¨Kuća nam je puna zmija - kome da se obratimo za pomoć?¨

Katarina Jurić ima problem sa zmijama u kući
(FOTO: Aleksandar Grlić)

22.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 30059

"Zmiju smo našli u ponedjeljak poslijepodne kako gmiže u kutiji za drva. Kćer koja ima dvije i pol godine ju je prva vidjela. To je bio vrisak, sva se tresla", opisuje Katarina Jurić, mještanka Češljakovaca kod Kaptola zadnji neugodni susret zmijske vrste u svojem domu. Zmije im se provlače kroz prozore i pukotine obiteljske kuće, vise s greda. Zmija bjelica, o kojoj je najvjerojatnije riječ, je u Hrvatskoj zaštićena vrsta, no obitelj Jurić se ne osjeća kao zaštićena vrsta u svojoj kući. Ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć.



- Ima li ih još u kući ne znam, ali u podrumu i na tavanu vise s greda. U podrum od straha nisam ušla šest godina. Suprug je kupio napuštenu kuću u kojoj nije nitko dugo živio. Kad smo doselili 2008. godine morali smo sve iskrčiti, a kuća je bila zapuštena. Možda godinu dan nisam uopće vidjela zmije, a onda sam ih vidjela na stepenicama koje vode iz podruma, a prošle godine na gredi. Godišnje ih vidim barem četiri-pet puta. Po slikama i informacijama na internetu mislimo da je to zmija bjelica koja nije otrovnica, ali nitko ne voli da mu zmije ulaze u kuću. Sad zbog njih moram praviti remont cijele kuće. Nismo mogli naći nikoga tko bi nam mogao pomoći. Plaše našu curicu od dvije i pol godine - nastavlja Katarina koju smo ipak nagovorili da uđe u podrum kad smo je uvjerili da unutra u tom trenutku nema zmija. Zmijske ljuske ipak pronalazimo, kao i na tavanu.







- Bila je dugačka 60-ak centimetara, s donje strane žuta i ljuskasta kao riba, imala je bijele točkice po sebi. Unučica ju je zapravo prva vidjela. Uplašila se, a može je dijete i zgrabiti rukom. Pritisnuo sam je lopatom i iznio van čim sam došao. "Palatala" je jezikom, a glava joj je bila trokutasta. Normalno da nas je strah, u kući imamo malo dijete. Često posjećujem kćer tako da sam jednom prilikom i u dvorištu našao dvije zmije. Dvorište je bila cijela šuma kad smo ga krčili. Vjerojatno je iza šikare ostalo zmijskih legala. Ostavljaju kože, presvlače se po tavanu, ostavi i u podrumu. Zet je našao jednu gdje visi na gredi u podrumu. Kad se renovirala kupaonica, našli smo ih isto dvije-tri - potvrđuje Katarinin otac Stjepan Martinović iz susjednog Kaptola.



Pokušavamo naći odgovor čija je nadležnost uklanjanje zmija. Zovemo veterinarsku stanicu i veterinarski inspektorat, no nitko se ne javlja, subota je pa nije čudno. Kaptolački vatrogasci kažu da će doći ako ih se pozove i ako Županijski centar 112 ne pronađe nekog osposobljenijeg. Nakon nabavljanja opreme za stršljenove, izgleda da će vatrogasci morati naručiti hvataljke za zmije.

- Nisu nam se javili. Ne znam ni ja kome bi se trebali obratiti. Ja bih prvo probao zvati veterinarsku stanicu, ali mislim da oni to ne rade, vjerojatno u županiji nema ni jedna ustanova koja bi se bavila time. To je isto kao što je prije bilo problema sa stršljenovima. Nisu imali koga zvati pa su zvali nas vatrogasce. Ni za to nismo bili obučeni i opremljeni. Ako nas budu zvali ići ćemo, nekako ćemo naći načina. Ne znam je li dečki u Javnoj vatrogasnoj postrojbi imaju hvataljke za zmije. Ako budemo u budućnosti imali takvih problema, morat ćemo ih dati izraditi kao što smo naručili šivanje posebnih odijela za stršljenove u Vinkovcima. Sad smo, hvala Bogu, opremljeni što se tiče toga - odgovorio nam je Josip Svoboda, zapovjednik DVD-a Kaptol.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI