Što se događalo u Pleternici nakon zatvaranja birališta?

Izbori
(FOTO: SB Online)

25.05.2017. | I.V.
Pregleda: 36056

Kada je 2013. godine SDP-ov Zdravko Ronko u drugom krugu izgubio izbore zagradonačelnika Požege sa samo 46 glasova, požeški SDP se odlučio kako sve listićetreba ponovno prebrojati i to nije bio nikakav problem. Već isti dan nakonizbora izborno povjerenstvo "istreslo" je sve listiće na stol i brojanje jekrenulo. Iako s par konfliktnih listića "ZA" ili "PROTIV", nisu mogli preokrenuti rezultat, SDPje shvatio da je uistinu izgubio izbore u slavonskoj Ateni i pomirio se sporazom.

No u Pleternici za ove lokalne izbore, čini se, pušu nekidrugi vjetrovi. Nezavisnom Hrvoju Galiću na prigovor donijete su samo dvijekutije glasačkih listića za gradonačelnika i to ona iz Ćosinca i Gradca, doksvi ostali materijali čine javnu misteriju.

Ali da ne bi špekulirali, vratimo se na vrijeme odzatvaranja birališta do sada i utvrdimo činjenice.


Naime, po zatvaranju birališta 21.05 u 19 sati već nakonpola sata kreće unos podataka s terena. Podaci svakog biračkog odbora prilikompredaje listića i zapisnika se unose u sustav i postaju vidljivi na internet stranicamadržavnog izbornog povjerenstva izmjenjujući se iz minute u minutu, nopleterničkih nema nigdje. Iako je već prebrojan Zagreb postao javno dostupan, rezultata izPleternice nema.


Kako rezultati nisu javno obznanjeni, pred požeškom poreznomupravom se u noći skupilo pedesetak građana Pleternice tražeći odgovor, nopovjerenstvo na čelu s predsjednikom Miljevićem napušta prostorije bez da dajujasne odgovore, već upućuju građane da upute prigovor kako bi izvršili uvid nacjelokupni izborni materijal.

Prema nama dostupnim informacijama, u Gradsko izbornopovjerenstvo Grada Pleternice svi materijali s terena pristigli su do 21.30sati ali se tek iza ponoći pojavljuju u sustavu i to odjednom 100% obrađenigovore o tijesnoj pobjedi Antonije Jozić s 36 glasova razlike, kako ne bi biodrugi krug za gradonačelnika.

Što je tko radio s izbornim materijalima od 21.30 do 24 satanije poznato i naravno da je pobudilo sumnju u izborna naštimavanja, a građanise počinju javljati s uočenim nepravilnostima.

Nezavisna lista Hrvoja Galića podnosi prigovor nadležnom Županijskomizbornom povjerenstvu i traži ponovno prebrojavanje listića nakon čega biva pozvana ali kad dođoše,pred njima se našlo samo dvije kutije gradonačelničkih listića. Kad su shvatilida nemaju sav izborni materijal ispred sebe odlučili su napustiti prostorije ikrenuti u bitku pravnim sredstvima.

Situacija koja "smrdi" iz daleka, reći će mnogi.

Ako je Izborno povjerenstvo 2013. za SDP-ovog Zdravka Ronkabez problema izvuklo sve materijale na stol, zašto nije i za Hrvoja? Štiti li tu tkokoga ili su sumnje neopravdane, nadamo se da ćemo doznati slijedećih dana, ilije pak Hrvoje "mali dečko" koji nije smio pomaknuti planinu?


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI