Vratio mu se rak, mora na terapije, a obitelj jedva preživljava

Zvonko Babić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

07.02.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13466

Požežanin Zvonko Babić, koji nam je prije par mjeseci pun optimizma podijelio priču o pobjedi nad rakom pluća, dobio je samo bitku, no ne i rat. Tumor se vratio i Zvonko je danas na eksperimentalnoj kemoterapiji za koju kaže da ide dobro, no bolest je dovela njegovu obitelj na rub egzistencije.

- Bio sam u petak u Zagrebu, prekjučer i danas. Idem vjerojatno opet u utorak i srijedu. Troškove liječenja, pretraga i putovanja pokriva jedna slovenska farmaceutska tvrtka čiju terapiju testiram. No najgore je što ne mogu raditi zbog bolesti. Obitelj mi preživljava s oko 2.100 kuna socijalne pomoći. Sin Pavle je nezaposlen dugi niz godina. Imao je poteškoća u razvoju nakon smrti majke i završio je za pomoćnog cvjećara. Tko će ga zaposliti? Josip se školuje za stolara. Dečko je vrijedan i ide mu dobro u školi. Voli i sport, trebao bih mu kupiti nove tenisice, ali nemam kako. On mora i jednom mjesečno na zatezanje zubne proteze u Zagreb. Pokćer Ankica je na četvrtoj godini fizioterapije u Slavonskom Brodu. Nekako smo "krpali" dok sam mogao raditi. Čim mi je bilo bolje, počeo sam raditi s drvima, izgleda da sam se preforsirao pa da je to pomoglo povratak tumora - povjerava nam se Zvonko.

Unatoč svemu, i dalje je optimističan. Obitelji Babić su trenutno najpotrebniji novi krevet, jedne tenisice broj 42 i posao za starijeg sina. Pomoć oko plaćanja režija je također dobrodošla.


- Pavle je dobar i hoće raditi iako nije naviknut na teže fizičke poslove jer je pomalo spor, ali nije retardiran. Vodio sam ga sa sobom dok sam bio zdrav i garantiram da hoće raditi. Što je najgore, krevet mi je propao, a ne mogu ga kupiti. Ne tražim neku milostinju nego molim dobre ljude za konkretne stvari. Oko plaćanja struje nam je dosta pomogao Grad, ali strah me je razlike koju moram platiti. Uglavnom optimističan sam, pričao sam s liječnicom i čini se da ću morati na još jednu terapiju. Dobro mi je u gornjem dijelu tijela, samo je nuspojava strašna bol i oticanje nogu. Neka noge pate, važno je da ću pobijediti rak. Kad prestane bol, pokušavam se puno kretati i mislim da ću uspjeti uz dobru volju - rekao nam je na kraju.


Ukoliko mu možete pomoći, Zvonka Babića možete kontaktirati na na adresi Osječka 49, Požega ili na telefon 099-401-7082.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI