Predavanje za osmoškolce: ¨Pitaju nas otkud nam hrabrost za odlazak u rat¨

Sat istine održao je Mario Kalan, umirovljeni bojnik
(FOTO: Lidija Galić)

24.05.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 10128

Oko 300 učenika osmih razreda požeških osnovnih škola danas je na Sokolovcu sudjelovalo na Satu istine. Riječ je o projektu koji se već petu godinu provodi za učenike osnovnih te projekt Vrijeme istine za učenike  srednjih škola na području Požeštine i okolnim mjestima. Do sada je projektom obuhvaćeno oko sedam tisuća učenika.







- Govorimo o stvaranju hrvatske domovine kroz Domovinski rat s težištem na naš zavičaj u Domovinskom ratu. Osim predavanja, učenici pogledaju autentičan film snimljen u vrijeme Domovinskog rata prilikom oslobođenja sjeverozapadnog dijela bivše općine Slavonska Požega. Po završetku predavanja dobit će ručak u terenskim uvjetima, onako kako smo mi to radili u ratu. Priprema im se vojnički grah - rekao nam je voditelj projekta, umirovljeni bojnik Mario Kalan.







- Učenici uvijek imaju i puno pitanja vezanih za stvaranje Hrvatske sam Domovinski rat. Pitaju nas od toga kako smo tada živjeli, otkud nam hrabrost za odlazak u rat.  Po završetku predavanja izlazimo izvan šatora jer se s ovog brda vidi 47 kilometara prve crte obrane našeg područja - dodao je Kalan.






Učenike je pozdravio i dogradonačelnik Mario Pilon iskazujući zahvalnost svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske.
- U vrijeme rata imao sam osam godina. O Domovinskom sam ratu slušao od svoga oca, ali i svojih stričeva i rođaka koji su bili hrvatski branitelji i prošli ratišta. Slušao sam od njih i one tužne priče o stradavanju njihovih najbližih kolega koji su dali svoj život za Hrvatsku. Svima im veliko hvala na tome - rekao je dogradonačelnik Mario Pilon.




















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI