Osnovale prvu žensku vatrogasnu ekipu, otvorit će i Talijansku kuću

Žene Velikog Banovca
(FOTO: Mario Barać)

02.12.2013. | Mario Barać
Pregleda: 11053

Da su vremena krizna, potvrđuje podatak da su jučer, prve nedjelje Došašća, prvu svijeću mnogi zapalili na adventskom vijencu koji su sami izradili. Adventske vijence samostalno izrađuju i članice Udruge žena „Veliki Banovac“, a tvrde da im, osim uštede, to donosi i zaradu u što smo se uvjerili posjetivši danas prodajnu izložbu koju su organizirale u Društvenom domu u ovom naselju nedaleko Pakraca.

Veliki Banovac ima 188 stanovnika, a uz mjesne vatrogasce, upravo su žene okupljene u udrugu nositelji mjesnih aktivnosti i osmišljavanja društvenog sadržaja.




– Upravo to međusobno druženje, zajedništvo i povezivanje koje ima i rezultat u ovakvim radovima koje danas izlažemo, je najvažnija stvar, a cilj nam je od zaborava sačuvati stare običaje, tradiciju i baštinu naših starih, ističe predsjednica Gordana Baschiera.


Dodaje kako udruga, koja je osnovana prije pet godina, ima 19 aktivnih članica i 43 podupiruća člana među mojima je i znatan broj muškaraca.

– Naša Udruga i DVD V. Banovac su prepleteni i članstvom i sadržajima i organizacijom, zajednički organiziramo turnire u odbojci na pijesku i malom nogometu, a pomažemo im i oko skupština i drugih aktivnosti. Tako smo ove godine uspjeli oformiti i žensku seniorsku vatrogasnu ekipu kao jedini takav DVD na području djelovanja Vatrogasne zajednice Pakrac – Lipik, ističe predsjednica Baschiera.





Zdenka Kodrma ističe kako su na izložbi izloženi samo ručni radovi, u ponudi su adventski vijenci, kuglice za bor od špage, takozvane dretve, zatim razni drugi božićni ukrasi, vezene čestitke, ukrašene boce, tanjuri, vaze, a za ukrase su čak iskoristile i pregorjele žarulje. Cijene ukrasa se kreću od 2 do 70 kuna, koliko košta najveći adventski vijenac.

– Interesa ima i već smo dosta toga prodali prijepodne, ističe Ivana Colosetti koja naglašava kako u mjestu ima jako puno djece koja su uključena u brojne aktivnosti i radionice koje provode.



Banovčanke, kao i njihove članove iz susjedne Gornje Obriježi, je sve češće moguće vidjeti i na okolnim sajmovima, pa će tako ove godine izlagati na pakračkom Božićnom sajmu, a središnja svečanost će za njih biti Božićna priredba koju organiziraju već sedmu godinu zaredom. Ove će godine biti organizirana 21. prosinca u Društvenom domu od 18 sati.



Tvrde da se kroz ovakav rad uspije nešto i zaraditi, a svu zaradu ulažu u daljnje aktivnosti, organiziraju druženja u povodu maškara, za djecu organiziraju razne izlete, a brinu i o održavanju i čistoći samog Doma.

– Imamo i planove za budućnost, ali sve to naravno ovisi o sredstvima. Želja nam je da spravama i igračkama dopunimo naše dječje igralište koje je jako korišteno, a imamo i ideju za Talijansku kuću. S obzirom da je u našem mjestu i cijelom ovom kraju veliki broj pripadnika talijanske nacionalne manjine, ideja je da jednu kuću uredimo u etno stilu i tako napravimo još jedan veliki korak u očuvanju bogate kulturne baštine, zaključuje na kraju predsjednica Baschiera, koja se, zajedno s ostalim članicama Udruge spremno fotografirala kod velikog adventskog vijenca u središtu Velikog Banovca.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI