Građani dobivaju plave kante za papir; podjela kreće ovih dana

Kreće podjela plavih kanti i kontejnera za papir
(FOTO: Lidija Galić)

09.01.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10286

Uskoro kreće podjela plavih kanti za odvojeno prikupljanje papira. Prvi će ih dobiti stanovnici požeškog Sajmišta, a do kraja veljače i svi ostali.

- Uz sedam tisuća plavih kanti za prikupljanje papira nabavljeno je i 50 komada kontejnera za papir te po 20 komada zelenih i kontejnera za plastičnu ambalažu. Uz to je kupljeno i vozilo vrijedno 367 tisuća kuna, a ukupna vrijednost investicije je 1,7 milijuna kuna s PDV-om. U godini pored nama vidjet ćemo koje su to potrebe domaćinstava u gradu te ćemo i dalje kandidirati za sredstva Fonda za zaštitu okoliša za sve ono što je bitno za život građana - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović tijekom današnjeg obilaska odlagališta Vinogradine.







Dodao je da se paralelno radi na reciklažnom dvorištu gdje su u tijeku pripreme za njegovo opremanje.
S pilot projektom odvojenog prikupljana otpada krenulo se još u srpnju prošle godine s PVC vrećicama za Požegu i Pleternicu.

- Ovo je finalizacija nabave posuda koje ćemo tijekom siječnja i veljače podijeliti građanima i ustanovama na području grada, a isto ćemo sljedeće godine napraviti i u ostalim gradovima. Lani je prikupljeno 135 tona stakla, plastike i papira što je za 20 posto više nego lani. Ista dinamika odvojenog prikupljanja otpada planira se i u 2015. kako bi se što manje odlagalo na samo odlagalište na Vinogradinama te smanjili troškovi odlaganja otpada po toni na regionalnom odlagalištu - dodao je Ante Bekić, direktor Komunalca d.o.o.





Uz kante građani će dobiti letke s uputama na koji način trebaju sortirati otpad te rasporedom odvoženja za cijelu godinu.

Kante će dobiti na kućnu adresu, a ako ne budu kod kuće moći će nazvati Komunalac i dogovoriti termin dostave.

Od ove godine Komunalac će prikupljeni zeleni otpad koristiti za proizvodnju komposta te ga koristiti za javne gradske površine, odnosno zelene površine i cvjetne nasade u gradu.

- Kupili smo sjeckalicu za zeleni otpad. Trenutačno je u tijeku prikupljanje božićnih jelki koje ćemo samljeti te iskoristiti za proizvodnju komposta - rekao je Bekić.



U gradu će tijekom siječnja i veljače biti promijenjeni i dotrajali metalni kontejneri u većim stambenim naseljima.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI