Cijena kubika vode u Požegi je 12,83 kune; visinu određuje Tekija uz suglasnost Grada

Ante Kolić
(FOTO: Lidija Galić)

06.12.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 11314

Nakon poslanog upita, dobili smo odgovor iz Tekije u kojem na nimalo jednostavan način objašnjavaju stavke našeg upita. Prevedeno na svakodnevni jezik, visinu cijene određuje isporučitelj vodne usluge (Tekija, op.a.) sukladno Zakonu o vodama. U odgovoru se navodi da se to određuje uz suglasnost jedinice lokalne samouprave i Vijeća za vodne usluge kao regulatornog tijela.

- Cijena kubičnog metra isporučene vodne usluge u Gradu Požegi za korisnike stambenog prostora je 12, 83kn/m3 (što uključuje uslugu vodoopskrbe, odvodnje i uslugu pročišćavanja otpadnih voda koje se pružaju na području grada Požege), odnosno po stavkama: varijabilni dio cijene vodoopskrbe 3,98 kn/m3 + PDV, varijabilni dio cijene odvodnje 1,81 kn/m3 + PDV te varijabilni dio cijene pročišćavanja otpadnih voda 1,23 kn/m3 + PDV, dok naprijed navedene naknade iznose ukupno 4,90 kn/m3 - navodi se u odgovoru.

Fiksni dio cijene, pojašnjavaju dalje, je onaj koji ide za održavanje "hladnog pogona." Služi pokriću troškova koji ne ovise o količini isporučenih vodnih usluga.


- To su očitanja vodomjera, obrade očitanih podataka te izrade i dostave računa korisnicima vodnih usluga, umjeravanja i servisiranja vodomjera sukladno važećim propisima, tekućeg i investicijskog održavanja priključka nekretnine na komunalne vodne građevine vodoopskrbe i/ili odvodnje, redovitog održavanja funkcionalne ispravnosti komunalnih vodnih građevina za isporuku vodnih usluga, ispitivanja i održavanja zdravstvene ispravnosti vode za piće i sl. - napisali su iz Tekije.
Varijabilni dio cijene je količina isporučenih vodnih usluga koje ovise o potrošnji.
- Odluka o cijeni vodnih usluga sadržava:  vrstu vodne usluge, visinu cijene (tarifa vodne usluge), način obračuna i plaćanja usluge i javna davanja koja se obračunavaju i naplaćuju uz cijenu usluge. Odluka o cijeni vodnih usluga koje se pružaju području grada Požege objavljena je na Internet stranicama javnog isporučitelja vodnih usluga TEKIJA d.o.o. - potpisuje direktor Ante Kolić.


I na fiksni i na varijabilni dio se naplaćuje PDV od 13%.
Što bi tek bilo da je PDV 25%?

- Naknada za korištenje voda i naknada za zaštitu voda prihodi su Hrvatskih voda, a naknada za razvoj vodoopskrbe i odvodnje prihod je isporučitelja vodnih usluga i predstavljaju sredstva koja se namjenski prikupljaju i troše na razvoj, unapređenje i izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže - pojašnjavaju dalje iz Tekije.
Na predmetne naknade ne obračunava se PDV.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI