Vodi li Plenković HDZ u izbornu pobjedu

HDZ
(FOTO: 034portal)

29.06.2016. | I.V.
Pregleda: 11038

Od propalog pokušaja Karamarka da složi novu parlamentarnuvećinu i njegove ostavke, kao rezultat neuspjeha, HDZ je spreman na novevjetrove promjena. Samo nekoliko sati nakon ostavke Karamarka iznjedrio se, povećini sudeći, novi kandidat za predsjednika stranke, europarlamentarac AndrejPlenković.

Sve izglednijom instalacijom Plenkovića na čelo stranke, pomnogima, HDZ bi predstavio novi smjer smještajući se tako u desni centar, kaomoderna demokršćanska stranka po uzoru na europske pučane, koja bi prekinulaodnose sa svakim oblikom desnog ekstremizma. To je sve izgledniji scenarij kojiće sigurno u unutarstranačkoj kampanji biti naglašavan.

Tko od svega toga ima koristi a kome smetaju transformacijeHDZ-a u modernu europsku stranku?


Kako piše Večernji list, iz novog smjera HDZ-a trebali biotići Franjo Lucić, Božidar Kalmeta, Željko Glasnović i Stevo Culej. Lucića jošopisuju kao arogantnog i neobrazovanog lokalnog šerifa.


Možda se upravo zato Franjo potrudio odmah izjasniti da jePlenković njegov kandidat za predsjednika stranke, a sve kako bi zagladioodnose i ostao uvažena ličnost u nacionalnoj politici HDZ-a. Bilo kako bilo,mnogi su vjerovanja da se jednoj impozantnoj političkoj karijeri sa našihprostora bliži neslavan završetak.

Plenković očito nije jedina smetnja starim Karamarkovimkadrovima već se prijetnja širi i izvan stranačkih okvira.

Pa je tako predsjednik SDP Zoran Milanović uvidjevši da uHDZ-u bez Karamarka gubi političkog takmaca s kojim se može nositi u leru,rekao da je Plenković čovjek koji bi u SDP-u zauzeo mjesto ljevije od njega, pokušavajućiokarakterizirati Plenkovića kao osobu za kojeg HDZ-ovci ne trebaju glasati, iunoseći pomutnju u redove članstva HDZ-a.

Iako se prema nedavnim istraživanjima javnog mijenja SDPnalazi u debeloj prednosti nad HDZ-om za očekivati je da će se, kako se izboribudu bližili, ta prednost smanjiti upravo zahvaljujući unutarstranačkojkampanji Plenkovića u HDZ-u.

Neki partneri već najavljuju izlaske iz dviju velikihkoalicija, stoga možemo očekivati novo preslagivanje političkih struja ljevicei desnice i nove koalicijske sporazume. Ne bi začudilo da pojedini "neprirodni" partneri izađu iz Domoljubne koalicije i priklone se koalicijiHrvatska raste ili obrnuto. Moguće je čak i stvaranje trećeg koalicijskog blokakoji bi, kao relevantan čimbenik, parirao lijevom i desnom. Tko zna što nas sveočekuje slijedeća dva mjeseca, možda novu Vladu budu činili do sada najvećirivali SDP i HDZ.

Kome vi mislite dati svoj glas kliknite na našoj anketi pridnu stranice.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI