirat ću da se uzorci vode kontroliraju češće. Broj uzoraka vode iz bazena koji se kontroliraju ovise o Tekiji, oni određuju njihov broj i snose sve posljedice - izjavila je Dinka Nakić. Za točan broj tjednih kontrola uzoraka vode iz bazena uputila nas je na službu ekologije ZJZ gdje se uzorci obrađuju, no od tamo su nas opet vratili ravnatelju Mati Matijeviću.

- Zavod po komercijalnoj osnovi ispituje uzorke vode na bazenima. Ispitivanja se rade jedanput tjedno. Tekiju obavještavamo o rezultatima te oni poduzimaju mjere ukoliko su potrebne - izjavio je ravnatelj Matijević dodavši kako se za rezultate analize od četvrtka moramo obratiti u Tekiju.

Analiza: Klor ispod razine u malom bazenu

U Tekiji su nam rekli da analiza vode od četvrtka govori kako je u malom bazenu smanjena količina klora, a da je u olimpijskom sve u redu.

- U tom trenutku kada se uzimao uzorak količina klora u malom bazenu je bila ispod dopuštene razine. Tamo se situacija mijenja svakih 15 minuta. Bazen je malen i puno djece uskače u njega iz pijeska i prljavih su nogu, a prljavština smanjuje količinu klora. Teško je u tim uvjetima osigurati optimalnu količinu klora, jer ne smije ga biti niti malo, a niti previše - rekao je rukovoditelj komunalnog sektora u Tekiji Ante Bekić dodavši kako se s bazenom neće dogoditi ništa jer se interna kontrola razine klora obavlja svakodnevno.

Rekao je kako djelatnici na bazenu pojačano rade na higijeni kako prostora tako i kupača koje se upućuje na pranje nogu i tuširanje prije ulaska u bazen.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI