Unatoč smrzavanju, flanci spremni za feštu!

Fešta flanaca kod Trudi Boršoš
(FOTO: Zoran Irak)

14.04.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 11173

Bogato iskustvo koje je stjecala radeći u švicarskom biovrtu Bio Terra, kojemu je osnovni cilj sačuvati stare vrste povrća i drugih biljaka od modernih industrijskih hibrida i genetski modificiranih vrsta povrća, Švicarka Trudi Boršoš prije 10 godina donijela je u našu Zlatnu dolinu.


Trudi Boršoš

Sa suprugom Stjepanom na Gospinom brdu iznad Požege osnovali su konjički klub, a Trudi se nastavila baviti povrtlarstvom. Iako iskusna povrtlarka i njoj su se s ponedjeljka na utorak smrzle rajčice, kojima se posebno ponosi. Kako kaže zbog temperature koja je bila - 5 Celzijusa izgubila je flance od čak 258 vrsta starih rajčica. No, nije problem, sačuvano sjeme dat će nove biljke.


Sjeme rajčice pamti informacije iz zemlje


- Ponovno ću posijati rajčice i za mjesec dana imat ću flance. Rajčica je posebna vrsta povrća koja pamti informacije sa tj. iz zemlje. Tako sjeme rajčice koje sačuvamo već ima informaciju o zemlji na kojoj je raslo i biljke su sljedeće sezone na toj istoj zemlji bolje, jače i otpornije uz bolji urod.


Izložba rajčica na Gospinom brdu održava se u kolovozu.

Zato je dobro rajčicu ne saditi u plodored, već svake godine sačuvati izvorno staro sjeme (ne hibridno i GMO!) i saditi ga na isto mjesto u vrtu - kaže Trudi koja poziva sve ljubitelje prirode, hobiste i povrtlare na sutrašnji (nedjelja, 15. travanj) Flance fest u Konjičkom klubu na Gospinom brdu u Vidovcima.

Razmjena flanaca

- Donesite sve što imate viška i želite zamijeniti za nešto što nemate. Svejedno je radi li se o cvijeću, povrću ili nečemu trećem, bitno je da raste u vrtu ili kući. Osobno ću ponuditi pored flanaca 10-tak vrsti rajčica koje se nisu smrznule i posebni kelj, kupus, cvjetaču i drugo povrće, rekla je Trudi.

Kaže kako nije važno ukoliko nemate flance za razmjenu, ali ako želite neke od ponuđenih flanaca možete u razmjenu donijeti mrkvu, jabuke ili šećer za konje u konjičkom klubu ili možete donirati 5 do 10 kuna kuna za sijeno i sl. potrebe konjičkog kluba.

FACEBOOK Pratite Konjički klub Gospino brdo.
LINK Internetska stranica konjičkog kluba Gospino brdo.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI