Gospodarstvenici traže priliku za izvoz na rusko tržište

Sjednica županijske HGK
(FOTO: Mario Nakić)

02.06.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 7245

Najveći gospodarstvenici Požeško-slavonske županije okupili su se danas u zgradi Hrvatske gospodarske komore kako bi se upoznali s mogućnostima izvoza na rusko tržište. Izlaganje su su vodili Georgij Mirzojan, gospodarski savjetnik u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Zagrebu i Sunčica Skupnjak Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK.

Gospodarska razmjena između Republike Hrvatske i Ruske Federacije u 2010. godini iznosila je oko dvije milijarde dolara. Iako raste izvoz iz Hrvatske u Rusiju, i dalje je prevaga na strani uvoza. Hrvati iz Rusije najviše uvoze plin i naftu.

- Veseli me što su upravo gospodarstvenici Požeško-slavonske županije izrazili želju za informiranjem i što su zainteresirani za širenje izvoza prema Rusiji, koja je veliko tržište i svakako ima potencijala, rekla je Skupnjak Kapić iz HGK.


Luka Balenović, predsjednik Županijske gospodarske komore istaknuo je kako naša prerađivačka industrija, čiji su se predstavnici danas okupili, traži nova tržišta, a Rusija je ogromno tržište. Savjetnik ruskog veleposlanika Georgij Mirzojan potvrdio je mogućnost suradnje, ponajviše iz razloga jer se u Rusiji trenutačno izvode veliki građevinski radovi.


- Prije tri godine bili smo na sajmu u Moskvi, gdje smo pregovarali o suradnji, međutim ona još nije realizirana. Sada se nadamo novoj prilici, kazao je Goran Šutalo, direktor požeškog poduzeća Kolor emajl. Među proizvodima koje bi njegova tvrtka mogla izvoziti na rusko tržište, Šutalo je izdvojio kamine koji su posebno dizajnirani za tržište Europske unije.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI