Jedina stanovnica malenog sela: ¨Kad god dođem u grad jedva čekam vratiti se kući¨

Danica Radivojević
(FOTO: Tomislav Milanović)

23.03.2016. | T.Milanović/M.Mirković
Pregleda: 14348

78-godišnja Danica Radivojević jedina je stanovnica malenog sela Nježići. Živi sama od 640 kuna invalidske mirovine i snalazi se bez problema. Sama cijepa drva, kuha, gleda televizor, nosi si vodu iz bunara i život na selu kako kaže ne bi mijenjala nizašto.



- Jutros sam rano ustala i skuhala krumpir i slaninu jer sam se toga zaželjela. Nacijepala sam drva u čemu mi je pomogao prijatelj Daćko i sad ćemo popiti kavu. Uvijek se trudim biti aktivna kako bi mi vrijeme brže prošlo – prepričava nam svoj dan Danica.





Kad joj je suprug bio živ imali su šest jutara zemlje, sadili razno povrće imali volove. 1980. godine kad je suprug umro Danica se doselila u Nježiće i još uvijek je tamo. Društvo joj često pravi lovac Luka sa svojom djecom.

- Volim živjeti ovdje. Kad odem u grad jedva čekam otići kući, previše mi je tamo prometa i ljudi i što ću "zurlati" po gradu bez veze. Ne želim socijalnu pomoć niti ikakve socijalne usluge jer dok sam ih primala Općina Velika je tražila da im prepišem kuću, a da će se oni brinuti o meni. Jednom prilikom sam se potpisala naopako da prihvaćam te uvjete, ali kćer i ja smo otišle u Požegu to poništiti – prisjeća se Danica.



Danica ima djecu koja žive u mjestu pokraj Novog Sada i zovu je da dođe živjeti kod njih, ali ona se još uvijek osjeća sposobnom za samostalni život.

- Što ću smetati djeci dok još uvijek sve mogu sama. Istina da je selo prazno i pusto i bilo bi bolje da se mladi vrate ovdje, ali već sam navikla na to. Dok sam još sposobna cijepati drva ne želim nikome biti na teret. Sama sebi kuham, odem u trgovinu, osiguram se, kupim šećera, brašna, nisam ni naučila jesti neke "minđurije", ne jedem kekse i čokoladu i živim dan po dan – rekla nam je Danica. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI