Pomrčina Mjeseca iz požeške zvjezdarnice (video)

Građani su sinoć promatrali nebo pomoću tri teleskopa
(FOTO: Mario Nakić)

16.06.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 17074

Zvjezdarnica Otona Kučere na vrhu zgrade požeške Gimnazije bila je danas pretijesna da bi u nju i oko nje stali svi posjetitelji koji su došli na prvo javno promatranje neba. Da bude još zanimljivije, sinoć je bila potpuna pomrčina mjeseca, a nebo iznad Požege vedro i kao stvoreno za astronomsko motrenje. Građani su promatrali Mjesec i zvijezde pomoću tri raspoloživa teleskopa.

Pomrčina je trajala između 21 i 23 sata, a nakon toga se Mjesec lagano vraćao iz sjene, što je također bio lijep prizor:


Promatranju pomrčine prethodilo je prigodno predavanje Ivana Romštajna, djelatnika Zvjezdarnice Zagreb i urednika časopisa "Čovjek i svemir". Romštajn je, kao rođeni Požežanin, osvajao nagrade iz astronomije tijekom školovanja upravo u Požegi. Govorio je o položaju Zemlje u svemiru, a dotakao se i novih otkrića i planeta.


- Požeška zvjezdarnica ima početni potencijal dovoljan za edukaciju, a vjerujem da će se s vremenom nadopunjavati novom opremom i sadržajima - rekao je Romštajn o požeškoj zvjezdarnici. Danijel Zubčević, profesor fizike u požeškoj Gimnaziji najavio je osnivanje astronomske grupe u školi već najesen jer interes među učenicima svakako postoji.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI