Općina mora vratiti 20 milijuna kuna starog duga

Vlado Boban, načelnik općine Velika
(FOTO: Lidija Galić)

02.12.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 11804

Općina Velika postigla je nagodbu s Podravskom bankom i Helios osiguranjem o dugovima naslijeđenim još iz vremena načelnika općine Josipa Perića.

- Podravskoj smo banci bili dužni oko deset milijuna kuna. Nagodili smo se na puno manji iznos koji je sa sudskim troškovima pet milijuna i 400 tisuća kuna - pojašnjava načelnik općine velika Vlado Boban.

Dodaje da su mjenice na iznos od četiri i pol milijuna kuna izdane bez znanja Poglavarstva i općinskog Vijeća. Velički je komunalac bio nositelj, a općina jamac. Nakon  odlaska Veličkog komunalca u stečaj dug je morala vratiti Općina.


Boban podsjeća i na probleme s izgradnjom sportske dvorane u Velikoj gdje Županija u kojoj je na vlasti bio SDP nije poštivala već potpisan ugovor  te je nastao  problem s vraćanjem kredita Hypo banci. Općina je u cijelosti vratila dug za dvoranu te tužila županiju. Presuđeno je u korist Općine, a župan Alojz Tomašević, načelnik Velike Vlado Boban i Podravska banka potpisali su cesiju gdje preostali dug od oko 3,4 milijuna kuna preuzima Županija.


Radovi plaćeni, a nisu odrađeni

Dug prema Helios osiguranju je bio oko 650 tisuća kuna. S kamatama je narastao na milijun i 500 tisuća. Postignut je dogovor prema kojem općina treba vratiti ukupno 700 tisuća kuna do kraja lipnja iduće godine. Preostaje još jedna mjenica izdana 2004. Prvom faktoru na iznos od 550 tisuća kuna. S kamatama je to danas milijun i 300 tisuća.

- Sjest ćemo za stol i s Prvim faktorom. Vjerujem da bi se s njima mogli nagoditi na iznos od oko 600 tisuća kuna. Time ćemo u 2014. godini završiti ovu priču koja nas prati od 2006. kada sam došao za načelnika. Osjećam se kao stečajni upravitelj, vraćamo novac, a za pola toga ne znamo što je uopće napravljeno - kaže Boban.

Neki od radova za koje su se izdavale mjenice su pročistač, kanalizacija, sportska dvorana, nova upravna zgrada Veličkog komunalca i općine. Većina ih nikad nije odrađena.

Dolaskom na mjesto načelnika Boban je zatekao blagajnu s minusom od 25 milijuna kuna. Dogovorima i pregovorima on je smanjen na 20 milijuna.

Potraživanja priznata, ali nikad vraćena

Istovremeno općina potražuje oko 30 milijuna kuna od Veličkog komunalca i tvrtke Kamen ingrad. Dobili su svega 200 tisuća.

Zbog 20 milijuna kuna naslijeđenih dugova općina će tražiti naknadu štete od odgovornih osoba.

Boban vjeruje da ukidanje statusa općine na području od posebne državne skrbi neće ugroziti funkcioniranje proračuna koji je sada oko pet milijuna kuna, a ovim bi potezom mogao biti umanjen za 30 posto. Izražava bojazan da bi kroz određeni period moglo doći i do ukidanja općine.

-Nadam se da ćemo do tada sanirati dugove zbog kojih smo na crnoj listi jer to služi kao pokazatelj da ne možemo opstati. Smatram da ima smisla da i nadalje ostanemo općinsko središte - zaključio je Boban.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI