Poslušajte pa prosudite: prevaranti ili humanitarci?

Prodavačica humanitarnih čestitki u Požegi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

13.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 18471

U redakciju nam se javila zabrinuta čitateljica s tvrdnjom da Požegom već tri tjedna šetaju navodni humanitarci koji sakupljaju pomoć za Udrugu za djecu s poteškoćama u razvoju "Zvončići" iz Karlovaca. "Operiraju" u pješačkoj zoni i traže donaciju od 15 kuna, a zauzvrat daju letke udruge Zvončići. Navedene osobe ne nose identifikaciju spomenute udruge, nego tvrtke Master team d.o.o. Jednu smo od prodavačica letaka zatekli u pješačkoj zoni te popričali s njom.



- Mi samo pomažemo djeci. Čestitke dobivamo iz Karlovca. Naša tvrtka ih ne tiska već udruga iz Karlovca. Ne zarađujem ništa od toga jer sam nova. Sakupljam po 15 kuna po čestitci, ali čak i kad mi daju 20 kuna sve dajem za djecu. Mislim da imamo pravo na neku proviziju, ali ne znam kako to ide. Imamo gazdu koji nas vozi, jedan dan smo u jednom gradu, drugi dan u drugom - rekla nam je prodavačica letaka.





Iz daljnjeg razgovora uopće nije razumljivo kakav je njezin odnos s humanitarnom udrugom koja uistinu postoji. Prodavačica nije imala nijedan službeni dokument sa slikom. Kao dokaz o legalnosti "humanitarne akcije" nam pokazuje crno bijele kopije dopuštenja Udruge Zvončići. Cijeli razgovor pun nelogičnosti poslušajte ovdje.



Uspjeli smo doći i do Snježane Čop, predsjednice Udruge Zvončići iz Karlovca. Tvrdi pak da letke ipak tiska Master team, a ne udruga te da Master team isplaćuje "Zvončićima" deset tisuća kuna mjesečno.

- Te letke ne tiskamo mi i na samom letku piše tvrtka Master team. To je jedna od tvrtki koje prikupljaju donacije, to je njihov posao. Oni u principu od toga žive. Mjesečno nam isplaćuju deset tisuća kuna. To nisu naši volonteri, već zaposlenici Master teama koji odgovaraju za svoje poslovanje. Nažalost u svakom žitu ima kukolja. Trebali biste kontaktirati Master team u Zagrebu. Dala sam im suglasnost da mogu prodavati razglednice s našim logom, no ne smiju se predstavljati kao volonteri udruge. Međutim, doživjela sam da je čovjek koji je htio sklopiti ugovor s nama rekao da je volonter udruge i nije platio račun. To je katastrofa, ljudi se svakako predstavljaju i meni je ponekad teško razlučiti tko je pravi - bio je odgovor Snježane Čop, predsjednice Udruge Zvončići.

Nismo uspjeli dobiti potvrdu jesu li to zaposlenici tvrtke jer se u Master teamu nitko ne javlja na telefon.

Zatražili smo i odgovor iz Policijske uprave požeško-slavonske imaju li kakvih saznanja o tome te ćemo ga po primitku u cijelosti objaviti.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI